null ”Takaisin lähtöruutuun” – Mikan adhd-selvitys jumittaa neljättä vuotta, lääkityksen piiriin päässyt Jani yleni johtajaksi

Keskittyminen on adhd:sta kärsiville vaikeaa. Hoito auttaa pitämään ajatukset kasassa. Aikuisille se tarkoittaa usein lääkitystä, mutta myös rauhallinen työympäristö ja tehtävien selkeä aikatauluttaminen voivat auttaa. Kuva Hans Eiskonen

Keskittyminen on adhd:sta kärsiville vaikeaa. Hoito auttaa pitämään ajatukset kasassa. Aikuisille se tarkoittaa usein lääkitystä, mutta myös rauhallinen työympäristö ja tehtävien selkeä aikatauluttaminen voivat auttaa. Kuva Hans Eiskonen

Hyvä elämä

”Takaisin lähtöruutuun” – Mikan adhd-selvitys jumittaa neljättä vuotta, lääkityksen piiriin päässyt Jani yleni johtajaksi

Vuonna 2017 julkaistiin Käypä hoito -suositus aikuisten adhd:lle. Hoitoon pääseminen ei ole pääkaupunkiseudulla kuitenkaan helpottunut.

”Mika” haluaa apua. Nelikymppinen pääkaupunkiseudulla asuva mies epäilee, että elämää häiritsevä ajatusten poukkoilu ja keskittymisvaikeudet johtuvat adhd:sta. Puoliso ajattelee samoin. Siksi Mika varasi ajan terveyskeskuksen mielenterveyshoitajalle adhd-selvitystä varten.

Tästä on kulunut nyt kolme ja puoli vuotta. Sinä aikana Mika on saanut hankittua adhd-selvitykseen vaaditun neuvolakortin syntymäkunnastaan, jota ei enää ole, sekä nivaskan tietoja itsestään entisestä kyläkoulusta, joka on lakkautettu.

Mikalta meni selvitykseen vaadittavien terveyspaperien keräämiseen runsaat kaksi vuotta. Häntä kannusti kaveri Jani, joka oli saanut adhd-diagnoosin ja lääkityksen jo aiemmin. Jani lupasi lahjoittaa Mikalle Alkon kalleimman viskipullon, jos tämä saisi vaaditut paperit kasaan kohtuuajassa.

Kirkko ja kaupunki haastatteli miehiä runsas vuosi sitten ja kysyy nyt uudestaan, mitä heille kuuluu. Viime haastattelun jälkeen Mika on saanut kauan odottamansa lähetteen erikoislääkärille adhd-selvityksen tekemistä varten.

– Erikoislääkäri palautti lähetteeni takaisin, koska toimittamissani tositteissa oli joitakin puutteita. En tiedä, jaksanko enää yrittää päästä adhd-selvitykseen.

Vie varmaan useamman vuoden, ennen kuin tietoisuus hoitosuosituksesta leviää.

Adhd-liiton tiedottaja Jari Hämäläinen

Adhd:n ydinoireita ovat tarkkaamattomuus, ylivilkkaus ja impulsiivisuus. Keskittyminen työläisiin, pitkäjänteisyyttä vaativiin töihin, kuten oman terveyshistorian kartoittamiseen, on adhd:sta kärsivälle haastavaa.

– Turhauttaa tosi paljon palata takaisin lähtöruutuun, Mika sanoo.

 

Adhd-liitossa toivottiin suurempaa muutosta

Adhd-liiton tiedottaja Jari Hämäläinen on kuullut monta samanlaista tarinaa.

– Lähete adhd-selvitykseen palaa julkisessa terveydenhuollossa toisinaan bumerangina takaisin, jos kaikkia taustaselvityksiä ei ole tehty riittävän tarkasti. Diagnoosia kannattaa silti hakea julkiselta puolelta, koska se on jatkohoidon kannalta helpoin vaihtoehto. Yksityiseltä lääkäriltä voi saada diagnoosin ja mahdollisen lääkereseptin nopeammin, mutta reseptiä voi olla vaikea uusia, jos sen kirjoittanut lääkäri vaikka muuttaa muualle.

Toukokuussa 2017 päivitettiin adhd:n Käypä hoito -suositus niin, että se koskee ensimmäistä kertaa myös aikuisia. Adhd-liitossa iloittiin etukäteen virallisesta hoitosuosituksesta.

– Aikuisten hoitoonpääsy ei silti juurikaan helpottunut pääkaupunkiseudulla. Toivoimme isompaa muutosta, mutta vie varmaan useamman vuoden, ennen kuin tietoisuus hoitosuosituksesta leviää. Julkinen terveydenhuolto liikahtaa hitaasti, Hämäläinen sanoo.

 

Mika on kehittänyt keinoja töissä pärjäämiseen

Mika on hakenut apua keskittymisvaikeuksiinsa self help -kirjoista ja vähentänyt alkoholinkäyttöään radikaalisti.

– Ennen tuli tissuteltua pikkujoulukautena lähes päivittäin marraskuusta loppiaiseen, ja saatoin unohdella asioita pienessä sievässä.

Lisäksi Mika on opetellut kirjoittamaan kalenteriin kaikki menonsa. Niitä on paljon.

– Olen työsuhteessa kolmeen työnantajaan ja alihankintasuhteessa yhteen firmaan, minkä lisäksi minulla on oma yritys, jolla on asiakkaita. Kohta omia yrityksiä on kaksi. Lisäksi opiskelen. Tulen juuri ja juuri toimeen kaikilla töilläni.

Töissä mietin jatkuvasti, että pitää tehdä pienet työtehtävät kerralla loppuun asti.

Mika

Adhd:sta kärsivillä aikuisilla on muita useammin sirpaleinen työelämä, johon kuuluu esimerkiksi työttömyyttä, freelancehommia ja pätkätöitä. Mika ei ole ollut koskaan vakituisessa työsuhteessa.

– Jos olisin maisterintutkintoni mukaisessa vakityössä, ansaitsisin varmaan tuplasti. Toisaalta voisi alkaa ahdistaa, jos en saisi tehdä yhdessä työssä riittävän monenlaisia asioita.

Mika etsii itselleen eri työpaikoistaan mahdollisimman rauhallisen työskentelynurkan, sillä hän ei pysty keskittymään avotoimiston virikkeiden keskellä.

– Töissä mietin jatkuvasti, että pitää tehdä pienet työtehtävät kerralla loppuun asti, kuten lähettää sähköposti, jonka olen kirjoittanut.

 

Adhd-lääkityksellä rikokset kuriin?

Adhd tulee sanoista Attention Deficit Hyperactivity Disorder eli aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö. Adhd:sta kärsii noin kolme prosenttia aikuisista, eli Suomessa noin 130 000 yli kaksikymmenvuotiasta.

Jopa 80–90 prosenttia adhd-oireisista saa häiriön sukuperintönä, joten samassa perheessä elää usein levoton vanhempi ja lapsi. Neurologista häiriötä on sekä miehillä että naisilla. Alidiagnosoitu ja -hoidettu sairaus tulee yhteiskunnalle kalliiksi.

Adhd-aikuisilla on taipumus tehdä asioita hetken mielijohteesta seurauksia pohtimatta. Adhd lisää todennäköisyyttä päihdeongelmaan ja lain rajojen ylittämiseen.

Jopa 40–80 prosentilla vangeista ja erityisesti väkivaltarikollisista on adhd. Ruotsalaistutkimuksen mukaan nykyistä laajempi adhd-lääkityksen tarjoaminen aikuisille vähentäisi rikoksia. Tutkimuksessa lääkitystä käyttävät adhd-aikuiset syyllistyivät rikoksiin harvemmin kuin lääkitsemättömät. Lääkityksen aloittaminen vähensi myös rikosten uusimista.

Jani aloittaa aamunsa adhd-lääkkeellä, joka auttaa häntä hallitsemaan työssään laajoja kokonaisuuksia. Kuva Pihla Tiihonen

Jani aloittaa aamunsa adhd-lääkkeellä, joka auttaa häntä hallitsemaan työssään laajoja kokonaisuuksia. Kuva Pihla Tiihonen

Suomen julkisessa terveydenhuollossa aikuisten adhd:ta on alettu hoitaa vasta 2000-luvulla. Suomessa käytetään kansainvälisesti vertailtuna vähän adhd-lääkkeitä.

– Aikuisten hoito tarkoittaa useimmiten adhd:n ydinoireisiin vaikuttavaa lääkitystä. Sen ansiosta muut tukitoimet vaikuttavat paremmin ja ihminen pystyy kompensoimaan adhd:n oireita omilla vahvuuksillaan. Moni hoitoon päässyt aikuinen kuvaa, että saa nyt uskomattoman paljon asioita valmiiksi, Jari Hämäläinen kertoo.

Hoidettu adhd ei estä menestystä akateemisessa maailmassa tai liike-elämässä. Mikan kaveri Jani on esimerkki siitä.

 

Adhd-oireisen vahvuudet sopivat nykyiseen työelämään

Jani tutkii kännykästään työpaikkailmoitusta, jossa haetaan uuden liiketoiminnan rakentajaa. Alle nelikymppinen pääkaupunkiseudulla asuva mies on siirtynyt tänä vuonna toiseen vakituiseen työpaikkaansa, johtajaksi keskisuureen yritykseen. Myös yrittäminen kiinnostaa.

– Olen aina avoin uusille mahdollisuuksille. Liikun työmarkkinoilla enemmän kuin monet. Työtehtävien vaativuus ja palkka ovat nousseet samalla, kun kokemukset ovat karttuneet.

Jani on aloittanut aamunsa jo kymmenkunta vuotta pienellä kellertävällä pillerillä. Adhd-lääke on amfetamiinijohdannainen, kuten moni muukin psyykenlääke.

– Ilman lääkitystä en pystyisi hoitamaan sellaisia kokonaisuuksia kuin liiketoiminnan rakentaminen ja johtaminen.

Jani näkee adhd:n ominaisuutenaan, johon liittyy haasteiden lisäksi vahvuuksia. Keskittymisvaikeudet ja impulsiivisuus näkyvät siinä, että jos työkalenterissa ei lue mitään, Jani "saattaa päätyä tai olla päätymättä" hoitamaan kaikkein kiireellisimpiä asioita.

– Saatan huomata lukevani lehtiartikkelia, joka ei suoranaisesti liity ongelmaan, jota olin ratkaisemassa. Toisaalta saatan tulla samalla ajatelleeksi asioita, joita kukaan muu ei ole ajatellut ja keksiä ratkaisuja, joihin muut eivät päätyisi.

Adhd-oireisiin voi yhdistyä myös vahvuuksia. Tyypillisiä ovat kekseliäisyys, energisyys, luovuus, rohkeus, joustavuus ja heittäytymiskyky. Jani tunnistaa nämä kaikki ominaisuudet itsessään.

Start up -maailmassa puhutaan skaalautuvista ihmisistä, jotka pystyvät kasvamaan ja muuttamaan rooliaan yrityksensä kasvaessa.

Jani

– Luovuus on ollut vahvasti mukana töissäni. Esimerkiksi hyvä myyjä löytää juuri oikeanlaisen tavan esitellä asiansa eri asiakkaille. Kekseliäisyys näkyy kyvyssäni jalostaa hankkimastani tiedosta nopeasti ratkaisuja. Rohkeus on minussa sitä, että en kaihda päätöksentekoa tai vääryyksien korjaamista. Heittäytymiskyky auttaa esiintymään ja lähtemään mukaan uusiin juttuihin.

Janin mielestä adhd-ihmisiin liitetyt vahvuudet vastaavat erinomaisesti nykyisen työelämän vaatimuksia. Hän nostaa erityisen tärkeäksi ominaisuudeksi joustavuuden, joka auttaa mukautumaan muuttuviin työolosuhteisiin.

– Start up -maailmassa puhutaan skaalautuvista ihmisistä, jotka pystyvät kasvamaan ja muuttamaan rooliaan yrityksensä kasvaessa. Jos yritys lähtee oikeasti lentoon, voi olla, että joudut miettimään oman roolisi uusiksi kolmen kuukauden välein.

Jani uskoo, että työpaikat hyötyisivät, jos ne antaisivat nykyistä enemmän tilaa luoville ja kekseliäille työntekijöilleen.

– Jos päivät on ohjelmoitu täyteen rutiinitekemistä ja työn tavoitteet sidottu tuotantotavoitteisiin, ei jää riittävästi aikaa opetella tekemään työtä uusilla tavoilla ja kehittää omaa osaamistaan. Olisi hyvä tukea niitä työntekijöitä, jotka kykenevät reagoimaan nopeasti muuttuvaan ympäristöön.

Mikan ja Janin nimet on muutettu.

Apua adhd-oireiselle aikuiselle

Testaa, onko sinulla adhd-oireita.

Adhd-liiton puhelinneuvonta palvelee numerossa 040 541 7696 maanantaista torstaihin kello 9–11.

Jos adhd-selvityksen läpikäynti tuntuu yksin ylivoimaiselta, tukea voi pyytää Kirkon diakoniasta. Tässä on yhteystiedot Espooseen, Helsinkiin ja Vantaalle.

Adhd näkyy työssä

Työpaikan häiriötekijät, kuten puhelimen pirinä ja kollegoiden juttelu, häiritsevät suuresti adhd-oireisen keskittymistä. Ajatusten harhailu aiheuttaa herkästi huolimattomuusvirheitä ja hidastaa työn etenemistä.

Adhd-oireisen voi olla vaikea hahmottaa, mikä työtehtävä on kullakin hetkellä olennaisin. Hän voi keskittyä liikaa johonkin yksityiskohtaan tai toisaalta pysytellä kokonaiskuvan tasolla, jolloin yksittäisiin tehtäviin tarttuminen tuntuu hankalalta.

Adhd-oireisella on usein vaikeuksia rajoittaa kiinnostaviin asioihin käyttämäänsä aikaa, joten innostavan työn riskinä ovat loppuunpalaminen sekä työn ja perhe-elämän ristiriidat.

Työpaikan ihmissuhteissa voi tulla ongelmia, jos adhd-oireinen puhuu työtovereilleen hyvin nopeasti, töksäyttelee impulsiivisesti eikä keskity kuuntelemaan muita. Tämä häiritsee erityisesti, jos hän on esimiesasemassa. Joidenkin on vaikea hillitä ärtymyksen näyttämistä työpaikalla, toisten on vaikea hyväksyä omien esimiestensä auktoriteettiasemaa.

Ei ole olemassa mitään tiettyä alaa, joka sopisi erityisen hyvin tai huonosti adhd-oireiselle aikuiselle. Yhtä adhd-oireista voi motivoida työ, jossa on paljon vaihtelua, aikapaineita, ongelmanratkaisutilanteita tai jännitystä. Toisille sopii parhaiten projektiluontoinen ja käytännönläheinen työ. Yrittäjyys on adhd-oireisilla keskivertoa yleisempää ja korkeakoulutusta vaativat työt harvinaisempia. Työttömyysjaksot ja sairaslomat ovat yleisiä.

Jos adhd-oireet ovat lieviä ja ihminen lahjakas ja työ hänelle sopivaa, adhd ei estä nousua korkeaan asemaan.

Lähteenä Maarit Virta ja Anita Salakari: ADHD-aikuisen selviytymisopas 2.0. Tammi, lokakuu 2018.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Jani pääsi adhd-lääkkeiden avulla vakityöhön, Mika on yrittänyt hoitoon jo kaksi vuotta

Hyvä elämä

Suomessa on ainakin 116 000 aikuista, joiden elämään hoitamaton adhd tuo kaaoksen. Aikuisten adhd:lle julkaistaan Käypä hoito -suositus toukokuun lopussa. Auttaako se Mikaa?



Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.