null Elokuvan kautta apua kodin päihdeongelmien käsittelyyn

Elokuvan päänäyttelijät Sari Havas ja Kuutti Huhtala.

Elokuvan päänäyttelijät Sari Havas ja Kuutti Huhtala.

Hyvä elämä

Elokuvan kautta apua kodin päihdeongelmien käsittelyyn

Varjoton mieli -elokuvan toivotaan auttavan nuoria, joiden kotona on mielenterveys- ja päihdeongelmia.

Varjoton mieli on yläkoulujen käyttöön tarkoitettu fiktioelokuva, joka on kehitetty avuksi nuorten kodin mielenterveys- ja päihdeongelmien käsittelyyn. Elokuvan käsikirjoitti ja ohjasi Titte Neuvonen yhteistyössä A-klinikkasäätiön ja Mielenterveysomaisten keskusliitto FinFamin kanssa.

Elokuva kertoo 15-vuotiasta pojasta, jonka yksinhuoltajaäidillä on diagnosoitu masennus, jonka seurauksena äidille syntyi myös alkoholiriippuvuus. Poika tuntee häpeää ja piilottelee äitinsä ongelmaa koulukavereiltaan ‒ ja jää näin ollen pois harrastuksistaan eikä keskittynyt koulussa.

Tarkoitus on tuoda esille tilanne nuoren näkökulmasta. Elokuva haluaa kertoa avun hankkimisen tärkeydestä ja siitä, että tilanteessa lapsella ei ole hävettävää. Elokuvan katsottuaan koululaiset täyttävät elokuvaan liittyvää tehtävämateriaalia, jossa käsitellään elokuvan tapahtumia ja päihdeongelmia. Tehtävämateriaali on suunniteltu keskustelu- tai ryhmätyöksi.

Elokuvassa mainittu A-klinikkasäätiön Lasisen lapsuuden tutkimus kertoo, että valtaosa suomalaisista aikuisista käyttää alkoholia ja jopa neljännes nuorista kärsii vanhempien alkoholinkäytön aiheuttamista haitoista. Lukujen taustalla on väestökysely ja kansainväliset tutkimukset.

On tärkeää, että nuori ei tunne häpeää tai syyllisyyttä vanhempiensa päihdeongelmista, vaan uskaltautuu hankkimaan apua tilanteeseen. Onneksi olemme menossa avoimempaan suuntaan. Siitä on esimerkkinä tämä elokuva ja Pullopostia lapsuudesta -keskusteluryhmä Facebookissa, jossa voi kertoa omia kokemuksia alkoholistin läheisenä elämisestä. Pullopostia lapsuudesta perustettiin samannimisen Ylen dokumenttisarjan jatkoksi.

 

Toista video

 

Varjottoman mielen toivotaan leviävän mahdollisimman moneen kouluun. Sen näyttäneet koulut haastavat uusia kouluja näyttämään elokuvan myös omille luokilleen.

Käsikirjoittaja Titte Neuvosen mukaan tarina kerrottiin elokuvana, koska nuoret keskittyvät niihin paremmin. Varjoton mieli pitäisi näyttää jokaisessa koulussa, koska aihe on tärkeä. Elokuva on näytetty jo parissa koulussa 15-vuotiaille. Opettajien mukaan oppilaat reagoivat elokuvaan empaattisesti ja toivoivat, että elokuvassa näytettyjä ongelmia ei tapahtuisi itselleen tai kavereilleen. Elokuva nosti tunteita ja avasi keskustelua luokassa, niin kuin oli tarkoituskin.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Ensimmäistä huolta läheisen päihteiden käytöstä on syytä kuunnella – ”Kun ystäväni ei saanut uupumukseensa apua virallista kautta, hän alkoi ostaa katukaupasta rauhoittavia”

Hyvä elämä Ajankohtaista

Läheinen huomaa usein päihde­sairauden ensimmäiset merkit. Ne kannattaa ottaa vakavasti, sillä riippuvuus saattaa kehittyä nopeastikin.




Päihdeongelmasta voi toipua

Ajankohtaista


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.