Äitikirjan kirjoittanut Hanna Härmä: ”Maailman hienoin asia on, että joku lupaa rakastaa, vaikka mitä tapahtuisi”
36-vuotias kauppatieteiden maisteri sekä 1-, 4- ja 7-vuotiaiden lasten äiti Hanna Härmä kirjoitti voimakirjan ruuhkavuosiin.
1. Mitä pidät äidin tärkeimpänä tehtävänä?
– Äidin tehtävä on auttaa lasta kasvamaan sellaiseksi kuin hän aidosti on – eikä yrittää ohjata häntä johonkin sellaiseen, mitä äiti haluaisi lapsen olevan.
– Tärkeintä on, että lapsi kokee olevansa rakastettu. Siinä on valtavan iso vastuu, ja maailman hienoin asia on se, että joku ihminen lupaa rakastaa kaikesta huolimatta, vaikka mitä tapahtuisi.
2. Miksi äidit rasittuvat pienten lasten kanssa ja puhutaan ruuhkavuosista?
– Nyky-yhteiskunta ei tarjoa yhtä oikeaa tapaa olla äiti. Jokainen joutuu etsimään oman tapansa ja identiteettinsä äitinä. Tähän päivään kuuluvat yksilöllisyys ja täydellisyyden tavoittelu sekä työssä että vapaa-ajalla. Ne inspiroivat, mutta samalla myös uuvuttavat ja eristävät meitä toinen toisistamme.
– Meillä on enemmän vaihtoehtoja rakentaa arkeamme ja elämäämme kuin yhdelläkään sukupolvella ennen meitä. Se tarjoaa mahdollisuuksia, mutta lisää epävarmuutta. Liiallisen valinnan kirjon sekoittamana saattaa helposti unohtaa, mikä on tärkeintä.
3. Mistä ruuhkavuosiäiti saa voimia pitääkseen päänsä selkeänä?
– Jokainen äiti voimaantuu eri tavalla. Haluan silti uskoa, että kun äiti saa toteuttaa itseään, riittämättömyyden tunne vähenee ja energian määrä lisääntyy. Todellista menestystä on saada toteuttaa sitä, mitä omassa elämässä pitää tärkeänä. Silloin äiti vahvistuu ja kykenee keskittymään olennaiseen sekä kokemaan onnistumisia.
– Koronasta johtuvassa poikkeustilanteessa onkin hyvää aikaa miettiä, mitä omalta elämältään haluaa ja mitkä ovat itselle tärkeät arvot. Haluanko palata samanlaiseen arkeen, josta poikkeustilanteeseen tulin? Voinko tehdä joitakin muutoksia niin, että arkeni ja elämäntilanteeni näyttävät poikkeustilanteen jälkeen enemmän omalta?
Tärkeintä on, että lapsi kokee olevansa rakastettu.
4. Mikä äitiydessä ja ruuhkavuosissa on vain niin siistiä?
– Ruuhkavuosissa ja äitiydessä saa toteuttaa ihmisyyden ydintä. Muita auttaessaan ja palvellessaan saa kokea merkityksellisyyttä ja onnea oli kyse sitten perhe-elämästä tai työelämästä.
– Kun pitää itsestään huolta, jaksaa tehdä toisille hyvää. Hyvä palaa aina takaisin. Siinä syntyy hyvän tekemisen kehä. Uskon, että sillä tavoin ihminen voi olla aidosti tyytyväinen ja onnellinen.
– Äitienpäivänä on hyvä tilaisuus kiittää itseään. Kiittää siitä, mitä on, ja kiittää siitä, että saa olla äiti. Äitienpäivänä äitien on myös hyvä kannustaa toisiaan. Jokainen äiti on suunnannäyttäjä lapsille, noille tulevaisuudentekijöille.
5. Mikä sinulle on pyhää?
– Liitän pyhä-sanan vahvasti uskoon ja hiljaisuuteen. En heti osaa liittää sitä arkeen, mutta täytyyhän arjessakin jotain pyhää olla. Yhteyttä toisiin ihmisiin voi varmaan sanoa pyhäksi. Ihmisten välillä tärkeää on kohtaaminen, merkityksellisyys ja luottamus. Siihen oikeastaan kaikki rakentuu.
Hanna Härmän kirja Äitikirja – voimakirja ruuhkavuosiin julkaistiin tammikuussa.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
”Hyvät äidit laulavat hyvien biisien mukana automatkoilla” – Näyttelijä Nora Raikamon esittämä Tiktak-klovni on äiti ja usein hyvin väsynyt
Hyvä elämäRed Nose Company on Vuoden teatteri 2023.