null Jukka Leppilammen mielestä mikään ei korvaa livemusiikin tuottamaa elämystä – Helsingin Urkukesä -festivaalilla on 115 ilmaista konserttia

Jukka Leppilampi esittelee Carl Ludvig Engelin suunnitteleman Vanhan kirkon urkuja.

Jukka Leppilampi esittelee Carl Ludvig Engelin suunnitteleman Vanhan kirkon urkuja.

Ajankohtaista Hyvä elämä

Jukka Leppilammen mielestä mikään ei korvaa livemusiikin tuottamaa elämystä – Helsingin Urkukesä -festivaalilla on 115 ilmaista konserttia

Urut soivat Helsingin viidessä kirkossa läpi kesän. Konserteissa voi samalla tutustua kirkkojen arkkitehtuuriin.

Helsingin ­Urkukesä -festivaali järjestetään tänä vuonna koko laajuudessaan. Kahtena edellisvuotena tapahtuma voitiin toteuttaa koronapandemian vuoksi vain osittain.

Helsingin Urkukesäyhdistyksen puheenjohtaja Jukka ­Leppilampi iloitsee siitä, että on palattu normaaliin. Hän muistaa, miltä hänestä itsestään tuntui käydä koronasulun jälkeen pitkästä aikaa urkukonsertissa.

– Kun urut alkoivat soida, tuntui kuin koronapölyt olisivat pöllähtäneet. Se meni koko kehon läpi. Tuota livemusiikin tuottamaa tunnetta ei voi korvata mikään.

– Samalla tuntui siltä kuin ihmiset olisivat olleet tavallista enemmän läsnä. Musiikki yhdisti kuulijoita uudella tavalla. Kirkon pitäisi satsata entistä enemmän tällaiseen aineettomaan pääomaan.

Leppilammen mukaan myös sillä on iso merkitys, että taiteilijat pääsevät takaisin töihin. Hänestä on ollut huikeaa tehdä festivaalin merkeissä yhteistyötä kanttoreiden ja muiden muusikoiden kanssa.

– On ylipäätään uskomatonta, miten pienellä porukalla saadaan aikaan jotain näin suurta. Helsingin Urkukesä on nimittäin Suomen laajin urkufestivaali.

Leppilampea harmittaa kuitenkin se, että isoon työmäärään nähden Urkukesällä on vain osa-aikainen tuottaja. Hän mielestään nyt olisi aika kokoaikaiselle työntekijälle.

Kun urut alkoivat soida, tuntui kuin koronapölyt olisivat pöllähtäneet.

Urkukesän tuottajana ­toimiva Markku Rämö kertoo, että koko kesän kestävässä tapahtumassa on yhteensä 115 konserttia. Niistä 73 on päiväkonsertteja, joihin kuuluu Johanneksenkirkon Five o’clock organ -sarja. Iltakonsertteja on 36, ja niissä esiintyy myös kansainvälisiä urkutaiteilijoita.

– Urut ovat mukana jollain tavalla lähes kaikissa konserteissa. Niitä järjestetään viidessä kirkossa, Tuomiokirkossa, Vanhassa kirkossa, Johanneksenkirkossa, Kallion kirkossa ja Suomenlinnan kirkossa.

– Meille tärkeä arvo on konserttien maksuttomuus. Jokainen voi kuitenkin halutessaan tukea festivaalia ostamalla konserttiohjelman.

Rämö ja Leppilampi haluavat tuoda esiin erityisesti Suomenlinnan kirkon heinäkuiset konsertit. Kirkon urut uusittiin vuosi sitten.

– Urkujen korjaaminen oli pitkäaikainen haave. Itävaltalainen urkurakentaja on onnistunut saamaan niihin ihmeellisen soundin, vaikka kirkon akustiikka on haastava, Leppilampi sanoo.

Rämön mukaan Suomenlinnassa vierailevilla on nyt hyvä tilaisuus tutustua kirkkoon ja sen arkkitehtuuriin.

– Urut ovat tärkeä osa kokonaisuutta kaikissa festivaalin kirkoissa. Ajatuksena onkin yhdistää musiikkielämys ja tutustuminen kirkkojen arkkitehtuuriin.

Urkukesän avajaiskonsertti kuullaan Kallion kirkossa 6.6. kello 19. Bellows and Pipes -konsertissa yhdistyvät kiinnostavalla tavalla urut ja harmonikka. Urkuja soittaa Mikko Helenius ja harmonikkaa Markku Lepistö.

Festivaali on entiseen tapaan mukana myös elokuisessa Taiteiden yössä. Tuolloin ohjelmassa ovat Tuomiokirkon Kuorojen kavalkadi, Kallion kirkon Urkumaraton, Mikael Agricolan kirkon mykkäelokuvaesitys ja Suomenlinnan kirkon kamarimusiikkikonsertti. 

Metrolla konserttiin

• Kesällä Helsinki tarjoaa paljon musiikkia. Itä-Helsingissä on järjestetty yli 20 vuoden ajan Metrolla musiikkiin -konserttisarja. Tasokkaita ja monipuolisia konsertteja on tarjolla kesätiistaisin metroradan varrella olevissa kirkoissa 7.6.-23.8. Tämän kesän konserttisarjan teemana on Soli Deo Gloria eli yksin Jumalalle kunnia.

• Konserttisarjan järjestäjinä ovat Vuosaaren, Vartiokylän, Herttoniemen ja Mikaelin seurakuntien ja ruotsinkielisen Matteus församlingin kirkkomuusikot. Konsertteihin on vapaa pääsy, käsiohjelma maksaa 10 euroa. Lisätiedot: ­www.­metrollamusiikkiin.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.