null Moka on myös mahdollisuus, sanoo tunaroinnin ja tumpeloinnin mestariksi itseään kutsuva psykologi Outi Olani

Outi Olanin kehittämä Mokasin-metodi koostuu kolmesta osasta, jotka ovat palasina, kokoa itsesi ja kultaliimaus. Menetelmä perustuu japanilaiseen kintsugi-taidemuotoon.

Outi Olanin kehittämä Mokasin-metodi koostuu kolmesta osasta, jotka ovat palasina, kokoa itsesi ja kultaliimaus. Menetelmä perustuu japanilaiseen kintsugi-taidemuotoon.

Hyvä elämä

Moka on myös mahdollisuus, sanoo tunaroinnin ja tumpeloinnin mestariksi itseään kutsuva psykologi Outi Olani

Epäonnistumisen aiheuttaman häpeän voi kääntää voimaksi Outi Olanin kehittämän Mokasin-menetelmän avulla.

Nuorena Outi Olanin oli vaikea ­löytää paikkaansa maailmassa. Lontoossa asunut Olani vaihtoi usein opiskelu- ja ­työpaikkaa, ­sillä hän onnistui aina jotenkin mokaamaan. Hän oli tilanteesta hyvin hämmentynyt.

Kun Olani 27-vuotiaana palasi takaisin Helsinkiin, hän perusti kenkäkaupan. Kyseessä oli tennariputiikki, jollaisia ei vielä silloin ollut Suomessa. Yrittäjyys kuitenkin päättyi parin vuoden kuluttua konkurssiin erilaisten virhearviointien seurauksena.

Olani oli velkojensa vuoksi 13 vuotta ulosotossa, ja kaksi viimeisintä vuotta hän on ollut velkajärjestelyssä, joka jatkuu vielä vuoden ajan.

– Tämä on ollut raju kokemus. Käteen jää kuukaudessa summa, jolla pysyy nipin napin hengissä, kertoo kahden lapsen vuoroviikkovanhempi.

Konkurssin jälkeen tapahtui kuitenkin jotain hyvää. Outi Olani löysi oman alansa ja alkoi opiskella yliopistossa psykologiaa.

Joskus irti päästäminen olisi paras ratkaisu, oli sitten kyseessä parisuhde, työpaikka tai bisnes.

Nyt jo vuosia psykologina toimittuaan Olani päätti kirjoittaa kirjan Mokasin – käännä epäonnistumiset voimavaraksi (Otava). Teoksessa yhdistyvät hänen oma elämäntarinansa ja psykologin työkalut aiheeseen.

– Halusin käyttää kirjassa esimerkkeinä omia epäonnistumisiani, koska olen tumpeloinnin, möhlimisen ja tunaroinnin ehtymätön lähde. Samalla kerron kehittämästäni self help -menetelmästä, joka voi auttaa selviämään epäonnistumisen aiheuttamasta ahdistavasta olotilasta.

Olanin Mokasin-metodi koostuu kolmesta osasta. Siinä epäonnistumisesta selviytymisen vaiheet ovat: palasina, kokoa itsesi ja kultaliimaus. Menetelmä perustuu japanilaiseen kintsugi-taidemuotoon. Siinä rikkoutunutta posliinia korjataan kultaliimalla ja tuloksena on yksilöllinen taideteos, joka on usein kauniimpi kuin alkuperäinen ehjä astia.

Tältä näyttää, kun astia on korjattu kintsugin kultaliimausmenetelmällä.

Tältä näyttää, kun astia on korjattu kintsugin kultaliimausmenetelmällä.

Rohkea kokeileminen aiheuttaa sähläystä

Outi Olanin mukaan jokainen mokaa elämässään, mutta toiset mokailevat enemmän ja isommin kuin toiset. Olani uskoo, että osalla se johtuu huonosta itsetuntemuksesta: ihminen kulkee laput silmillä eikä pysty setvimään solmujaan.

– Itse taas olen helposti innostuva ja kokeilen rohkeasti uusia asioita. Kun tekee monenlaista, tulee myös sählättyä.

– Jotkut ajattelevat myös niin, että kun on investoinut johonkin paljon, siitä ei kannata päästää irti. Joskus irti päästäminen olisi kuitenkin paras ratkaisu, oli sitten kyseessä parisuhde, työpaikka tai bisnes. Jatkoin itsekin yrittämistä, vaikka tajusin yritykseni menevän kohta nurin.

Omien kokemuksiensa perusteella Olani toteaa, että yrittäjät ovat usein vähän hulluja. Moni heistä voisi huonosti, jos ei saisi toteuttaa ­itseään.

Rohkeasti itseään toteuttaessaan ihmiset saavat kokea hienoja onnistumisia mutta myös monenlaisia epäonnistumisia.

Aina ei suinkaan ole kyse Outi Olanin asteikolla punaisesta, todella isosta epäonnistumisesta kuten konkurssista. Useammin tapahtuu keskisuuria, keltaisia mokia, joista Olani antaa esimerkiksi työpaikalla isossa jakelussa väärään osoitteeseen lähetetyn sähköpostin. Asia on kiusallinen mutta korjautuu yleensä pikaisilla toimenpiteillä. Vihreä pikkumoka puolestaan voi loppujen lopuksi tarjota yhteisen naurunaiheen.

Mokan aiheuttamat tuntemukset ja ajatukset voi myös kiepauttaa luovan toiminnan muotoon, esimerkiksi kirjoittaa tai säveltää jotain mokaamisen herättämästä häpeästä tai surusta.

Mokattuaan kunnolla ihminen pyrkii Olanin mukaan ensisijaisesti suojaamaan itseään sen aiheuttamalta kärsimykseltä. Tämän vuoksi ihminen saattaa mitätöidä ja vähätellä tapahtunutta, vaikka olisi parempi kohdata siihen liittyvät häpeän, syyllisyyden, kiukun, turhautumisen ja pettymyksen tunteet.

– Tajuttuaan mokanneensa ihminen menee palasiksi kuin särkynyt lautanen. Ikävät tunteet tuntuvat kehossa. Silloin avuksi voivat olla läheisten tuki, liikunta ja rauhallinen hengittäminen. Kannattaa myös kokeilla jäiden laittamista iholle, jolloin voimakas fyysinen ärsyke kumoaa henkisen stressin.

Epäonnistumisten jälkeen Outi Olani on pystynyt kokoamaan itsensä tavallaan uudeksi ihmiseksi kokemuksineen ja säröineen.

Epäonnistumisten jälkeen Outi Olani on pystynyt kokoamaan itsensä tavallaan uudeksi ihmiseksi kokemuksineen ja säröineen.

Ahdistavat tunteet pitää jotenkin käsitellä

Palasina-tilaan ei kuitenkaan kannata jäädä kovin pitkäksi aikaa, vaan on ryhdyttävä toimimaan. Silloin ihminen siirtyy kakkosvaiheeseen: kokoamaan itseään, keräämään nuo lautasen sirpaleet.

– On tehtävä toimintasuunnitelma eli korjattava, mitä voi, ja estettävä lisävahingot. On hyvä miettiä, mikä on oma vastuu tapahtuneesta, ja pyydettävä anteeksi, mikäli se tuntuu tarpeelliselta. Joskus myös muilla voi olla osuutta epäonnistumiseen. Jos on kovin taipuvainen olemaan ankara itselleen, kokonaisuuden tarkasteleminen saattaa helpottaa oloa, Outi Olani sanoo.

Kun on saanut koottua palaset, ne liimataan yhteen. Tuloksena on tavallaan uusi ihminen ­uusine kokemuksineen ja säröineen.

– Tässä vaiheessa voi kysyä itseltään, mitä on epäonnistumisesta oppinut. Mitä se kertoo omista arvoista? Onko arvojärjestys sen seurauksena muuttunut? 

– Mokan aiheuttamat tuntemukset ja ajatukset voi myös kiepauttaa luovan toiminnan muotoon, esimerkiksi kirjoittaa tai säveltää jotain mokaamisen herättämästä häpeästä tai surusta. Jos ahdistavia tunteita ei käy läpi, ne jäävät vellomaan kehoon ja tulevat helposti myöhemmin vastaan entistä voimakkaampina.

Epäonnistumisten käsittely on tuonut ­Outi Olanin mieleen Danten Jumalaisen näytelmän, josta hän teki aikoinaan lukiossa esitelmän. Tuota keskiajalla kirjoitettua näytelmää mukaillen mokaaja joutuu aluksi helvettiin, minkä jälkeen seuraavat kiirastuli ja mokan työstäminen – ja lopulta paratiisi.

Konkurssin kokenutta Olania itseään on auttanut pitkä psykoterapia. Mielenterveyden kannalta tärkeää on ollut myös työnteko, vaikka palkasta ei ole jäänyt juuri mitään käteen ja korona-­aika on aiheuttanut lisäpaineita.

– Kovista kokemuksistani huolimatta olen edelleen herkästi innostuva. Hyvää vasta­painoa työlle tuovat parisalsa ja näytteleminen, joissa myös ollaan tekemisissä tunteiden ilmaisun kanssa. 

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.