null Naisnäyttelijöiden voimin toteutettava Via Crucis vie matkalle ihmisyyden ytimeen

Kirkko ja kaupunki kävi Via Cruciksen harjoituksissa 3.4. Jeesuksen roolissa nähdään Maria Ylipää. Opetuslapset ovat pukeutuneet pelastusliiveihin.

Kirkko ja kaupunki kävi Via Cruciksen harjoituksissa 3.4. Jeesuksen roolissa nähdään Maria Ylipää. Opetuslapset ovat pukeutuneet pelastusliiveihin.

Hengellisyys Ajankohtaista

Naisnäyttelijöiden voimin toteutettava Via Crucis vie matkalle ihmisyyden ytimeen

Jeesusta esittävä Maria Ylipää on sitä mieltä, että hyvissä tarinoissa sukupuoli ei ole merkittävä tekijä.

Toista video

Tämän vuoden Via Crucis eroaa edellisistä versioista siten, että siinä kaikki näyttelijät ovat naisia. Harjoituksia katsoessa näyttelijöiden sukupuolta ei kuitenkaan tule edes ajatelleeksi. On vain henkilöitä, jotka toimivat kuten me ihmiset toimimme: valehtelevat, pettävät, kiusaavat, surevat ja rakastavat. Tänä vuonna esityksessä on mukana myös musiikkia.

Ville Saukkosen ohjaamassa ja Veli-Pekka Hännisen käsikirjoittamassa esityksessä Neitsyt Mariana nähdään Jaana Saarinen, Juudaksena Petriikka Pohjanheimo, Pietarina Meri Nenonen, Pilatuksena Tuulia Eloranta ja Herodeksena Minna Koskela.

Jeesusta esittää Maria Ylipää, joka pitää rooliaan erityisen kiehtovana, koska Jeesus oli sekä Jumala että ihminen.

– Ristiriidat ovat aina hyvästä. Kaikki, mikä laittaa ajattelemaan on myös hyvästä, Ylipää sanoo.

– Minusta on tärkeää tuoda esiin Jeesuksen ihmisyys ja inhimillisyys.

Se, että hän naisena näyttelee Jeesusta, voi Ylipään mielestä tuoda rooliin monipuolisuutta. Toisaalta sukupuoleen ei pidä juuttua.

– Hyvissä tarinoissa ja hyvissä rooleissa sukupuoli ei ole merkittävä asia. Totta kai on isoja rooleja, joissa sukupuoli on tosi tärkeä, mutta tässä käydään läpi niin laajasti uskoa ja ihmisyyttä, koko kristinuskon ydintä, että se, oletko mies vain nainen, ei ole määrittävä tekijä.

Maria Ylipään mielestä Jeesus oli musta lammas ja kapinallinen sekä uskonnollisessa että yhteiskunnallisessa mielessä.

Maria Ylipään mielestä Jeesus oli musta lammas ja kapinallinen sekä uskonnollisessa että yhteiskunnallisessa mielessä.

Kaiken keskellä on rakkaus

Jeesuksen rooliin valmistautuminen on tuonut Maria Ylipään mieleen raamatunjakeita, jotka ovat hänelle tuttuja lapsuudesta ja nuoruudesta. Nyt niitä on joutunut miettimään uudelleen. Miten niitä pitäisi painottaa, mitä ne tarkoittavat? Miten ne sanoisi uskottavasti Jeesuksen suulla? Mikä ristinkuoleman merkitys edes oli?

– Eikö Jeesus sen takia ristiinnaulittu, että Jeesus kääntäisi meidän katseemme Jumalaan? Ja jos sanotaan, että Jumala on rakkaus, niin rakkautta kohti.

– Minulle ainakin kristinusko kertoo siitä, että saat olla mitä olet. Jos me siihen päästäisiin, että olemme turvallisina ja luottavaisina omassa itsessämme, niin eikö meidän pitäisi myös toisiamme kohtaan olla kunnioittavia ja toimia rakkauden hengessä, Ylipää kysyy.

Jos Jeesus olisi täällä Helsingissä, hän varmaan menisi Rautatientorille, sinne maahanmuuttajien teltoille viemään kahvia ja pullaa.

– Maria Ylipää

Maria Ylipään mielestä tätä viesti on tarpeen juuri nyt, kun vihapuhe ja rasismi kukoistavat.

– Olen ajatellut, että mitä jos Jeesus olisi täällä Helsingissä. Hän varmaan menisi Rautatientorille, sinne maahanmuuttajien teltoille viemään kahvia ja pullaa, ellei hän sitten itse olisi siellä.

Teatteriesitys, jonka äärellä voi hiljentyä

Maria Ylipää ei ole nähnyt aiempia Via Crucis -esityksiä. Hän uskoo, että esityksestä tulee vaikuttava ja meditatiivinen, koska siinä konkreettisesti kuljetaan yhdessä. Kohtausten välillä on aikaa ajatella.

– Esitys on myös tilaisuus hiljentyä ja ajatella omaa elämäänsä. Meillä on aika kiireistä elämää, impulsseja ja informaatiota tulee joka puolelta. Hiljentymiselle täytyy oikein raivata tilaa.

Kertomus on myös ajankohtainen monella tapaa, vaikka siinä kuvataan yli parin tuhannen vuoden takaisin tapahtumia. Esimerkiksi epäkohtien puolesta taistelu ja lähimmäisenrakkaus ovat teemoja, joihin kuka tahansa helsinkiläinen voi törmätä päivittäin.

– Jeesushan oli sekä yhteiskunnassa että uskonnollisessa yhteisössä sellainen musta lammas, nosti esiin epäkohtia ja oli pienemmän ja syrjityn puolella.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.