null Alle kolmikymppiset Semiaikuiset valmistavat pääsiäisyön messun Mikaelinkirkolla – ”Messussa saa irtautua normiarkielämästä”, sanoo 19-vuotias Valtteri Lindgren

Lotta Salmi laulaa ja Valtteri Lindgren soittaa rumpua Mikaelinkirkon pääsiäisyön messussa.

Lotta Salmi laulaa ja Valtteri Lindgren soittaa rumpua Mikaelinkirkon pääsiäisyön messussa.

Hengellisyys

Alle kolmikymppiset Semiaikuiset valmistavat pääsiäisyön messun Mikaelinkirkolla – ”Messussa saa irtautua normiarkielämästä”, sanoo 19-vuotias Valtteri Lindgren

Semiaikuiset valmistavat myös aterian, joka syödään yhdessä messun jälkeen. 

Lotta Salmella, 29, ja Valtteri Lindgrenillä, 19, ei aiemmin ollut ihmeempiä pääsiäisperinteitä: mitä nyt lapsena suklaamunia ja pari ylimääräistä vapaapäivää.

– Pääsiäisen tarina tuli tutuksi lähinnä uskonnontunneilla ja rippileirillä. Nyt aikuisena sitä on vasta alkanut tarkemmin miettiä, toteaa Lindgren.

Nykyään hän ja Salmi kuuluvat Mikaelin seurakunnan Semiaikuisiin. Se on nuorten aikuisten parin viikon välein kokoontuva ryhmä, joka toteuttaa jo kolmatta vuotta peräkkäin pääsiäisyön messun Mikaelinkirkolla.

– Tämä on ollut viime vuosina mun pääsiäisen juttu. Tällä kertaa pääsen jopa laulamaan messussa soolokappaleen, kertoo Salmi.

Lindgren puolestaan soittaa messussa djembeä ja odottaa erityisesti yhteistä musisointia, joka on musiikillisesti vilkkaan lukioajan jälkeen jäänyt harmillisen vähiin. Toisaalta yömessussa kiehtoo myös tunnelma. Se on nimittäin erityinen.

– Kirkon viereinen Kontulan ostari on tavallisesti kiireinen ja kaoottinen. Keskiyöllä kaikki on kiinni ja tuntuu kuin aika ympärillä olisi pysähtynyt. Jo se virittää meditatiiviseen tunnelmaan, Lindgren kuvaa.

Yhdessä syöminen luo yhteisöllisyyden kokemuksen

Semiaikuiset on toiminut Mikaelin seurakunnassa kuutisen vuotta. Se syntyi isosajat ohittaneiden nuorten omasta toiveesta. Vetäjäksi lähti seurakunnan vapaaehtoinen ja luottamushenkilö Ami Lainela, mutta ryhmä on varsin itseohjautuva. Semiaikuisten WhatsApp-ryhmässä on nelisenkymmentä jäsentä, mutta aktiivisia osallistujia on parikymmentä.

– Erityisesti retket vetävät aina paljon väkeä, Lainela kertoo.

Rauhallisen messun aikana ehtii myös miettiä pääsiäisen sanomaa.

Juuri yhteisö on se, mikä pitää mukana Lotta Salmea ja Valtteri Lindgreniä. Molemmat ovat aiemmin osallistuneet seurakunnan nuorten toimintaan.

– Tämä on porukka, josta jo valmiiksi tietää, että on samanlaista ajattelutapaa. Olen yleensä mukana kaikissa tapaamisissa, Lindgren kertoo.

Yömessu valikoitui ryhmän ideaksi siksi, että heille syntyi halu kohottaa pääsiäistä joulun varjosta. Yö tarjosi mahdollisuuksia hiukan erityiselle toteutukselle. Messu esimerkiksi alkaa pimeydestä. Vain tuohukset tuikkivat. Lindgren pitää poikkeuksellisuudesta.

– Tämä on vaihtelua normaaliin päivämessuun verrattuna. Erilaisuus pitää huomion kiinni asiassa. Rauhallisen messun aikana ehtii myös miettiä pääsiäisen sanomaa, hän pohtii.

Kuten paaston päätteeksi kuuluu asiaan, messun jälkeen jaetaan ateria. Sekin valmistuu Semiaikuisten voimin.

– Ruokailu lisää yhteisöllisyyden tunnetta, sillä siitä tulee olo, että olemme osa isompaa kokonaisuutta. Syödessä tuli viime vuonna vaihdettua syvempiäkin ajatuksia muiden kanssa, Lindgren kertoo.

– On mielenkiintoista, että nimenomaan kunnon ruoan syöminen yhdessä tuntuu lisäävän sosiaalisuutta. Se on eri asia kuin pelkät kirkkokahvit, Salmi pohtii.

Messu irroittaa arjesta

Yömessua järjestävät Kontulassa nuoret aikuiset, mutta se on tarkoitettu ihan kaikille. Luvassa on messu, jonka musiikki on tavallista kevyempää: virsien lisäksi lauluja on valittu esimerkiksi Nuoren seurakunnan veisukirjasta.

Tekstinlukijat ja ehtoollisavustajat ovat alle kolmekymppisiä, ja pappi Kati Vento lupaa huomioida tämän ikäryhmän myös saarnassaan.

– Minusta tämä sopii kaikille, myös esimerkiksi perheille, Lotta Salmi sanoo.

Valtteri Lindgren uskoo samaan. Ylösnousemuksen ihmeen äärelle kokoontuminen yhdistää.

– Messussa saa irtautua normiarkielämästä eikä tarvitse huolehtia mistään muusta. Sitä odotan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.