null Suomenlinnan kesäteatterin Yksi lensi yli käenpesän vie keskelle sadistista valtapeliä

Pipopäinen Randle P. McMurphy (Robin Svartsröm) villitsee mielisairaalan muut potilaat, joita näyttelevät Mikko Penttilä (vas.), Tommi Eronen, Robert Kock, Tiia Louste ja Amira Khalifa.

Pipopäinen Randle P. McMurphy (Robin Svartsröm) villitsee mielisairaalan muut potilaat, joita näyttelevät Mikko Penttilä (vas.), Tommi Eronen, Robert Kock, Tiia Louste ja Amira Khalifa.

Hyvä elämä

Suomenlinnan kesäteatterin Yksi lensi yli käenpesän vie keskelle sadistista valtapeliä

Ryhmäteatterin Juha Kukkonen haluaa tuoda myös kesäteatteriin vakavampaa draamaa. Näytelmä osoittaa, mitä mielivaltainen vallankäyttö saa aikaan yksilöissä ja yhteisössä.

Ken Keseyn satiiriseen romaaniin perustuva elokuva Yksi lensi yli käenpesän kosketti ihmisiä 1970-luvun puolivälissä. Elokuva on kuulunut myös Ryhmäteatterin johtajan ja ohjaajan Juha Kukkosen suosikkeihin. Nyt hän on ohjannut Käenpesän Suomenlinnan kesäteatteriin.

Kivimuurien ympäröimällä näyttämöllä nähdään, miten kylmäkiskoinen hoitaja Ratched käyttää sadistista valtaa mielisairaalan potilaita kohtaan. Kun laitokseen saapuu uusi potilas, Randle P. McMurphy, hän houkuttelee muut potilaat kapinaan ja hoitajan valtapeli joutuu koetukselle. Rooleissa nähdään Minna Suuronen ja Robin Svartsröm.

Kukkosta kiinnostaa tarinassa erityisesti vahvasti vääristynyt vallankäyttö.

- Viime aikoina on ollut otsikoissa juuri tällainen institutionaalinen vallankäyttö. Metoo-liike on nyt tuonut esiin sen, miten väärin valtaa voidaan käyttää ja miten tällaista toimintaa harjoittavia ihmisiä suojellaan.

Elokuvan ohjaaja Milos Forman näki tarinassa oman taustansa kommunistisessa Tsekkoslovakiassa. Hänelle hoitaja Ratched edusti kommunistista puoluetta, joka kertoi ihmisille, mitä he voivat tehdä ja mitä ei.

- On nerokasta, miten Forman löysi siihen oman henkilökohtaisen näkökulman. Tosin leffa toimi ilman tuota yhteyttäkin, kuvauksena vallankäytöstä laitoksessa. Tsekkoslovakiassa elokuva kuitenkin kiellettiin, koska siellä yhteys nähtävästi ymmärrettiin.

Metoo-liike on nyt tuonut esiin sen, miten väärin valtaa voidaan käyttää ja miten tällaista toimintaa harjoittavia ihmisiä suojellaan.

Alkuperäisessä teoksessa potilaat ovat miehiä. Kukkonen uudisti teosta siten, että hän vaihtoi osan miesrooleista naisrooleiksi. Hän halusi näyttää, että vallankäyttö voi olla nöyryyttävää ja ihmisarvoa loukkaavaa, oli siinä seksuaalista ulottuvuutta tai ei.

Pipopäinen veijari Randle P. McMurphy kyseenalaistaa hoitajan käytöksen ja alkaa vastustaaa tämän mielivaltaisia vaatimuksia.

- Näytelmässä eivät ole keskiössä mielenterveysasiat, vaan tämä sama voisi tapahtua missä tahansa muussa suljetussa laitoksessa, kuten vankilassa. Karmeinta on, että Ratched harjoittaa toimintaansa demokratian nimissä.

Suomenlinnassa nähdään siis jälleen näytelmä, joka ei humoristisista sävyistään huolimatta ole aivan kevyttä katsottavaa. Juha Kukkosen mukaan Ryhmäteatterilta on totuttu odottamaan, ettei se tee kesäteatteria aivan perinteisellä tyylillä.

- Lähtökohtana on, että pyrimme venyttämään kesäteatterin konventioita. Suomenlinna on hieno paikka, koska sinne voi suunnitella erityyppistä teatteria ja laajentaa näin repertuaaria.

- On tämän tyyppisen kesänäytelmän tekeminen tietenkin haasteellista, myös valaistuksen kannalta. Valoilla ei voi pelata ulkona samalla tavalla kuin sisätiloissa. Joutuu kahteen kertaan miettimään, miten kaikki toimii. Toki aurinkoisenakin iltana saa linnoitukseen aikaan tunnelmaa, mutta elokuun pimenevässä illassa valaistus alkaa toimia paremmin.

Kukkonen kertoo saaneensa Yksi lensi yli käenpesän -näytelmästä hyvää palautetta. Se osoittaa hänen mielestään, että vakavampi draama kiehtoo kesälläkin.

- Joillakin elokuva voi aiheuttaa tietynlaisia ennakko-odotuksia. On kuitenkin hyvä muistaa, että teatteriesitys on eri asia kuin elokuva.

 

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Mika Myllyahon tie kulki rasvamontun kautta teatterin eturiviin

Hyvä elämä

Uutuusnäytelmä Korjaamo sai alkunsa Kansallisteatterin johtajan omista nuoruuden kokemuksista.



Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.