null Tämä kolahti: Kansallisteatterin Pintaremontti-draamakomedia kertoo koskettavan hauskasti perheen ja rakkauden kaipuusta

Pesonen (vas.), Sami ja Markus setvivät yhdessä elämäänsä. Ihmettelyä aiheuttavat tällä kertaa Samin suhdekuviot. 

Pesonen (vas.), Sami ja Markus setvivät yhdessä elämäänsä. Ihmettelyä aiheuttavat tällä kertaa Samin suhdekuviot. 

Hyvä elämä

Tämä kolahti: Kansallisteatterin Pintaremontti-draamakomedia kertoo koskettavan hauskasti perheen ja rakkauden kaipuusta

Teatterin lavalla nähdään joukko ihmisiä, jotka ovat onnettomia, koska eivät pysty täyttämään kuvitelmaansa täydellisestä elämästä.

Irene Ahon ohjaama ja Minna Leinon dramatisoima Pintaremontti perustuu kirjailija Miika Nousiaisen vuosi sitten ilmestyneeseen samannimiseen romaaniin. Teatterin tiedotteessa esitystä kuvataan elämänlaatukomediaksi.

Näyttämölle on rakennettu kerrostalo, jossa asuu eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä ongelmineen ja unelmineen. Komedian keskeisiin henkilöihin kuuluvat juuri leskeksi jäänyt Seija (Tiina Weckström) sekä hänen aikuiset lapsensa Sami (Juha Varis) ja Henna (Annika Poijärvi). Sami etsii epätoivoisesti naista, jonka kanssa voisi perustaa perheen, ja Henna puolestaan on yrittänyt jo pitkään hankkia lasta puolisonsa kanssa.

Vahvasti kuvioissa ovat mukana Samin lapsuudenystävät, kolmen lapsen yksinhuoltajaisä Markus (Pyry Nikkilä) ja vanhempiensa omaishoitaja Pesonen (Heikki Pitkänen). Tärkeä hahmo on myös Sini (Katja Küttner), joka pitää netissä Pintaremontti-nimistä hyvinvointiblogia.

Kaikki he kokevat itsensä yksinäisiksi ja tuntevat elämän olevan vailla merkitystä ja rakkautta. Heillä on muun muassa sosiaalisen median ansiosta selkeä käsitys siitä, millaista oikean elämän kuuluisi olla.

Esimerkiksi Seija kaipaa miehensä kuoleman jälkeen sitä, että saisi hoivata jotakuta, ja utelee jatkuvasti lapsiltaan tulevista lapsenlapsista. Tämä saa lapsettomuudesta kärsivän Hennan raivostumaan varsinkin, kun miehen into hedelmällisyyshoitoihin on hiipumassa.

Roolihahmoista kasvaa selviytyjiä, jotka pystyvät muuttumaan ja löytämään kaoottiseen elämäänsä harmoniaa ja onnea.

Sami taas ajautuu mitä noloimpiin tilanteisiin parisuhdetta etsiessään. Pahimpiin niistä kuuluu kahnaus moottoripyöräjengin kanssa. Sami voi kuitenkin puida ongelmiaan Markuksen ja Pesosen kanssa, jotka puolestaan potevat uupumusta lasten ja vanhempien hoivaamiseen keskittyvän elämänsä keskellä.

Samaan aikaan hyvinvointibloggari Sini asettaa ihmisille paineita maalailemalla netissä imeliä kuvia elämästään, johon kuuluvat täydellinen mies ja täydelliset lapset. Oikeasti Sinin elämä on kaukana täydellisestä, kuten häneen sattumalta törmäävä Henna saa huomata.

Komediassa todetaankin osuvasti, että ukin sukupolvi rakensi rintamamiestalon, isän sukupolvi rakensi hyvinvointivaltion ja nyt rakennetaan imagoa.

Vaikka esityksen aiheet ovat vakavia ja koskettavia, siihen on löydetty sama viihteellinen ja humoristinen ote kuin romaanissa. Elämässähän on tunnetusti tragikoomisia piirteitä, joita vain ei kaikkien ongelmien keskellä välttämättä huomaa.

Hulvattomien käänteiden jälkeen Pintaremontti päättyy valoisiin ja suorastaan vaaleanpunaisiin näkymiin. Roolihahmoista kasvaa selviytyjiä, jotka pystyvät muuttumaan ja löytämään kaoottiseen elämäänsä harmoniaa ja onnea.


Toimittajan fiilikset:

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.