null Toimittajalta: Paras keino nostaa äänestysaktiivisuutta on olla merkityksellinen silloin, kun vaaleja ei ole

Puheenvuorot

Toimittajalta: Paras keino nostaa äänestysaktiivisuutta on olla merkityksellinen silloin, kun vaaleja ei ole

Seurakuntavaalien äänestyspaikoilla kirkko kohtaa äänestäjät. Ja äänestäjät kirkon.

Juuri sinun äänelläsi on väliä. Siksi on tyhmää jättää se käyttämättä. Jos et itse äänestä, annat valtaa muille. Tapahtuuko kirkossa silloin niin kuin sinä, kirkon jäsen, itse haluaisit?

Kirkollisasioista hallituksessa vastaava opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen ehdotti kirkolliskokousedustajille pitämässään puheessa tiistaina, että seurakuntavaaleissa voitaisiin kokeilla sähköistä äänestämistä. Tämä voisi hänen mukaansa nostaa äänestysprosenttia.

Sähköistä äänestämistä on samasta syystä ehdotettu aiemminkin. Niin teki muun muassa Vantaan seurakuntien yhteinen kirkkovaltuusto vuoden 2014 vaalien jälkeen. Valtakunnallinen äänestysprosentti oli neljä vuotta sitten 15,5 ja Vantaalla vielä alhaisempi, 8,3 prosenttia.

Vaaleissa myös hylättiin jonkin verran ääniä, koska seurakuntayhtymissä äänestetään kaksissa vaaleissa ja samalla ehdokkaalla voi olla eri numero yhteisen kirkkovaltuuston vaalissa ja oman seurakunnan seurakuntaneuvoston vaalissa. Äänestäjän on siis hyvä olla tarkkana ja katsoa numerot oikein.

Nämä ovat todellisia ongelmia, mutta sähköinen äänestys on tähän asti torjuttu kirkon päättävissä elimissä. Niin torjutaan todennäköisesti jatkossakin, sillä nettiäänestyksen riskit ovat suuret. Oikeusministeriön työryhmä pohti asiaa yleisissä vaaleissa ja totesi, että riskejä ovat vaalituloksen manipulointi, vaalisalaisuuden laajamittainen murtuminen ja vaalien häirintä palvelunestohyökkäyksillä.

Kirkon pitää olla jäsenilleen merkityksellinen. Merkityksellisempi kuin nyt.

Äänestysprosentin nostamiseen voisi olla muitakin keinoja. Ensimmäinen ja tärkein niistä on se, mitä tapahtuu muina kuin äänestyspäivinä. Kirkon pitää olla jäsenilleen merkityksellinen. Merkityksellisempi kuin nyt. Suuret trendit maailmassa ovat mitä ovat, mutta muutos alkaa ruohonjuuritasolta.

Toinen asia on merkityksen esille tuonti. Kirkko on äänestäjälle merkityksellinen, vaikka hän ei itse sitä juuri sillä hetkellä ja siinä elämäntilanteessa oivaltaisikaan. Kirkko – ja oma kotiseurakunta – vaikuttaa joka päivä siihen, mitä yhteiskunnassa ja lähiympäristössä tapahtuu, itselle ja lähimmäisille, lähellä ja kaukana.

Kiersin tiistaina, ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä, kolme äänestyspaikkaa Espoossa, Helsingissä ja Vantaalla. Jututtaessani äänestäjiä vakuutuin ideasta tuoda vaalit ihmisten arjen keskelle. Tämä tekee äänestämisestä helppoa, sillä mukaan tarvitaan vain kuvallinen henkilötodistus. Homman voi helposti hoitaa kauppareissulla.

Äänestyspaikoilla oli yllättävän vilkasta, toivottavasti tämä jatkuu muinakin päivinä.

Vaalit ovat seurakunnille ja kirkolle hieno mahdollisuus kohdata ihmisiä, jäseniään. Kirkko tulee nähtäväksi ja antaa viestin: sinua tarvitaan.

Kirkko on yhteiskunnassa poikkeuksellisella tavalla halunnut sanoa tuon viestin jo 16 vuotta täyttäneille jäsenilleen. Olet kirkon jäsen, sinulla on merkitystä, haluamme kuulla, mitä asioista ajattelet. Siispä äänestä.

Ja jos et tiedä, ketä äänestät, kokeile vaalikonetta. Muista myös, että nämä ovat listavaalit. Niissä kannattaa miettiä, mitä asioita listan ehdokkaat kannattavat ja katsoa sitten itselle sopiva ehdokas.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.