null Vantaankosken seurakunnan kirkkoherraksi valittu Hans Tuominen: ”Identiteettini on tosi vantaalainen”

Hans Tuominen on asunut jo yli puolet elämästään Vantaalla. Kuva: Marianna Siitonen

Hans Tuominen on asunut jo yli puolet elämästään Vantaalla. Kuva: Marianna Siitonen

Ajankohtaista

Vantaankosken seurakunnan kirkkoherraksi valittu Hans Tuominen: ”Identiteettini on tosi vantaalainen”

Hans Tuomisesta haki Vantaankosken seurakunnan kirkkoherraksi, koska halusi omalle asuinalueelle töihin.

Hans Tuominen pääsi töihin kotikonnuilleen, kun hänet valittiin keskiviikkona 21. joulukuuta Vantaankosken seurakunnan kirkkoherraksi. Vantaankosken seurakunnan kirkkoherranvaali oli välillinen vaali, jossa valinnan teki seurakuntaneuvosto. Päätös oli yksimielinen.

Tätä ennen Tuominen ehti olla 12 vuotta Hakunilan seurakunnan kirkkoherra. Miksi halusit vaihtaa seurakuntaa?

– No juuri siksi, että asumme Mari-vaimoni kanssa Vantaankosken seurakunnan alueella Martinlaaksossa. Tämä on kotiseuturakkautta. Identiteettini on tosi vantaalainen, ja Vantaa on hyvä paikka asua ja tehdä työtä.

– Tosin on kyllä Hakunilastakin tosi vaikea ja haikea lähteä pois, hän sanoo.

Tuominen oli vasta reilu parikymppinen teologinplanttu, kun hän vietti kesän 1992 Vantaankosken seurakunnan kesäteologina. Kolme vuotta myöhemmin 500 alueen nuorta kokosi adressin Vantaankosken silloiselle kirkkoherralle Juhani Kopposelalle. Nuoret vaativat, että Hans Tuominen täytyy palkata seurakunnan nuorisopapiksi.

Sen koommin, yhtä vuoden mittaista pätkää lukuun ottamatta, Tuomista ei ole pappina näkynyt muualla kuin Vantaalla. Pääkaupunkiseudulla on tavallista, että pappi asuu kokonaan toisessa kaupunginosassa, jotta edes joskus saisi kokea olevansa yksityishenkilö. Tuominen ei ajattele niin.

– Saan riittävästi yksityisyyttä Sipoonkorven ja Nuuksion metsissä suunnistaessani. Suunnistus on minulle erittäin tärkeä osa elämää ja se auttaa minua myös pitämään työkuntoani yllä.

Kutsumus papintyöhön kantaa Tuomista edelleen

Yliopistossa teologit opiskelevat hepreaa, kreikkaa ja latinaa. He sukeltavat läpi Raamatun ja kirkon historian ja opettelevat tieteellisen ajattelun perusteita.

– Kirkkoherran työ on suureksi osaksi hyvin toisenlaista. Tässä on oltava talouden ja hallinnon asiantuntija, joka samalla tuntee hyvin monikulttuurista toimintaympäristöä ja erilaisia tulevaisuuden kehityslinjoja.

Silti ydin on aina pappeudessa, ja siihen Tuominen tunsi voimakkaan kutsumuksen jo seurakuntanuorena.

Tuntuu tosi kliseiseltä sanoa näin, mutta minä uskon vuoropuheluun ja kunnioittavaan kuuntelemiseen, jossa rohkeasti tuon esiin oman kantani.

– Tämän työn ydin on ehdottomasti siinä, että saa elää mukana seurakuntalaisten arjessa ja palvella siten Kristusta.

Kirkkoherran työ on niin suurelta osin tavallisen maallista organisaatiojohtamista, että yhtä hyvinhän Tuominen voisi olla toiminnanjohtajana missä tahansa yleishyödyllisessä yhdistyksessä. Tuomisen näkökulmasta siitä silti puuttuisi jotakin olennaista.

– Olen eri elämänvaiheissani itse kokenut sydämessäni Jumalan armon ja rakkauden, ja haluan välittää rakkautta eteenpäin. Siksi haluan olla pappi.

12 vuotta Hakunilan seurakunnan kirkkoherrana kouli Hans Tuomisesta hallinnon ja talouden asiantuntijan. Kuva: Esko Jämsä

12 vuotta Hakunilan seurakunnan kirkkoherrana kouli Hans Tuomisesta hallinnon ja talouden asiantuntijan. Kuva: Esko Jämsä

Kesällä Iron Maidenin keikalle

Vähän aikaan sitten Tuominen oli muiden kirkkoherrojen kanssa työmatkalla Ruotsin Malmössä. He kävivät asumalähiössä, jonka asukkaista enää vain neljä prosenttia kuului luterilaiseen kirkkoon. Monikulttuurisuus on yksi kehityslinja, toinen on puhdas maallistuminen, kun ihmiset yksinkertaisesti eivät usko Jumalaan.

– Mitään ihme reseptiä tässä ei ole. Tuntuu tosi kliseiseltä sanoa näin, mutta minä uskon vuoropuheluun ja kunnioittavaan kuuntelemiseen, jossa rohkeasti tuon esiin oman kantani, Tuominen sanoo.

Ihmisten kohtaamisessa on tietenkin myös paljon muutakin viestintää kuin pelkät lausutut argumentit. Välittämisen ja kunnioituksen osoittaminen on paljon kokonaisvaltaisempaa, mutta ei silti sen kummempaa kuin, että ollaan läsnä ihan ihmisen kokoisina ihmisinä. Tuomiselle yksi keino ilmaista tärkeitä asioita musiikki.

– Monesti hengellisten laulujen hyräileminen metsissä käy rukouksesta.

Minään varsinaisena jytäpappina Hans Tuominen ei ole koskaan profiloitunut, vaikka kastejuhlissa usein kitaraa soittaakin. Jazz, iskelmä, rock ja erityisesti Queen ovat kovia juttuja, mutta ensi kesänä on jotain muutakin, mitä odottaa.

– Iron Maiden konserttiin on liput.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.