”Hyvä tyyppi just mulle”
Sari Kemppinen ja Hanna-Kaisa Pyhtilä ovat parisuhderyhmän jälkeen pyrkineet keskustelemaan aiempaa enemmän.

Sari Kemppinen ja Hanna-Kaisa Pyhtilä ovat parisuhderyhmän jälkeen pyrkineet keskustelemaan aiempaa enemmän.

”Hyvä tyyppi just mulle”

Parisuhderyhmä sai Sari Kemppisen ­arvostamaan puolisoaan entistä enemmän.

Sari Kemppinen ja Hanna-Kaisa Pyhtilä tutustuivat toisiinsa reilu pari vuotta sitten, jolloin Sari eli keskellä avioeroa. Hanna-Kaisa, jota kutsutaan Hansuksi, tuntui heti tutulta, ihmiseltä, joka ymmärsi. Suhteessa edettiin vauhdilla. Elokuussa tuli kuluneeksi kaksi vuotta siitä, kun Sarin ja Hansun parisuhde rekisteröitiin.

Hansun kanssa Sari voi olla sellainen kuin on. Hän arvostaa Hansussa turvallisuutta sekä tämän halua pyrkiä hyvään ajattelussa ja teoissa. Myös kristillinen vakaumus yhdistää.

Viime keväänä Sari ja Hansu osallistuivat sateenkaariparien Yhteinen Elämämme -parisuhderyhmään, jonka järjestivät Kataja ry ja Helsingin seurakuntayhtymän erityisnuorisotyön keskus Snellu. Ryhmässä tarkasteltiin omaa ja parisuhteen elämänkaarta, mietittiin parisuhteen tulevaisuutta sekä puhuttiin kommunikaatiosta ja seksuaalisuudesta.

Sarin mukaan ryhmässä oli ”iisiä olla” ja helppo jutella. Pari toivoo pääsevänsä mukaan uudestaan.

Ryhmässä oli mukana vain sateenkaariväkeä. Se oli Sarin mielestä tärkeää.

– Joillakin ihmisillä on yhä ennakkoluuloja sateenkaaripareja kohtaan. Ryhmässä käsiteltiin todella intiimejä asioita. Oli tärkeää voida luottaa siihen, että paikallaolijat hyväksyvät seksuaalisen suuntautumiseni eikä heillä ole sen vuoksi ennakkoluuloja minua kohtaan, Sari sanoo.

Toisinaan Sari on törmännyt ikäviin asenteisiin. Kun Sari ja Hansu etsivät perheelle uutta kotia, vuokra-asunnon välittäjä kysyi puhelimessa, ovatko Sari ja Hansu kämppiksiä vai pari. Vastauksen saatuaan välittäjä kertoi kysyvänsä, sopiiko omistajalle, että asunto vuokrataan naisparille. Sari ilmoitti välittäjälle myöhemmin, etteivät he halua vuokrata kyseistä asuntoa, jos tällaista asiaa pitää selvittää.

Kotona asenteista väännetään huumoria.

– Naureskelemme sille, kuinka outoja tässä ollaan. Oikeasti meidän arki on aivan yhtä puuduttavan tylsää kuin kenellä tahansa heteroparilla, Sari toteaa.

Pariskunnan viimeisin riita alkoi muutossa parvekkeelle unohtuneista ja siellä kastuneista papereista. Piti kinastella siitä, kumman unohduksesta oli kyse.

Isoja riitoja Sarilla ja Hansulla ei ole ja arki sujuu melko mutkattomasti, mutta tärkeiden keskustelujen käyminen saattaa unohtua. Jos uusperheen kaikki neljä lasta ovat paikalla, kotona riittää touhua. Kaksin oltaessa ei tule otettua esiin asioita, joista pitäisi puhua. Sateenkaariparien ryhmässä käymisen jälkeen Sari ja Hansu ovat pyrkineet keskustelemaan enemmän.

Sarille jäi ryhmästä mieleen, kuinka tärkeää on, että kummallakin on myös omaa aikaa ja tekemistä. Hänelle isoin oivallus oli ymmärtää, kuinka mahtava tyyppi hänen vierellään elää.

– Tajusin, että vaikka välillä on kinaa, tuo ihminen on silti hyvä tyyppi just mulle. Huomasin arvostavani puolisoani enemmän kuin kuvittelin.


Yhteinen elämämme -leiri sateenkaaripareille 7.–9.11. Lohjan Lohirannassa.
 

Jaa tämä artikkeli: