null ”Hyvin herkkä ja iloinen tunnelma” – Mika Harjuaho ja Päivi Pellikka vihittiin kotipihalla

Mika Harjuaho ja Päivi Pellikka vihittiin omalla takapihalla Laajalahdessa helmikuussa. Isompi hääjuhla pidetään ensi syyskuussa.

Mika Harjuaho ja Päivi Pellikka vihittiin omalla takapihalla Laajalahdessa helmikuussa. Isompi hääjuhla pidetään ensi syyskuussa.

Ajankohtaista

”Hyvin herkkä ja iloinen tunnelma” – Mika Harjuaho ja Päivi Pellikka vihittiin kotipihalla

Pandemiarajoitukset muuttivat monen hääsuunnitelmia. Pienissä häissä tunnelmasta ei tingitä.

On helmikuun 21. päivä. Espoossa on lunta maassa, ja lämpömittari näyttää paria astetta plussaa. Säätiedotuksissa ennustettu vesisade ei ole vielä alkanut. Laajalahtelaisen oma­kotitalon takapihalla sijaitsevan terassipöydän päälle on levitetty maahan asti ulottuva valkoinen pöytäliina. Sen päällä palaa kaksi kynttilää.

Tunnelma talon sisällä on odottavan jännittynyt, eikä ihme. Tapahtuuhan kohta jotakin merkittävää. Puoleltapäivin pihalla vihitään avioliittoon Päivi Pellikka ja Mika Harjuaho.

Tapiolan seurakunnan pappi Marianne ­Tiihonen vihkii Pellikan ja Harjuahon kahden todistajan ja kolmen vieraan ollessa paikalla. Pappi puhuu perheen merkityksestä, jota ei voi rahalla korvata.

Toimituksen päätteeksi kaikki heittävät lunta tuoreen avioparin päälle. Sen jälkeen hääväki siirtyy sisätiloihin nauttimaan sulhasen valmistamaa kolmen ruokalajin juhla­lounasta.

Tunnelma oli hyvin herkkä ja iloinen

– Vihkimisen tunnelma oli hyvin herkkä ja samalla iloinen. Tuli itkettyäkin. Poikani luki Raamatun tekstin ja tyttäreni järjesti ­häämusiikiksi Billy Joelin esittämän biisin Uptown Girl, joka liittyy ensikohtaamiseemme, Päivi Pellikka muistelee juhlapäivää.

Myös Mika Harjuaho puhuu tilaisuuden herkästä tunnelmasta. Molempien mielestä oli oikeastaan hyvä valinta, että vihkiminen tapahtui omana intiiminä hetkenä kaikkein läheisimpien kanssa, ja isommat juhlat pidetään erikseen.

Parin hääsuunnitelmat muuttuivat moneen kertaan poikkeuksellisen pandemiavuoden aikana, ja kirkkovarauksia jouduttiin perumaan. Lopulta pari päätti panna asialle pisteen ja pyytää papin vihkimään heidät kotipihalla.

Kirkollinen vihkiminen hoidettiin nyt, ja syyskuussa kokoonnutaan suuremmalla joukolla Helsingin Vanhaankirkkoon rukous- ja siunaushetkeen.

– Olen aina halunnut kunnon kirkkohäät, isot juhlat ja vierasjoukon. Myös äidilleni kirkkohäät ovat hyvin tärkeät. Olen hänen kuudesta lapsestaan ensimmäinen, joka meni naimisiin. Harmi, että nyt oli toimittava pienimuotoisesti, mutta onneksi juhlat jatkuvat syyskuussa, Pellikka sanoo.

Poikkeuksellisen tilanteen takia hääjuhlat päätettiin jakaa kahteen osaan. Kirkollinen vihkiminen hoidettiin nyt, ja syyskuussa kokoonnutaan suuremmalla joukolla Helsingin Vanhaankirkkoon rukous- ja siunaushetkeen. Sen jälkeen pidetään juhlat Ruukinrannassa.

Pellikka ja Harju­aho pyysivät omaa vihkipappiaan hoitamaan myös syksyn tilaisuuden.

Pieniä, rentoja häitä

Päivi Pellikan ja Mika Harjuahon vihkinyt Tapiolan seurakunnan pappi Marianne Tiihonen on ollut tänä vuonna vihkijänä kolmissa pienissä häissä. Yhdet olivat villasukkahäät, jossa sekä pari että vieraat olivat villasukissa, ja toisissa vihitty pari itse tarjoili häävieraille ruuat pöytiin. Vihkitilaisuuksia on kokoontumisrajoitusten aikana suoratoistettu verkossa.

– Nyt ihmisille on ollut tärkeä ylipäätään päästä naimisiin. Samalla olennaisin asia, rakkaus, on korostunut. Olen huomannut, että vihkiparit ovat olleet vähemmän stressaantuneita kuin aiem­min, Marianne Tiihonen sanoo.

Tiihosen kokemus on, että pienet häät ovat usein rentoja tilaisuuksia, joissa paikalla ovat vain parille kaikkein läheisimmät ihmiset.

Leppävaaran seurakunnan papin Kaisa Yletyisen mukaan vihkiminen on aina parin näköinen puitteista riippumatta.

– Papit tulevat vihkimään mielellään sinne, mikä on parille luontainen paikka, hän sanoo.

 

Espoon seurakunnilla on monenlaisia tiloja, jotka sopivat pienten häiden pitopaikaksi. Kirkkojen lisäksi avioliiton voi solmia lukuisissa kappeleissa, joita on eri puolilla kaupunkia.

Suosittu vihki- ja kastepaikka on esimerkiksi Leppävaarassa sijaitseva 1920-luvulla rakennettu Perkkaan kappeli. Tapiolassa vihkimiset keskittyvät nyt Otaniemen kappeliin, koska Tapiolan kirkko on suljettu ison remontin takia. Suvelan kappelin käyttöä taas rajoittaa se, että sieltä saavat tiloja vain Espoon tuomiokirkkoseurakunnan jäsenet.

Kappeleiden lisäksi vihkipaikaksi voi harkita seurakunnan kurssikeskuksen kappelia. Kesäisin kaikki kolme kurssikeskusta on tosin varattu pääasiassa rippileirien käyttöön.

Helsingissäkin erityisjärjestelyjä korona-ajan vihkipareille

Helsingissä vihitään kirkollisesti vuosittain noin 900 paria. Vihkitoimitus voi tapahtua lähes missä tahansa: kirkossa, kotona tai luonnossa. Suosituimmat vihkikirkot ovat Tuomiokirkko, Vanhakirkko, Johanneksenkirkko ja Suomenlinnan kirkko.

Tilavaraussihteeri Miia Tilli Tuomiokirkkoseurakunnasta kertoo, että koronavuonna 2020 vihkimisiä oli kesä–elokuussa 154, mikä oli 35 vähemmän kuin vuonna 2019.

Tänä aikana kokoontumisrajoitukset ovat muuttuneet monta kertaa, ja kihlaparit ovat joutuneet perumaan ja siirtämään vihkivarauksiaan.

– Olemme halunneet tulla poikkeusaikana pareja vastaan. Siksi on tehty mahdolliseksi varata vihkiaika sekä pienimuotoiselle vihkitilaisuudelle että isommalle juhlatilaisuudelle, kertoo kirkkoherra ­Marja Heltelä.

Juhlahetkeen voi sisältyä häämarssi ja sormusten vaihtokin. Olennaista on Heltelän mukaan se, että vihkipari, sukulaiset ja ystävät haluavat tulla yhdessä alttarin ääreen iloitsemaan rakkaudesta ja pyytämään avioliitolle siunausta. Varsinainen vihkiminen on tapahtunut jo pienemmässä hetkessä.

Vaikka esimerkiksi Tuomiokirkko on suuri tila, seurakunnan on viranomaistoimijana noudatettava tiukasti kokoontumisrajoituksia.

Tulevana kesänä erikoista on koronatilanteen lisäksi se, että kolmessa kirkossa tehdään remonttia. Johanneksenkirkossa on meneillään julkisivuremontti, ja Vanhassakirkossa alkaa pian ulkopintojen maalaus. Laajimmin remontoidaan Suomenlinnan kirkkoa, jota kunnostetaan majakkaa myöten.

– Mikään näistä kirkoista ei kuitenkaan ole suljettuna , Miia Tilli muistuttaa.

Remontit voivat hankaloittaa muun muassa hääkuvien ottamista. Siksi Helsingin seurakunnat ovat kevään mittaan vinkanneet muista tunnelmallisista, mutta vähemmän tunnetuista vihkikirkoista. Miten olisi esimerkiksi Töölön, Käpylän tai Kulosaaren kirkko, Mikaelinkirkko tai Viikin kirkko?

Vihkiaikatoiveita keskustan kirkkoihin vuodelle 2022 voi jättää verkossa 10.5. alkaen.

Helsingin vihkikirkkoja esitellään Instagramissa Astele alttarille -sarjassa tunnisteella #kirkkohelsingissä.

Eira Serkkola

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.