null Vappu koittaa kristilliselle työväenliikkeelle – ”Jeesus piti aina heikoimpien puolta”

Helsingin kristillisen työväenyhdistyksen tiloissa Torkkelinmäellä saatetaan juhlia vappua ex tempore, kertoo Sari Aroheikki.

Helsingin kristillisen työväenyhdistyksen tiloissa Torkkelinmäellä saatetaan juhlia vappua ex tempore, kertoo Sari Aroheikki.

Hyvä elämä

Vappu koittaa kristilliselle työväenliikkeelle – ”Jeesus piti aina heikoimpien puolta”

Diakoniatyöntekijä Sari Aroheikki toimii Helsingin kristillisen työväenyhdistyksen puheenjohtajana. Hänen Jeesuksensa oli yhteiskunnallisesti valveutunut.

Sari Aroheikki, miksi tarvitaan kristillistä työväenliikettä?

– Kirkko miellettiin 1900-luvun alussa oikeistolaiseksi, eikä työväki löytänyt paikkaansa kirkosta. Suomen Kristillisen Työväen Liitto ry perustettiin vuonna 1906 rakentamaan siltaa työväen ja kirkon välille.

– Liikettä tarvitaan nykyäänkin. Edelleen on pienituloisia ihmisiä, jotka ovat hartaita kristittyjä ja haluavat edistää yhteiskunnallisia asioita. Liitto ja paikallisyhdistykset ovat yhdysside näiden ihmisten välillä.

Jeesus ja hänen kasvatti-isänsä Joosef olivat rakennustyöläisiä. Pietari ja ­Andreas olivat kalastajia. Onko kristinusko siis alun alkaen työväenliike?

– Kyllä näin voisi sanoa. Jeesus piti aina heikoimpien puolta ja osoitti armeliaisuuttaan kovaosaisille. Hän oli yhteiskunnallisesti valveutunut ja kyseenalaisti itsestäänselvyyksiä.

Kuinka yhdistyksenne toimii?

– Meillä on toimipiste Helsingin Torkkelinmäellä ja jäseniä koko pääkaupunkiseudulla. Yhdistyksemme on puoluepoliittisesti sitoutumaton.

– Korostan aina sitä, että yhdistys on sen jäsenistö. Jokainen tuo mukanaan omaa osaamistaan. Meillä on hengellistä toimintaa ja järjestämme yhteiskunnallisia keskustelutilaisuuksia, usein yhteistyössä seurakuntien kanssa.

Jos jakaisimme varallisuuden tasaisemmin, kaikille riittäisi.
– Sari Aroheikki

Mikä on lempivirtesi näin vapun aikaan?

– Virsi 59 on lempivirteni. Anna-Maija Raittilan sanoittama virsi alkaa: Leipää pelloilta maan, ruumiin ruoaksi saamme. Nälästä varjele, Herramme, siunaa kylväjät maamme. Virsi jatkuu: Leipää merien taa, eikö kaikille yllä? Kristityt, Isämme leivästä, heille riittäisi kyllä!

– Jos jakaisimme varallisuuden tasaisemmin, kaikille riittäisi ja kaikki saisivat, mitä kuuluu saada. Tässä virressä on kristillisen työväenliikkeen ydinajatus.

Millainen on iltarukouksesi?

– Kun lapseni oli pieni, luin hänelle iltarukoukseksi Levolle lasken Luojani. Lapsi kuitenkin opetti minua rukoilemaan uudella tavalla. Hän pyysi minua piirtämään sormella selkäänsä rakkaiden sukulaistemme nimiä.

– Nykyisin pysähdyn illalla ajattelemaan ihmisiä, joita olen tavannut päivän mittaan ja pyydän siunausta heille kaikille.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Vappuna juhlitaan työläisten oikeuksia, ylioppilaiden kevättä sekä kristillisiä pyhimyksiä

Hyvä elämä

Pyhän Valburgin vappumunkit olivat oikeita luostariveljiä. Naispyhimys johti miesluostaria jo 700-luvulla.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.