null ”Jokaisella on tarve tulla kuulluksi” – Kirkon diakonia auttaa ihmistä kokonaisuutena, eikä ongelmia palastella

Kirkon kulma alkoi diakoniaprojektista ja jatkuu seurakunnan avoimena toimintana, jonka tavoitteena on tarjota korsolaisille paikka, jossa voi kokoontua viettämään aikaa yhdessä. Johtava diakoniatyöntekijä Sirkka Väätäinen iloitsee miesryhmästä, joka on ottanut paikan omakseen.

Kirkon kulma alkoi diakoniaprojektista ja jatkuu seurakunnan avoimena toimintana, jonka tavoitteena on tarjota korsolaisille paikka, jossa voi kokoontua viettämään aikaa yhdessä. Johtava diakoniatyöntekijä Sirkka Väätäinen iloitsee miesryhmästä, joka on ottanut paikan omakseen.

Ajankohtaista

”Jokaisella on tarve tulla kuulluksi” – Kirkon diakonia auttaa ihmistä kokonaisuutena, eikä ongelmia palastella

Vantaan seurakunnat nostaa kampanjassaan esille kirkon diakoniaa. Korsossa diakonian arki näyttää tältä.

"Apua. Sitä voi saada. Diakoniatyö on ihmistä varten." Näin lukee yhdessä tällä viikolla Vantaan katukuvaan ilmestyneistä julisteista.

Julisteen yksinkertainen viesti on osuva, sillä se tiivistää erään olennaisen asian kirkon diakoniasta. Ihmistä autetaan kokonaisuutena niin, että erilaiset hänen elämäänsä vaikuttavat asiat otetaan huomioon – siten kuin hän asioistaan haluaa kertoa.

Kokonaisvaltainen ote näkyy moninaisissa syissä tulla diakonian vastaanotolle. Vantaan seurakuntien diakoniatyössä on tänä vuonna ollut yhteensä yli 7 000 henkilökohtaista asiakastapaamista. Yhdessä tapaamisessa voi olla useampia keskustelunaiheita.

Kolmanneksessa tapaamisista yhteydenoton syynä oli taloustilanne. Seuraavaksi eniten haluttiin keskustella terveydestä ja ihmissuhteista. Lähes 1 200 keskusteluun liittyi yhtenä aiheena asunnottomuus.

Elämänkriisit, suru ja elämän taitekohdat ovat myös yleisiä aiheita. Työttömyydestä, työelämästä tai opiskelusta on Vantaalla käyty diakoniatyöntekijöiden kanssa noin 650 keskustelua. Yli 400 tapaamisessa on puhuttu uskosta ja elämän merkityksestä.

Korsossa annetaan myös terveysneuvontaa

– Yksi tämän työn keskeinen ajatus on vastata ihmisten tarpeisiin ja odotuksiin nimenomaan sillä alueella, jolla kukin Vantaan seitsemästä seurakunnasta toimii, Korson seurakunnan johtava diakoniatyöntekijä Sirkka Väätäinen sanoo.

Korsossa, kuten muuallakin Vantaalla, diakoniatyön avopäivystyksistä on haluttu pitää kiinni. Niihin voi tulla aikaa varaamatta. Niiden lisäksi nykyään on käytössä sähköinen ajanvaraus. Sitä kautta on Väätäisen mukaan tullut lisää asiakkaita, jotka etsivät paikkaa elämän isojen kysymysten pohtimiseen. Moni miettii myös suhdetta uskoon.

Korson kolmesta diakoniatyöntekijästä yksi on koulutukseltaan diakoni, kaksi diakonissoja. Ensin mainitulla on sosiaalialan erityisosaamista, jälkimmäisillä terveydenhuollon. Lisäksi tiimiin kuuluu diakoniapappi.

Ensi vuonna pyrimme tavoittamaan yksinäisiä vanhuksia, joita on vaikea löytää.
– Johtava diakoniatyöntekijä Sirkka Väätäinen

– Meillä on Korsossa tavanomaisen diakoniavastaanoton lisäksi joka kuukauden ensimmäisenä torstaina erityinen diakonissan päivystys. Siellä ja yhteisöruokailussa on mahdollisuus keskustella erityisesti terveydestä ja saada terveysneuvontaa. Mittaamme verenpainetta ja verensokeria, Sirkka Väätäinen selvittää.

Terveysvastaanoton tarve nousee asiakkaiden elämäntilanteista. Väätäisen mukaan yhteiskunnan kahtiajako koskee kipeästi diakonian asiakkaita. Työssäkäyvät saavat neuvontaa ja apua työterveydestä, kunnallisilla terveysasemilla hoidetaan lähinnä akuutteja tilanteita. Ennaltaehkäisy jää vähemmälle.

– Jos diakonissan vastaanotolla ilmenee huolia, joista on syytä olla yhteydessä lääkäriin, tarvittaessa vaikka saatamme sinne radan toiselle puolelle. Jokaisella on tarve tulla kuulluksi, ja siihen me täällä vastaamme. Tämä on myös hyvä paikka ottaa puheeksi, jos ihmisellä on esimerkiksi päihdeongelma. Monelle on yllätys, että runsas päihteidenkäyttö näkyy testituloksissa, Väätäinen tuumii.

Suurin osa asiakkaista on työikäisiä

Terveysneuvontaan liittyy myös ruoka, kuten monipuolinen aamupala. Korsossa järjestetään keskiviikkoisin ilmainen yhteisöruokailu ja maanantaisin euron maksava aamupala. Kumpaakin edeltää hartaushetki, johon voi osallistua niin halutessaan. Ehtoollinen edeltää kerran kuussa yhteisöruokailua, ja siitä on tullut monelle tapa, jota ei haluta jättää väliin.

– Suuri osa kohtaamistamme asiakkaista on työikäisiä. Aika moni on pitkäaikaistyötön tai ei ehkä ole koskaan käynyt töissä. Korsossa on paljon asunnottomuutta, ihmiset asuvat kavereidensa nurkissa. Meillä näkyy se, että köyhyys periytyy, eli täällä ovat käyneet myös monien asiakkaiden vanhemmat. Meillä käy myös lapsiperheitä. Heillä yhteydenoton syy on yleensä taloustilanne, kertoo Sirkka Väätäinen.

Vaikka esimerkiksi yhteisöruokailut, diakonian leirit ja retket tavoittavat myös vanhuksia, kaikkein vaikeimmassa tilanteessa olevat vanhukset ovat usein yksin kotonaan.

– Ensi vuonna pyrimme Korsossa tavoittamaan yksinäisiä vanhuksia, joita on vaikea löytää. Kaupungin kotipalvelu on tärkeä yhteistyökumppani.

Diakoniatyön on vastattava paikallisiin tarpeisiin, sanoo Sirkka Väätäinen Korsossa.

Diakoniatyön on vastattava paikallisiin tarpeisiin, sanoo Sirkka Väätäinen Korsossa.

Diakonia näkyy Vantaan katukuvassa

Vantaan seurakunnat nostaa 4.–30.11. esiin kirkon diakoniatyötä. Kampanja näkyy bussipysäkeillä, lyhtypylväissä, Myyrmannin kauppakeskuksessa, bussien sisätiloissa, seurakuntien omissa tiloissa ja sosiaalisessa mediassa.

Diakonia tavoittaa myös yhteiskunnassa kaikkein heikoimmassa asemassa olevat ihmiset. Kampanja muistuttaa, että kenelle tahansa voi tulla elämässä eteen tilanne, jossa tarvitsee apua.

Diakoniatyöntekijät ovat auttamisen ammattilaisia, jotka kohtaavat ihmisiä hädän tullen henkilökohtaisesti vastaanotoilla sekä järjestävät yhdessä ihmisten kanssa erilaista vertaisuuteen ja yhteisöllisyyteen liittyvää ryhmätoimintaa ja tapahtumia. Apu voi olla keskustelua, ruoka-apua, taloudellista apua, yhteisöllistä syömistä tai vertaistukea ryhmissä.

Kampanjassa tuodaan näkyville myös miesten yksinäisyys ja syrjäytymisen uhka. Matala koulutustaso, kokemus yksinäisyydestä, oman porukan puuttuminen tai tunnepuhumisen vaikeus näkyvät myös diakoniatyön kautta erityisesti miehiä kohtaavina haasteina.

Lisäksi kampanja muistuttaa, että jokainen ihminen voi auttaa toista. Seurakunnista löytyy runsaasti vapaaehtoistehtäviä, joista voi löytää mielekästä tekemistä.

Diakonian palvelut ovat ilmaisia ja kaikille saatavilla.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.