null ”Lasten ja nuorten sukupolvi tulee kärsimään eniten” – Nykyinen kriisi muistuttaa Merja Lehtisaloa 1990-luvun lamasta, mutta nyt diakoniatyöntekijät osaavat varautua

Kun koronaepidemia alkoi, diakoniatyöntekijä Merja Lehtisalolle tuli kyselyjä, mille tilille voisi lahjoittaa rahaa.

Kun koronaepidemia alkoi, diakoniatyöntekijä Merja Lehtisalolle tuli kyselyjä, mille tilille voisi lahjoittaa rahaa.

Ajankohtaista

”Lasten ja nuorten sukupolvi tulee kärsimään eniten” – Nykyinen kriisi muistuttaa Merja Lehtisaloa 1990-luvun lamasta, mutta nyt diakoniatyöntekijät osaavat varautua

Espoon tuomiokirkkoseurakunta alkoi kerätä rahaa voidakseen auttaa perheitä, joiden talouden koronaepidemia on romahduttanut. Keräyksen järjestää Kotimaanapu.

Viime vuonna Espoon tuomiokirkkoseurakunnan diakoniatyöntekijä Merja Lehtisalo vietti joulua siskonsa kanssa. Lahdessa asuva sisko oli tullut perheineen Lehtisalon luokse Kirkkonummelle. 

Joulupäivän aamuna siskon puhelin soi. Soittaja oli poliisi, joka kertoi, että siskon omakotitalo paloi. 

Kaikki huonekalut ja kodinkoneet tuhoutuivat, eikä siskolla ollut irtaimistovakuutusta. 

– Minulle tuli ensimmäisenä mieleen, että nyt pitää järjestää keräys, Lehtisalo kertoo. 

Lehtisalo tiesi, että tällaisia keräyksiä voi järjestää Kotimaanavun kautta. Kotimaanapu on Kirkkopalvelut ry:n alainen hyväntekeväisyystoimija, joka perustettiin muutama vuosi sitten kotimaan vastineeksi Kirkon Ulkomaanavulle. 

Kotimaanavun kautta ihmiset voivat auttaa apua tarvitsevia suomalaisia maksamalla hyväksi katsomansa osuuden vaikkapa työkyvyttömyyseläkkeellä olevan miehen pyykinpesukoneesta tai vähävaraisen opiskelijan tietokoneesta. 

Lehtisalon työpaikalla Espoon tuomiokirkkoseurakunnassa ei viime vuonna vielä käytetty Kotimaanavun palveluita. Lahdessa sen sijaan käytettiin, ja Lehtisalon siskolle laitettiin keräys pystyyn. 

Muutamassa päivässä kasaan saatiin 4 000 euroa, muutamassa viikossa 6 000. 

– Silloin ajattelin, että kun palaan töihin, marssin ensimmäiseksi kirkkoherran luokse ja sanon, että tämä on saatava meillekin. 

Niin Lehtisalo tekikin, ja ehdotukseen suostuttiin. 

Oli helmikuu 2020. Merja Lehtisalo ei vielä tiennyt, kuinka toisenlaiselta Suomi näyttäisi parin kuukauden päästä. 

Diakoniatyöntekijä Merja Lehtisalo ja K-Supermarket Lasihytin kauppias Erkki Zaiedman kävivät katsomassa, mitä Naapurikassi-keräykseen on jätetty.

Diakoniatyöntekijä Merja Lehtisalo ja K-Supermarket Lasihytin kauppias Erkki Zaiedman kävivät katsomassa, mitä Naapurikassi-keräykseen on jätetty.

”Yllättävä korona-kriisi on ajanut monet ihmiset ahdinkoon.” ”Korona-virus koettelee monien taloutta yllättävilläkin tavoilla.” ”Korona-kriisi lisää avuntarvetta monelle kuntalaiselle.” 

Suuri osa Kotimaanapu.fi-sivuston keräyksistä kohdistuu tällä hetkellä koronaviruksen runtelemiin perheisiin. Rahaa tarvitaan Sonkajärvellä, Joensuussa, Helsingin Kalliossa, Kangasalla, Mäntsälässä, Turussa ja Kaarinassa, Polvijärvellä Kiuruvedellä, siellä ja täällä – ja Espoossa

– Porukkaa on paljon lomautettuna. Pienituloiset perheet ovat joutuneet ruokkimaan lapsensa kotona, kun koulut ovat olleet suljettuina, Merja Lehtisalo selittää. 

Monissa perheissä taloudellinen kriisi vasta kytee. Lehtisalo uskoo, että seuraavat vuodet tulevat olemaan kirkon diakoniatyölle haastavia. 

Espoon tuomiokirkkoseurakunta kerää nyt auttamista varten rahaa Kotimaanavun kautta  

– Kun epidemia alkoi, meille tuli monta kyselyä, että mille tilille voisi lahjoittaa rahaa. Taloushallinnon kannalta se ei toimi, että seurakunnan tileille tulee sieltä täältä rahaa ilman selkeitä viitteitä, Lehtisalo selittää. 

Kotimaanavun kautta lahjoittaminen sen sijaan on helppoa. Alkuun Lehtisalo määritteli tavoitesummaksi 10 000 euroa. 

– Se on psykologinen juttu. Lahjoittajille on tärkeää, että sivulla näkyy jokin tavoite. Lähdemme liikkeelle tästä ja korotamme tarvittaessa summaa. 

Lehtisalo aloitti työt diakoniatyöntekijänä Espoossa vuonna 1992, jolloin silloinen lama pani ihmisiä matalaksi. Tämänhetkinen tilanne muistuttaa Lehtisalon mukaan niitä aikoja. 

– Kumpikin kriisi alkoi äkillisesti ja arvaamatta. Nyt osaamme kuitenkin varautua paremmin, kun tiedämme, mitä taloudellinen kriisi tuo tullessaan, hän sanoo. 

– Lasten ja nuorten sukupolvihan tästä taas eniten tulee kärsimään. 

Tällä hetkellä noin puolet Lehtisalolle tulevista yhteydenotoista tulee ihmisiltä, jotka eivät ole ennestään diakoniatyön asiakkaita. 

Kauklahdessa aloitettiin myös Naapurikassi-keräys

Espoon tuomiokirkkoseurakunta on aloittanut toisenkin uuden hankkeen vähävaraisten auttamiseksi. Diakoniatyöntekijä Merja Lehtisalo ja kauppias Eki Zaiedman pystyttivät 7. toukokuuta K-Supermarket Lasihytin aulaan rullakon, johon ostoksilla kävijät voivat jättää hyvin säilyvää ruokaa ja talous- ja hygieniatuotteita. Diakoniatyöntekijät välittävät tuotteet alueen vähävaraisille perheille. 

Kyse on Naapurikassi-keräyksestä, jollaista diakoniatyöntekijät ovat pyörittäneet muun muassa Helsingin Herttoniemen K-Supermarket Hertassa. 

– Eräs seurakuntamme alueella asuva henkilö oli käynyt Hertassa ostamassa vanhemmilleen ruokaa ja nähnyt keräyspisteen, Lehtisalo kertoo. 

– Hän otti minuun yhteyttä ja kysyi, olisiko meidänkin seurakunnallamme mahdollisuutta aloittaa Naapurikassi-keräys. Hän oli jo kysynyt Lasihytin kauppiaalta, ja kauppias oli suostunut. 

Alle viikon päästä Lehtisalolla oli Naapurikassi-keräykset lakanat ja roll up -mainos. 

– Laitoimme rullakon esille torstaina. Seuraavan viikon maanantaina se oli jo täynnä, hän kertoo. 

Naapurikassi-keräys jatkuu K-Supermarket Lasihytin aulassa toistaiseksi. 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.