null ”Mosambikissa on yhä paikkoja, joihin ei ole päästy” – Kirkon Ulkomaanapu yrittää saada kouluja toimimaan, pääkaupungin seurakunnat tukevat

Ana Cardoso Sofalasta sai perheelleen ruokaa Kirkon Ulkomaanavun yhteistyökumppanin kautta.

Ana Cardoso Sofalasta sai perheelleen ruokaa Kirkon Ulkomaanavun yhteistyökumppanin kautta.

Ajankohtaista

”Mosambikissa on yhä paikkoja, joihin ei ole päästy” – Kirkon Ulkomaanapu yrittää saada kouluja toimimaan, pääkaupungin seurakunnat tukevat

Mosambikista tavoitettu humanitaarisen avun asiantuntija Kaisa-Leena Juvonen iloitsee Vantaan seurakuntien eilen tekemästä 20 000 euron avustuspäätöksestä. Myös Helsingin ja Espoon seurakuntayhtymä lahjoittavat rahaa Mosambikiin.

Kirkon Ulkomaanavun humanitaarisen avun asiantuntija Kaisa-Leena Juvonen vastaa puhelimeen autosta. Hän on matkalla hirmumyrsky Idain pahasti vaurioittamasta Beiran kaupungista Namakandaan tapaamaan paikallisia opetusviranomaisia. Tarkoitus on selvittää koulujen kuntoa ja oppilaiden ja opettajien tuen tarvetta alueella.

Juvonen toteaa ensin päätien olevan jo paremmassa kunnossa, juuttuu sitten rekkajonoon ja lähettää myöhemmin viestin. ”Moottoritien toinen kaista on romahtanut, paloja poissa.”

Vantaan seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto päätti keskiviikkona myöntää 20 000 euron avustuksen luonnonkatastrofin uhrien auttamiseen Kirkon Ulkomaanavun kautta. Helsingin seurakuntayhtymä päätti aiemmin 30 000 euron avustuksesta ja Espoo 40 000 euron. Lisäksi Helsingin seurakuntayhtymä järjesti lipaskeräyksen, joka tuotti ainakin 27 000 euroa.

– Hienoa, että myös Vantaan seurakunnat haluavat auttaa. Olen itse vantaalainen, joten tämä tieto lämmittää kovasti. Voin myös vakuuttaa, että apu menee perille. Siitä me ja paikalliset yhteistyökumppanimme pidämme huolen, sanoo Juvonen.

Osaan kylistä saadaan apua vain ilmateitse

Juvonen kertoo, että Beirassa puut ovat riekaleina ja taloista katot poissa. Raivaustyöt ovat siellä edenneet ja kaduilla pystyy liikkumaan. Mitä kauemmas kaupungista mennään, sen hankalampi tilanne on.

– Mosambikissa on edelleen paikkoja, joihin ei ole päästy, ja avun tarve on valtava. Joihinkin kyliin pystytään toimittamaan apua vain ilmateitse. Pikkuhiljaa apu menee silti perille. Täällä suunnitellaan jo jälleenrakennustyötä, selvittää Juvonen.

YK:n viimeisimmät tilastot kertovat, että 1,85 miljoonaa ihmistä on avun tarpeessa. Toisaalta 1,3 miljoonaa ihmistä on saanut ruoka-apua. Kolerarokotuskampanja on käynnissä, sillä koleraan on sairastunut 6 600 ihmistä. Myös malaria on levinnyt, siihen on sairastunut lähes 15 000 ihmistä.

Ruokajakelua Nhamantandan kunnassa Sofalan alueella.

Ruokajakelua Nhamantandan kunnassa Sofalan alueella.

Kirkon Ulkomaanavun paikallinen kumppanijärjestö CEDES on jakanut ruokaa Nhamantandan kunnassa Sofalassa sekä Buzin alueella. Näissä kylissä tämä oli ensimmäinen avustusjakelu syklonin tuhojen jälkeen. Yhteensä tämä ruokajakelu tavoittaa 5000 perhettä. Esimerkiksi Dgoven kylässä 220 perhettä sai ruokapaketin, josta riittää perheelle syötävää 15 päiväksi. Yksi paketti sisältää 25 kiloa maissia, viisi kiloa papuja, kilon suolaa, kilon sokeria, litran soijaöljyä ja kaksi saippuaa.

– Kun myrskystä on kulunut viisi viikkoa, niin tilanne on menossa parempaan suuntaan. Jälleenrakennustyöt kestävät varmasti vuosia. Itse olen selvittämässä kumppaniemme kanssa koulujen tilannetta ja katsomassa, millaiseen avustushankkeeseen meidän resurssimme riittävät.

"Nyt on tärkeää saada lapset kouluun"

Juvosen mukaan 3 436 luokkahuonetta on tuhoutunut ja yli 300 000 kouluikäistä lasta on kärsinyt katastrofista. Moni lapsi joutui odottamaan päiviä talojen katoilla ja puissa, että vesi laskisi. Lapset tarvitsevat psykososiaalista tukea järkyttävien tapahtumien läpikäymiseen.

– Myös opettajat tarvitsevat tukea, jotta he voivat auttaa lapsia. Koulutamme yksinkertaisia tekniikoita siihen, miten asioita pystytään käsittelemään ja selviytymään eteenpäin.

Osa koulurakennuksista voidaan Juvosen mukaan korjata tilapäisesti pressuilla. Jos koulu on pahasti tuhoutunut, sen tilalle voidaan pystyttää telttakoulu. Lisäksi tarvitaan koulutarvikkeita.

– On tärkeää rakentaa kouluista sellaisia, että ne kestävät paremmin myrskytuhoja. Tämä on pidemmän aikavälin asia. Nyt on tärkeää saada lapset kouluun, sillä jokainen päivä pois koulusta lisää riskiä koulunkäynnin keskeytymiseen kokonaan, sanoo Juvonen.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.