null Kirkkoherra Pöntinen: ”Meillä ei ole kohta yhtään omaa kirkkoa, jos jäädään odottamaan sekä Kivistöä että Myyrmäkeä”

Ajankohtaista

Kirkkoherra Pöntinen: ”Meillä ei ole kohta yhtään omaa kirkkoa, jos jäädään odottamaan sekä Kivistöä että Myyrmäkeä”

Vantaankosken seurakunta haluaa, ettei Kivistön kirkon korjausta enää siirretä. Myyrmäen kirkko vaatii joka tapauksessa lisää rahaa ja perusteelliset suunnitelmat.

Vantaankosken seurakuntaneuvosto kiirehtii yksimielisessä lausunnossaan Kivistön kirkon pikaista peruskorjausta. Kasvavan alueen keskellä sijaitseva huonokuntoinen kirkko ei voi jäädä odottamaan sitä, että Myyrmäen kirkko kunnostettaisiin ensin. Siksi seurakuntaneuvosto esittää, että Kivistö otetaan mukaan Vantaan seurakuntien vuosien 2020–2021 investointisuunnitelmaan, johon sitä ei nyt ole merkitty.

Myyrmäen kirkon kustannukset ovat nousseet kuudesta miljoonasta arviolta 14 miljoonaan. Ja tämä on kolmesta suunnitelmasta vieläpä halvin vaihtoehto.

Vantaankosken seurakuntaneuvosto ehdottaa, että rakennustöiden rahoittamiseen mietittäisiin nyt rauhassa uusia keinoja. Korjaukset pitää sitä paitsi suunnitella niin, että tilat ovat varmasti hyvin toimivat ja terveelliset.

– Seurakunta tarvitsee molemmat kirkot, eikä näitä haluta asettaa vastakkain. Monesta syystä on nyt järkevää aloittaa korjaaminen ensin Kivistöstä, Vantaankosken seurakunnan kirkkoherra Hannu Pöntinen sanoo.

Arvokas arkkitehtuuri vaatii malttia

Hannu Pöntisen mukaan Vantaankosken seurakunta on hyvin tietoinen siitä, että Myyrmäen kirkko on arkkitehti Juha Leiviskän päätyö. Se on arvioitu Euroopan laajuisesti merkittäväksi modernin arkkitehtuurin kohteeksi. Rakennus on kuuluisa erityisesti Japanissa. Kirkossa vieraili, ennen kuin se suljettiin sisäilmaongelmien vuoksi, vuosittain tuhansia japanilaisia turisteja. Tämä ei Pöntisen mukaan ole syy kiirehtiä korjausta, vaan päinvastoin.

– Arvokas arkkitehtuuri on nimenomaan syy tehdä peruskorjaustyö huolellisesti, Leiviskän alkuperäistä työtä kunnioittaen, Pöntinen korostaa.

Korjaustyöt pitää tehdä hyvin myös siksi, ettei enää ajauduta samoihin ongelmiin kuin aikaisemmin. Esimerkiksi alueen pohjavesitilanne pitää selvittää.

– Kirkossa työskentelevien, seurakuntalaisten ja muiden kirkossa vierailevien ihmisten terveys on ehdottoman tärkeä asia. Olemme kärsineet työyhteisönä todella kauan sisäilmaongelmista. Vastuullisena esimiehenä en voi edellyttää työntekijöiden toimivan tilassa, josta en ole aivan varma, että se on saatu kuntoon.

Seurakunnan jäseniä on nyt 28 600, eikä meillä kohta ole yhtään omaa kirkkoa, jos jäädään odottamaan sekä Kivistöä että Myyrmäkeä.
– Hannu Pöntinen

Vantaankosken seurakuntaneuvosto toteaa lausunnossaan Myyrmäen kirkon korjauskulujen nousseen niin paljon, että rahoitusta selvittämään on syytä perustaa työryhmä. Sen pitäisi tutkia, millaisia tuloja saataisiin sen omalle tontille rakennettavista asunnoista ja esimerkiksi Kaivokselan entisen kirkon tontin kehittämisestä.

Myös EU-rahoitus, joukkorahoitus eli ihmisten lahjoitukset, ja Kirkkohallituksen ympäristötuki lämmitysjärjestelmän muuttamiseen on syytä selvittää.

– Tämä vie aikaa. Samoin aikaa vievät mahdolliset kaavamuutokset ja hankesuunnitelman laatiminen. Siinä puolestaan pitää ottaa huomioon seurakunnan toiminnalliset tarpeet. Myyrmäen kirkkoa ei ihan heti kannata eikä päästä korjaamaan, joten Kivistö on syytä siirtää sen edelle, Pöntinen sanoo.

Kivistö on odottanut korjausta kohta 20 vuotta

Kivistön kirkko rakennettiin aikanaan melko hiljaiselle ja maaseutumaiselle alueelle. Nyt se sijaitsee keskellä kohisten kasvavaa kaupunginosaa, jonka kasvuvauhtia hidastaa lähinnä palveluiden kehittyminen jälkijunassa. Kirkon ei Pöntisen mukaan pitäisi olla alueella jälkijunassa vaan pikemminkin veturi – nyt kun rakennuskin sijaitsee keskellä kaupunkia.

– Muutaman viime vuoden aikana alueen väkimäärä on kasvanut 5 000 hengellä. Kivistön ja myös Myyrmäen ja Martinlaakson täydennysrakentamisen ansioista seurakunta kasvaa. Seurakunnan jäseniä on nyt 28 600, eikä meillä kohta ole yhtään omaa kirkkoa, jos jäädään odottamaan sekä Kivistöä että Myyrmäkeä. Vaikka vuokratilat Virtakirkossa ovat hyvät, ne eivät ole mikään pysyvä ratkaisu.

Mitään turhia lisähärpäkkeitä siinä ei ole.
– Hannu Pöntinen

Kivistön kirkko rakennettiin yli 50 vuotta sitten. Sen talotekniikka on huonossa kunnossa ja osassa tiloista on sisäilmaongelmia. Vantaankosken seurakuntaneuvosto muistuttaa lausunnossaan Vantaan seurakuntayhtymälle, että kirkon peruskorjaushanke on ollut vireillä kohta kahdenkymmenen vuoden ajan.

– Nyt on olemassa hyvä peruskorjaussuunnitelma, jonka tekemisessä on kuultu niin työntekijöitä kuin kirkkoa käyttäviä seurakuntalaisia. Mitään turhia lisähärpäkkeitä siinä ei ole, vaan vain korjaus ja ne uudistilat, jotka ovat käytön kannalta välttämättömät. Siksi seurakuntaneuvosto katsoo, että kuuden miljoonan kustannusarviosta ei voida tinkiä pois miljoonaa, Pöntinen selvittää.

Kivistön kirkon lisärakennus on tarkoitus purkaa.

Kivistön kirkon lisärakennus on tarkoitus purkaa.

Korjauksen siirtäminen ei alenna kuluja

Seurakuntaneuvosto esittää Vantaan seurakuntien yhteiselle kirkkovaltuustolle, että Kivistön kirkko otettaisiin mukaan vuosien 2020–2021 investointisuunnitelmaan. Seurakuntaneuvosto esittään myös, että sen rakentamista varten hyväksyttäisiin miljoonan euron lisäbudjetti.

– Jos Kivistön kirkkoa ei saada mukaan suunnitelmaan, sen peruskorjaus siirtyy. Jos se otetaan suunnitelmaan, esimerkiksi nykyisen lisärakennuksen purkaminen voisi ehkä alkaa jo vuonna 2021, Pöntinen mainitsee.

Vantaan kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina Kivistön kirkon takana sijaitseville tonteille tehdyn kaavamuutoksen. Alueelle rakennetaan asuntoja 500-600 hengelle. Näistä tonteista saadaan rahaa Kivistön kirkon rakentamiseen.

– Koska Myyrmäen kirkon rahoitus joudutaan joka tapauksessa miettimään erikseen, nyt investointisuunnitelmassa sille varatuista rahoista voitaisiin ottaa rahaa Kivistöön. Näin Kivistö ei veisi rahaa muilta hankkeilta, ehdottaa Pöntinen.

Hän muistuttaa, että jos korjausta siirretään, sen hinta tuskin ainakaan halpenee.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.