null ”Ruuanlaitto on minun juttuni” – Peitsa Pesola löysi omannäköisen vapaaehtoistehtävän kotiseurakunnastaan

– Leppävaaran kirkolla on helppo laittaa ruokaa, koska täällä on hyvät pelit ja vehkeet sekä reilusti tilaa, Peitsa Pesola sanoo. Hän tekee vapaaehtoisena keittoruuan iltaperhekahvilaa varten.

– Leppävaaran kirkolla on helppo laittaa ruokaa, koska täällä on hyvät pelit ja vehkeet sekä reilusti tilaa, Peitsa Pesola sanoo. Hän tekee vapaaehtoisena keittoruuan iltaperhekahvilaa varten.

Hengellisyys

”Ruuanlaitto on minun juttuni” – Peitsa Pesola löysi omannäköisen vapaaehtoistehtävän kotiseurakunnastaan

Keittiössä viihtyvä Peitsa Pesola valmistaa tiistaisin keittoruuan 60 hengelle Espoossa Leppävaaran kirkolla. Seurakunta tarjoaa hyvin monenlaisia vapaaehtoistehtäviä.

Leppävaaralainen Peitsa Pesola pitää ruuanlaitosta ja haluaa kehittyä siinä. Keittiöpuuhissa hän kokee olevansa kristinuskon ytimessä ja toteuttavansa omaa kristillistä vakaumustaan. Raamatussa kerrotaan Jeesuksen viimeisestä ateriasta, jonka hän nautti yhdessä opetuslastensa kanssa. Siitä sai alkunsa ehtoollinen.

Viime syksystä alkaen Peitsa Pesola on toiminut vapaaehtoisena ruuanlaittajana tiistaisin Leppävaaran kirkolla, jolloin hän valmistaa keittoruuan yhdessä perhetoiminnanohjaaja Jukka Silventoisen kanssa. Silloin kasviskeitto porisee kahdessa kymmenen litran kattilassa. Siitä riittää syötävää noin 60:lle iltaperhekahvilaan kokoontuvalle lapselle ja aikuiselle.

– Valmistamme erilaisia keittoja, useimmiten kasvissosekeittoja. Käytämme paljon juureksia, jotka ovat hyviä ja sopivat monelle. Keittoruuan tekeminen on melko yksinkertaista, ja raaka-aineita voi vaihdella loputtomasti. Liian tulisia ruokia emme kuitenkaan tee, koska ne eivät maistu lapsille, Pesola sanoo.

– Kuulen vasta keittiöön mennessäni, mitä muut ovat keksineet pääni menoksi. Etukäteen en edes halua tietää, mitä ruokaa tulen valmistamaan. Kieltämättä se on aina pieni jännitysmomentti. Emäntä on etukäteen tilannut ainekset, joista minä teen keiton. Jukka Silventoisen vastuulla on pöytien kattaminen sekä loppusiivous.

Taidot kasvavat tekemällä

Peitsa Pesolalla on tehtävässään myös itsekäs motiivi.

– Kun teen ruokaa, taitoni kehittyvät koko ajan. Käyn työväenopiston ruokakursseilla opettelemassa lisää. Kotona teen usein thaimaalaista ruokaa, koska pidän erityisesti thaimaalaisen ruuan mausta. Mielestäni elämä on liian lyhyt huonon ruuan syömiseen.

Ennen Leppävaaraa Pesola asui perheineen Helsingin Haagassa. Sielläkin hän teki seurakunnassa ruokaa vapaaehtoispohjalta. Uudessa asuinpaikassaan Leppävaarassa hän löysi mieluisan tehtävän diakonin vinkistä.

Taustaltaan Pesola on matemaatikko, ja hän on suorittanut myös suntion tutkinnon.

Leena Oikariselle yksi mieluisimmista vapaaehtoistehtävistä on toimiminen Pysäkkimessun taustajoukoissa.

Leena Oikariselle yksi mieluisimmista vapaaehtoistehtävistä on toimiminen Pysäkkimessun taustajoukoissa.

Lasilaaksossa asuva Leena Oikarinen on toiminut monenlaisissa vapaaehtoistehtävissä Espoon tuomiokirkkoseurakunnassa. Kaikki alkoi vuonna 2006 Kauklahden kappelin valmistumisesta ja sen avajaismessusta, jota varten perustettiin kappelikuoro. Oikarinen liittyi kuoroon puolisonsa kanssa.

Kuoron lisäksi hän toimi aluksi erilaisissa kappeliin liittyvissä vapaaehtoistehtävissä ja myöhemmin myös Tuomiokirkossa. Hän on ollut pitkään muun muassa kirkkoväärtinä ja vastaa myös kappelin viron kielen piiristä ja kuorokahvilaringistä.

– Tuomiokirkkoseurakunnalla on ystävyysseurakunta Kosessa Virossa. Keräämme varoja sen hyväksi esimerkiksi SyysMatin markkinoilla, Oikarinen sanoo.

– Olen myös ollut vuodesta 2016 alkaen Tuomiokirkossa järjestettävän Pysäkkimessun taustajoukoissa. Messuryhmän kanssa suunnittelemme messua ja toteutamme sen yhdessä. Se on yksi antoisimmista vapaaehtoistehtävistäni.

Organisointia, käännöstöitä ja monenlaista muuta

Leena Oikarisen vapaaehtoistehtävien listalta vuosien varrelta löytyy lisäksi Yhteisvastuukeräyksen organisointia ja toimimista monenlaisissa tempauksissa ja tapahtumissa. Omaa ammattiosaamistaan kääntäjänä Oikarinen hyödyntää tekemällä käännöstöitä kristilliselle Open Doors -järjestölle.

– Vapaaehtoisena toimiminen antaa minulle tavattoman paljon hyvää mieltä. Seurakunnan paikallisporukka on hyvin yhteisöllinen. Yhteinen rukous heidän kanssaan on minulle toinen tärkeä asia. Yhdessä tekeminen ja se, että tietää toimivansa Taivaan valtakunnan hyväksi, on palkitsevaa, Oikarinen sanoo.

Vapaaehtoisena toimiminen antaa minulle tavattoman paljon hyvää mieltä.

Leena Oikarinen

– Olen saanut elämältä tosi paljon. Nyt eläkkeellä minun ei enää tarvitse huolehtia omasta toimeentulostani, vaan voin antaa eteenpäin sitä, mitä olen saanut. Tarjoan mielelläni esimerkiksi sunnuntaisin kirkkokyydin tuttaville, joiden muuten olisi hankala päästä Tuomiokirkkoon.

Oikarinen on myös Tuomiokirkkoseurakunnan luottamushenkilö. Sen puitteissa häntä työllisti seurakunnan päätös luopua Nupurin kappelista. Hän kuului ryhmään, joka etsi korvaavia tiloja seurakunnan toiminnalle. Esimerkiksi perhekerholle löydettiin uusi tila Karhusuon koululta.

– On tosi tärkeää, että seurakunta pysyy alueella, vaikka kappelista luovuttiin.

Tapiolalainen Antero Polso nauttii yhdessä tekemisestä. Seurakunnassa on hänelle tuttu porukka.

Tapiolalainen Antero Polso nauttii yhdessä tekemisestä. Seurakunnassa on hänelle tuttu porukka.

Tapiolan seurakunnassa vapaaehtoisena toimiva Antero Polso miettii, kuinka paljon hänellä menee aikaa viikossa seurakunnan tehtäviin.

– Viikkotuntien määrää on vaikea laskea, sillä joskus tekemistä on päivittäin, useimmiten harvemmin. Välillä tehtävä voi tulla yllättäen lyhyelläkin varoitusajalla, Polso sanoo.

– Aikaa ja energiaa vapaaehtoistyöt tietenkin vievät, mutta johonkin se aina kuluu. Joskus tulee tilanteita, joissa luulin tekeväni jotakin, mutta jälkeenpäin huomaan, että Jumala onkin hoitanut minua.

– Kokonaisuutena ajattelen, että me ihmiset emme ole vastaamassa täällä kaikesta, vaan Jumalan lapsina teemme vain lapsen ja palvelijan hommat – ja se riittää.

Polso toimii kotiseurakunnassaan muun muassa turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien tukihenkilönä. Siinä tehtävässä hän auttaa Suomeen tulleita henkilöitä kokoamaan esimerkiksi turvapaikkahakemukseen tarvittavia dokumentteja.

Kirkon remontissa ammattitaito käytössä

Antero Polso on ammatiltaan arkkitehti, ja hän on voinut hyödyntää omaa ammattitaitoaan vapaaehtoistehtävissä. Hän oli vuonna 2022 valmistuneessa Tapiolan kirkon remontissa esiselvityksestä alkaen seurakuntalaisten edustajana muun muassa käyttäjätyöryhmässä, jolle esiteltiin remonttisuunnitelmat ja joka arvioi niitä.

Hän on toiminut 1980-luvun alkuvuosista alkaen vapaaehtoisena lukuisissa toimintamuodoissa, kuten Alfa-kurssin vetäjänä sekä erilaisissa hengellisissä tapahtumissa järjestely-, juonto- ja muissa tehtävissä.

Tällä hetkellä hän toimii lähetystyön vapaaehtoisryhmässä. Tapiolan kansainvälisessä raamattupiirissä hänen tehtävänään on muun muassa vastata raamattutunneilla esillä olevien Raamatun tekstien heijastamisesta valkokankaalle.

Antero Polso on löytänyt YouTubesta valtavan määrän hengellistä musiikkia eri puolilta maailmaa. Hän on koonnut niistä soittolistoja kansainvälisiä tilaisuuksia varten. Jokaisesta kappaleesta hän on etsinyt tai kääntänyt yhden säkeistön englanniksi. Häntä kiinnostaisi paneutua uudelleen tähän maailmaan ja koota lisää soittolistoja.

– Yhdessä toimiminen on kivaa ja antoisaa, ja kirkolla on tuttu porukka. Seurakunnassa toimiminen on tietyllä tavalla lähetyskäskyn toteuttamista. Olen kristitty, ja siksi kirkko on minulle itsestään selvä paikka toimia vapaaehtoisena, Polso sanoo.

Lähes 3 000 vapaaehtoista Espoon seurakunnissa

Espoonlahden seurakunta: noin 590 vapaaehtoista, s-posti vapaaehtoistyo.espoonlahti@evl.fi

Leppävaaran seurakunta: noin 350 vapaaehtoista, vapaaehtoistyo.leppavaara@evl.fi

Olarin seurakunta: noin 230 vapaaehtoista, vapaaehtoistyo.olari@evl.fi

Tapiolan seurakunta: noin 580 vapaaehtoista, vapaaehtoistyo.tapiola@evl.fi

Tuomiokirkkoseurakunta: noin 900–1 000 vapaaehtoista, vapaaehtoistyo.espoontuomiokirkko@evl.fi

Espoon ruotsinkielinen seurakunta: noin 70 vapaaehtoista, diakoni.esbosvenska@evl.fi

Kauniaisten suomalainen seurakunta: noin 150 vapaaehtoista, kauniaisten.suom.srk@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.