null ”Yksinyrittäjällä ei välttämättä ole ketään, jonka kanssa voisi jakaa kuormittuneisuuden tunteita” – Viisi helsinkiläistä seurakuntaa polkaisi käyntiin diakoniahankkeen yrittäjien tueksi

Yrittäjä Ulla Leppäkoski-Juvonen tekee kymmentuntista työpäivää.

Yrittäjä Ulla Leppäkoski-Juvonen tekee kymmentuntista työpäivää.

Ajankohtaista

”Yksinyrittäjällä ei välttämättä ole ketään, jonka kanssa voisi jakaa kuormittuneisuuden tunteita” – Viisi helsinkiläistä seurakuntaa polkaisi käyntiin diakoniahankkeen yrittäjien tueksi

Helsingissä 90 prosenttia kaikista yrityksistä kuuluu yksinyrittäjille. Helsingin keskustan alueen diakoniahankkeesta toivotaan yrittäjille henkireikää. Mukana hankkeessa on myös Helsingin Yrittäjät – Lounais-Helsinki ry.

Nail Station on yhden hengen kauneushoitola Ruoholahdessa. Sen perustajan ja omistajan Ulla Leppäkoski-Juvosen työpäivä alkaa usein kello 10 ja jatkuu iltakahdeksaan.

 – Yksinyrittäjän täytyy intohimoisesti tehdä työtä, jotta yritys pysyy pystyssä. Pandemiasta riippumattakin moni asia tuo yrittäjälle epävarmuutta. Varsinkin palvelualoilla asiakkaan kanssa on onnistuttava joka kerta, ja joka päivä on aloitettava työ alusta, Leppäkoski-Juvonen sanoo.

Jokaista ansaittua euroa kohti yrittäjän täytyy ansaita yli kaksi euroa, sillä oman käteen jäävän palkkansa lisäksi yrittäjä maksaa kaikki työvoimakulunsa itse. Lisäksi joka ikisestä hankinnasta ja myydystä tuotteesta on maksettava 24 prosentin arvonlisävero.

Tilaisuuksissa voi olla mukana myös yhteiskunnallisentyön pappi, mutt.a osallistuminen hartauksiin on tietenkin vapaaehtoista. 
– Niina Marjanen

– Palkansaajat eivät aina ymmärrä, että yrittäjä on lähes kokonaan sosiaaliturvan ulkopuolella. Yrittäjä tekee oman palkkansa eteen työtä ihan niin kuin palkansaajakin, mutta hänen on itse maksettava omat eläke- ja muut vakuutukset, Leppäkoski-Juvonen sanoo.

 Pandemian aikana monen yrityksen kassavirta on pakon edessä pantu kiinni. Myös Leppäkoski-Juvosen yritys on vuoden aikana kärsinyt.

– Vaikka liiketoimintaa rajoitettaisiin, liiketilan vuokrat on edelleen maksettava. Heinäkuusta 2020 Helsingin kaupunki on tullut vastaan niin, että kolmen kuukauden ajan maksettaisiin vain puolta vuokraa, ja kun koittaisi takaisinmaksun aika, maksettaisiin puolitoistakertaista vuokraa. Se on kuolleena syntynyt idea, sillä minkään yrityksen kassavirtaan ei tule niin nopeita muutoksia, Juvonen-Leppäkoski sanoo.

Yrittäjät itse toivoivat nuotioiltoja

Helsingissä on noin 50 000 yritystä. Näistä yli 90 prosenttia kuuluu yksinyrittäjille. Heidän tuekseen Helsingin kantakaupungin alueen seurakunnat ovat viime helmikuussa käynnistäneet tukihankkeen, jossa alueen yrittäjät saavat toisiltaan vertaistukea ja pääsevät virkistäytymään.

– Yksinyrittäjällä ei välttämättä ole ketään, jonka kanssa voisi jakaa kuormittuneisuuden tunteita, sanoo hankkeen koordinaattori Niina Marjanen Lauttasaaren seurakunnasta.

Lauttasaaren lisäksi projektissa ovat mukana Tuomiokirkkoseurakunta sekä Kallion, Paavalin ja Töölön seurakunnat. Seurakuntien ulkopuolisena yhteistyökumppanina on Helsingin Yrittäjät – Lounais-Helsinki ry.

Tukea kantakaupungin yrittäjille -hankkeessa yrittäjät pääsevät myös itse miettivät, millaista tukea he olisivat eniten vailla.

Hankkeessa järjestetään työnohjausryhmiä touko-kesäkuussa kantakaupungissa työskenteleville tai asuville yksinyrittäjille. 
– Niina Marjanen

– Tulevan kesän aikana yksinyrittäjien tukihankkeessa aiotaan yrittäjien omasta toiveesta järjestää tapaamisia ja nuotioiltoja, ja syksyllä järjestetään hyvinvointileiri. Tilaisuuksissa voi olla mukana myös yhteiskunnallisentyön pappi, mutta osallistuminen hartauksiin on tietenkin vapaaehtoista, sillä hanke on avoin kaikille riippumatta siitä, onko kirkon jäsen vai ei, Marjanen sanoo.

Hänen mukaansa on tärkeää kysyä, millaisia pysyvämpiä käytäntöjä alueen seurakuntatyöhön juurtuu sitten, kun varsinainen projekti on ohi.

– Toisin kuin palkansaajilla, yrittäjillä ei ole mahdollisuutta esimerkiksi maksuttomaan työnohjaukseen. Seurakunnissa taas monilla papeilla on myös työnohjaajakoulutus. Niinpä hankkeessa järjestetään työnohjausryhmiä touko-kesäkuussa kantakaupungissa työskenteleville tai asuville yksinyrittäjille, Marjanen sanoo.

Hankekoordinaattori Niina Marjanen (vas.) ja yritysvalmentaja Esko Valkeala uskovat, että kirkko antaa hyvän alustan yrittäjien keskinäiselle vertaistuelle.

Hankekoordinaattori Niina Marjanen (vas.) ja yritysvalmentaja Esko Valkeala uskovat, että kirkko antaa hyvän alustan yrittäjien keskinäiselle vertaistuelle.

Vertaistuki auttaisi jaksamaan

Helsingin Yrittäjät – Lounais-Helsinki ry:n puheenjohtaja Esko Valkealalle yhteistyö seurakuntien kanssa on luontevaa.

– Joskus tuntuu, että yhteiskunnassa yrittäjästä puhutaan niin kuin hän olisi eri ihmisrotua. Samoja ihmisiä me kaikki olemme. On hienoa, että seurakunnat kantavat huolta yrittäjien jaksamisesta. Olen pari kertaa aiemminkin ollut mukana vastaavassa hankkeessa, ja kokemukset ovat hyviä, Valkeala sanoo.

– Vaikka yrittäjyys tuo paljon vapauksia, usein yrittäjä joutuu työntämään nyrkit syvälle saveen, jotta kassavirta käynnistyy. Se voi olla uuvuttavaa. Tällaisissa hankkeissa yrittäjät voivat saada tarvittavaa olkapäätä, tutustua muihin yrittäjiin, sillä usein yrittäjät kohtaavat samoja ongelmia, Valkeala sanoo.

Suomessa on vuosikymmenten ajan suorastaan paatoksellisesti julistettu yrittämistä vastaan, ja yrittäjät on leimattu ahneiksi. 
– Ulla Leppäkoski-Juvonen

Leipätyönään Valkeala luotsaa omaa yritysvalmennusta tarjoavaa yritystä, minkä lisäksi hän on vapaaehtoisena toiminut viimeiset viisitoista vuotta mentorina. Hän toivookin, että varsinkin aloittelevilla yrittäjillä olisi mahdollisimman matala kynnys hankkia vertaistukea toisista yrittäjistä. Avuntarve voi koskea myös käytännöllisiä kysymyksiä vaikkapa yritystukia haettaessa.

– Koronatukia jaettaessa olen kuullut monen yrittäjän sanovan, ettei kannata hakea, koska ei sitä kuitenkaan saa. Tämä on hyvin valitettavaa, Valkeala sanoo.

Muun muassa kauneudenhoitoala on kärsinyt pahasti koronapandemiasta. 

Muun muassa kauneudenhoitoala on kärsinyt pahasti koronapandemiasta. 

”Yrittäjät eivät välttele veroja sen enempää kuin palkansaajatkaan”

Ulla Leppäkoski-Juvonen harmittelee sellaista keskusteluilmapiiriä, jossa yrittäjät leimataan ahneiksi veronkiertäjiksi.

– Suomessa on vuosikymmenten ajan suorastaan paatoksellisesti julistettu yrittämistä vastaan, ja yrittäjät on leimattu ahneiksi. Todellisuudessa vain murto-osa yrityksistä on niitä pörssiyhtiöitä, joissa varsinainen verosuunnittelu ylipäänsä on mahdollista. 70–80 prosenttia kaikista suomalaisista yrityksistä kuuluu yksinyrittäjille, jotka ainoastaan elättävät itsensä, Leppäkoski-Juvonen sanoo.

Tässä maassa ei synny hyvinvointia millään muulla lailla kuin yrittämällä, koska vain siten pääoma virtaa yhteiskuntaan. 
– Ulla Leppäkoski-Juvonen

– Nämä ihmiset eivät välttele veroja sen enempää kuin palkansaajatkaan. Tässä maassa ei synny hyvinvointia millään muulla lailla kuin yrittämällä, koska vain siten pääoma virtaa yhteiskuntaan.

Leppäkoski-Juvonen toivookin vastakkainasettelun loppua.

– Yrittäjät nimenomaan haluavat pitää hyvinvointia yllä, koska eihän ilman sitä ihmisillä myöskään ole ostovoimaa käyttää yritysten palveluja.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.