null 1990-luvulla syntyneiden suhde uskontoon on odottamaton: naiset uskovat miehiä vähemmän Jumalaan, miehet taas uskovat vaikka mihin

Ajankohtaista

1990-luvulla syntyneiden suhde uskontoon on odottamaton: naiset uskovat miehiä vähemmän Jumalaan, miehet taas uskovat vaikka mihin

Niin sanottu Z-sukupolvi on vieraantunut kirkosta ja etsii omaa aatettaan.

Luterilaisen kirkon uudessa nelivuotiskertomuksessa piirretään kattava kuva siitä, mihin suomalaiset uskovat tällä hetkellä.

Yhden porukan kohdalla tulokset olivat niin odottamattomia, että Kirkon tutkimuskeskuksen tutkijan Kimmo Ketolan oli vaikea uskoa niitä tosiksi. Kyse on vuosina 1990–2004 syntyneistä eli Z-sukupolvesta.

Tutkija Kimmo Ketola hämmästyi perehtyessään Z-sukupolven uskonnollisuutta käsitteleviin tutkimuksiin. Kuva: Hannu Jukola / Kirkon tutkimuskeskus

Tutkija Kimmo Ketola hämmästyi perehtyessään Z-sukupolven uskonnollisuutta käsitteleviin tutkimuksiin. Kuva: Hannu Jukola / Kirkon tutkimuskeskus

– Parin vuoden sisällä on tehty kolme kansallisesti edustavaa kyselyä, joissa kaikissa näkyy, että Z-sukupolvessa on jotain erityistä, Ketola sanoo.

Ensimmäinen outous liittyy Z-sukupolven naisiin. Yleensä naiset uskovat Jumalaan miehiä enemmän, mutta Z-väestöllä asia on päinvastoin: naisista 13 prosenttia ilmoitti uskovansa kristinuskon Jumalaan, kun miehillä osuus oli 16 prosenttia. Sama sukupuolijako näkyy Z-sukupolven vastaajissa, jotka kertovat uskovansa Jumalaan eri tavalla kuin kirkko opettaa: naisista näin vastasi 12 prosenttia, miehistä taas 19 prosenttia.

– Z-sukupolven naiset uskovat poikkeuksellisen vähän perinteisiin kristillisiin opetuksiin, Ketola kertoo.

Ketola veikkaa, että taustalla on nuorten naisten ja kristillisten kirkkojen välinen arvoristiriita: tasa-arvo on nuorille naisille erittäin tärkeää, ja kirkko näyttää heistä konservatiiviselta ja vähemmistöjä sorsivalta.

Z-miehet ovat huomattavan uskonnollisia

Suinkaan kaikki nuoret aikuiset eivät kuitenkaan ole ryhtyneet uskonnottomiksi tai ateisteiksi. Ateistien määrä kasvoi tasaisesti kaikissa sukupolvissa aina 1980-luvulla syntyneisiin millenniaaleihin saakka, mutta Z-sukupolvessa nousu näyttää lakanneen. Useampi millenniaali (34 prosenttia) kuin Z-sukupolveen kuuluva (30 prosenttia) ilmoittaa olevansa ateisti.

Z-sukupolvi näyttää olevan huomattavan avoin uushenkisille ajatuksille. 42 prosenttia heistä uskoo, että on olemassa näkymättömiä maailmoja tai olentoja, jotka vaikuttavat meidän maailmaamme. 23 prosenttia uskoo henkimeedioihin ja 19 prosenttia ennustamiseen.

Toinen Z-sukupolvea koskeva outous liittyy miehiin. Siinä, missä Z-naiset ovat harvinaisen kriittisiä Jumala-uskoa ja kristinuskoa kohtaan, sukupolven miehillä asia on toisin. Z-miehet ovat huomattavan uskonnollisia.

”Tätä on luonnehdittu epävarmuuden sukupolveksi”

Siinä missä Z-naisista vain 23 prosenttia uskoi tai piti todennäköisenä, että Jeesus sovitti kuolemallaan ihmisten synnit, saman ikäpolven miehistä prosenttiosuus on 33. Vain 70–79-vuotiaat uskovat kyseiseen opinkohtaan Z-miehiä enemmän.

Asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen. Z-miehissä on myös tavanomaista enemmän uushenkisyyden kannattajia ja uskonnottomia.

– Heissä on vähän enemmän niitä, jotka uskovat perinteisellä tavalla kristillisiin oppeihin. On pikkuisen enemmän niitä, jotka uskovat vaihtoehtoisiin uskomuksiin, kuten kanavointiin tai henkimeedioihin. Mutta siellä on myös enemmän niitä, jotka katsovat olevansa uskonnottomia eivätkä usko mihinkään, Ketola selittää.

Mikä selittää tällaisen sekamelskan? Kimmo Ketolan näppituntuma on, että Z on sukupolvi, joka etsii aatteellista paikkaansa.

– Uskonnolliset kysymykset ovat heille aikaisempaa enemmän sellaisia, joissa tukeudutaan vain omaan kokemukseen ja harkintaan. Sosiaalinen ympäristö määrittelee entistä vähemmän heidän katsomuksiaan, Ketola tuumii.

– Tätä on luonnehdittu epävarmuuden sukupolveksi, ja myös uskonnollinen epävarmuus nousee aineistosta silmille. Mutta näissä ihmisissä on myös uudenlaista avoimuutta kristillisille opetuksille.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.