null 90-vuotias Olavi Satamavuori tekee kauppareissunsa aamukolmelta – Helsinki-avun soittajasta tuli hänelle keskustelukumppani

90-vuotias Olavi Satamavuori pitää kunnostaan huolta voimistelulla ja kuntopyöräilemällä.

90-vuotias Olavi Satamavuori pitää kunnostaan huolta voimistelulla ja kuntopyöräilemällä.

Ajankohtaista

90-vuotias Olavi Satamavuori tekee kauppareissunsa aamukolmelta – Helsinki-avun soittajasta tuli hänelle keskustelukumppani

Helsinki-avussa on soitettu kymmeniä tuhansia puheluita. Yksi puhelun saaneista on Olavi Satamavuori.

Helsingin seurakuntien ja kaupungin yhdessä aloittamassa Helsinki-avussa on parin kuukauden aikana soitettu kymmeniä tuhansia puheluita kaupungin ikäihmisille. Soittajina on toiminut yhteensä yli 500 seurakuntien ja kaupungin työntekijää.

Kallion seurakunnan iltapäiväkerhonohjaaja Susanna Savela aloitti koulujen mentyä kiinni kokonaan uudenlaisen työn yhtenä sadoista Helsinki-avun soittajista. Yksi hänen puheluihinsa vastanneista on Pitkänsillan lähistöllä yksin asuva leskimies Olavi Satamavuori, 90.

Olen kertonut puhelimessa varmaan puoli elämäkertaa.

- Olavi Satamavuori

Soitot ovat luottamuksellisia, mutta Kirkko ja kaupunki sai Satamavuorelta luvan kertoa Helsinki-avun yhteydenotosta ja kuulumisistaan. Hänen asiansa ovat olosuhteisiin nähden ihan hyvin, kuten useimmilla niistä, joille on soitettu. Siitä huolimatta soitto ilahdutti häntä ja hän toivoi Savelan soittavan uudestaan. Ensimmäisen soiton jälkeen he ovat keskustelleet puhelimessa jo monta kertaa.

– On ollut mukava jutella, ajankulua, kun ei ketään voi tavata ja huushollaan yksin kotona. Olen kertonut puhelimessa varmaan puoli elämäkertaa, Satamavuori sanoo.

“Siihen aikaan ei ole liikkeellä edes humalaisia”

Kerrottavaa Olavi Satamavuorella riittää, niin menneestä kuin nykyisestä elämästä. Hän kertoo lapsena kokemastaan onnettomuudesta, kun häneen törmäsi luistinradalla pikaluistelija. Onnettomuus vaikutti muistiin ja teki koulunkäynnistä vaikeaa. Työuransa hän teki autopeltiseppänä ja oli käytännön työn kautta hankitun ammattitaitonsa vuoksi esimiehenä ja kouluttajana.

– Muistin vuoksi en pysty hoitamaan laskuja ja kauppa-asioita tietokoneella. Googlea osaan käyttää ja katson läppäriltä televisiosarjoja, Satamavuori kertoo.

Satamavuori on hyväkuntoinen, sillä hän on harrastanut liikuntaa koko ikänsä.

– Jos saan luetella harrastuksia, niin kesällä vesihiihtoa, lainelautailua ja sukellusta. Talvella oli laskettelu ja sitten lumilautailu ja pilkkiminen. Kalastus on ollut lähellä sydäntä. Kinaporin palvelutalossa olen käynyt kuntosalilla ja tanssimassa, Satamavuori kertoo.

Nyt kun mihinkään ei pääse, Satamavuori on pitänyt kunnostaan huolta kuntopyöräilemällä ja tekemällä lihaskuntoa ylläpitäviä liikkeitä kotonaan. Pyörällä kertyy kilometrejä kymmenkunta päivässä.

– Kerran viikossa käyn kaupassa. Koska on viisasta noudattaa karanteenia, teen sen yöllä aamukolmen ja neljän välillä. Siihen aikaan ei ole liikkeellä juuri ketään, ei edes humalaisia.

Satamavuoren vaimo Sirkka-Liisa kuoli vuosia sitten. Hänelle läheinen ihminen on kummipoika, jonka kyydissä hän toivoo pääsevänsä kesäksi mökillä kalastamaan ja istumaan grillin äärellä.

Olen ollut äimän käkenä, millaisia senioreita täällä asuu.

- Susanna Savela

Susanna Savela on vaikuttunut Satamavuoren positiivisesta elämänasenteesta. Hän toteaa, että soittokierros vanhuksille on osoittanut, että nuoremmilla on heiltä paljon oppimista.

– Olen ollut äimän käkenä, millaisia senioreita täällä asuu. Vaikka tilanne on vaikea, toivoa pidetään yllä. Soittoa ovat monet kovasti odottaneet. He ovat yleensä olleet hyvin kiitollisia siitä, että otetaan yhteyttä ja välitetään. Joukossa on ollut myös niitä, jotka ovat tarvinneet apua, kuten kauppakassin kotiovelle tai tietoa heille kuuluvista palveluista, Savela kertoo.

Susanna Savela ojentaa Olavi Satamavuorelle kukkakimpun, kun he kohtaavat ensimmäisen kerran toisensa Olavin kodin edustalla Hakaniemessä.

Susanna Savela ojentaa Olavi Satamavuorelle kukkakimpun, kun he kohtaavat ensimmäisen kerran toisensa Olavin kodin edustalla Hakaniemessä.

Viisi prosenttia vastaajista on tarvinnut apua

Helsingin seurakuntayhtymän johtajan Juha Rintamäen mukaan maaliskuun puolivälissä alkanut Helsinki-apu on osoittanut tarpeellisuutensa ja sitä aiotaan jatkaa, kunnes tilanne helpottaa. Aluksi soitettiin yli 80-vuotiaille ja organisoitiin puhelinpäivystys, johon voivat soittaa yli 70-vuotiaat. Nyt seurakuntien ja kaupungin työntekijät soittavat yli 75-vuotiaille, joiden numero on tiedossa.

– Heitä on 17 000. Nämä soitot tehdään toukokuun loppuun mennessä. Olen iloinnut siitä, että suurimmalla osalla ikäihmisistä on läheisiä, jotka pitävät heistä huolta. Toisaalta moni on tottunut pärjäämään itse. On tärkeää, että heillä on numero, johon soittaa, jos apua tarvitaan.

– Noin viisi prosenttia on tarvinnut apua: kauppakäynnin, apteekkiapua, hätäruokakassin tai keskusteluapua. Kullakin seurakunnalla on tämän Helsinki-avun lisäksi päivystäviä pappeja tai diakoneita, jotka ovat ottaneet vastaan sadoittain puheluita, Rintamäki selvittää.

Helsinki-avun puhelinnumero on 09 3101 0020, ja se palvelee arkisin klo 9–16.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.