null Aira Samulin sai piispalta Myötätuntopalkinnon – ”Kannan tätä viittaa mielelläni”

Aira Samulin voisi olla ilon ja erilaisuuden ymmärtämisen apostoli.

Aira Samulin voisi olla ilon ja erilaisuuden ymmärtämisen apostoli.

Ajankohtaista

Aira Samulin sai piispalta Myötätuntopalkinnon – ”Kannan tätä viittaa mielelläni”

Myötätunto on Aira Samulinin mielestä epäitsekkyyttä ja toisten huomioon ottamista.

Piispa Teemu Laajasalo palkitsi Aira Samulinin Myötätuntopalkinnolla.

Palkitsemisperusteluissaan piispa totesi, että Aira Samulin on osoittanut ja edistänyt myötätuntoa kunnioittavalla, toivorikkaalla ja innostavalla toiminnallaan. Hän on omalla esimerkillään muistuttanut erilaisuuden ymmärtämisen ja moninaisuuden kunnioittamisen hengestä ja vuosikymmenten ajan edistänyt iloisia kohtaamisia erilaisten ihmisten välillä.

Taiteilija Samulin, 92, on suomalainen vaikuttaja, joka on toiminut kulttuurin alalla vuosikymmenten ajan. Hän on työskennellyt tanssinopettajana ja yrittäjänä sekä toiminut mielenterveyskuntoutujien, nuorten ja vanhusten hyväksi. Hän kertoo tehneensä nuorisotyötä tanssin avulla jo 1960-luvulta saakka ja käyneensä mielisairaaloissa ja sadoissa vanhainkodeissa tuomassa ihmisille hyvää mieltä.

– Olen koettanut tuoda myös esille hyvän tekemistä ja hyväntekeväisyyden arvoa. Ymmärrän ihmismieltä. Erityisesti haluan kannustaa nuorisoa. Nuoret vaistoavat sen, miten heihin suhtaudun. Olen saanut usein kuulla, että "voi kun olisin vanhana sellainen kuin sinä". Oma hyvä esimerkki on se, joka ratkaisee, eivät kiellot, käskyt, opetukset ja määräykset, sanoo Samulin.

Samulin perusti 1960-luvulla muotitanssikoulun Rytmikkäät mannekiinit. Hän ajattelee vuosikymmenten kokemuksella tanssin olevan ennaltaehkäisevää nuorisotyötä ja hyväksi myös vanhuksille.

– Tanssi on parasta lääkettä aivoille, se parantaa muistia ja mielialaa.

Viha, katkeruus, kauna ja kostaminen eivät ole aivoille terveellisiä.

– Aira Samulin

Samulin ottaa saamansa Myötätuntopalkinnon kiitollisuudella vastaan.

– Onhan se aikamoinen tunnustus ja mieluisa todellakin. Kannan tätä viittaa mielelläni.

Myötätunto on Samulinin mielestä epäitsekkyyttä ja toisten huomioon ottamista. Sellaista elämänasennetta, ettei ajattele vain omaa napaansa.

– Vastaan sen mukaan, miten olen itse elänyt ja pitänyt hyvän mielen. Viha, katkeruus, kauna ja kostaminen eivät ole aivoille terveellisiä. Siinä menettää yöunensa. Minä nukun hyvin kahdeksan tuntia yössä.

Voiko sinua pitää ilon ja erilaisuuden ymmärtämisen apostolina?

– Tanssin apostolina olen kyllä ollut, mutta miksen voisi olla noidenkin asioiden apostoli.

Piispa Teemu Laajasalo jakoi toisen Myötätuntopalkintonsa Aira Samulinille.

Piispa Teemu Laajasalo jakoi toisen Myötätuntopalkintonsa Aira Samulinille.

Samulinille on myönnetty Suomen Leijonan ritarimerkki ja Suomen Mielenterveysseuran Mielenterveyspalkinto perheväkivaltaa ja mielenterveyshäiriöitä käsittelevästä Auringonpimennys-teoksesta. Lisäksi hän on saanut Viihteen elämäntyöpalkinnon.

Laajasalo on julistanut vuoden 2019 Myötätunnon vuodeksi. Vuoden aikana piispa jakaa kaksitoista Myötätuntopalkintoa, jotka kiittävät erityisestä myötätunnon osoittamisesta ja edistämisestä. Ensimmäisen palkinnon sai työelämäprofessori Pekka Sauri.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.