null Arkkipiispa Kari Mäkinen avasi viimeistä kertaa kirkolliskokouksen – Lähetyslentäjiä koskeva aloite jätettiin kokouksessa raukeamaan

Turussa koossa olevassa kirkolliskokouksessa päättyy arkkipiispa Kari Mäkisen aika kirkolliskokouksen puheenjohtajana.

Turussa koossa olevassa kirkolliskokouksessa päättyy arkkipiispa Kari Mäkisen aika kirkolliskokouksen puheenjohtajana.

Ajankohtaista

Arkkipiispa Kari Mäkinen avasi viimeistä kertaa kirkolliskokouksen – Lähetyslentäjiä koskeva aloite jätettiin kokouksessa raukeamaan

Arkkipiispan päätöspuhe oli henkilökohtainen ja alkoi huumorilla.

Kesäkuun alussa eläkkeelle siirtyvä arkkipiispa pohti kokouksen avauspuheenvuorossaan kirkkoa henkilökohtaisesta näkökulmasta ensi syksyn seurakuntavaalien "Minun kirkkoni" -sloganin pohjalta.

Mäkinen nauratti yleisöään toteamalla, ettei aio asettua ehdokkaaksi.

– Ajattelin kuitenkin äänestää. Tämä on nimittäin minun kirkkoni.

Sitten hän jatkoi itselleen tyypillisen pohdiskelevasti, että kirkko ei ole erityisesti hänen, eikä tulevan arkkipiispan Tapio Luoman kirkko. Se on kuitenkin hänenkin kirkkonsa.

Mäkinen käsitteli kirkkoa oman sukunsa tarinan kautta. Hän löysi isovanhemmat, jotka olivat kirkollista sisäpiiriä ja sisällissodassa valkoisten puolella. Toiset isovanhemmat kävivät työväentalolla ja isoisä joutui punaisena vankileirille.

Kirkolle sen olennaisin kysymys ei ole kysymys menestyksestä. Tärkein on kysymys luottamuksesta.
– Kari Mäkinen

Viime vuosisadan perinnöksi jäi Mäkisen mukaan sekä aktiivinen, ulospäin suuntautuva toiminnan kirkko, että hiljainen kirkko. Jälkimmäisessä asuu paljon ohi katsomisen, mitätöinnin ja väheksymisen kokemusta, peitettyjä arpia.

– Hiljaisessa kirkossa on myös paljon rauhallista, hätäilemätöntä tajua siitä, että syvimmältään kirkko on jotain muuta kuin yksi modernin kansalaisyhteiskunnan demokraattisista ja aktiivisista toimijoista, johon vaikutetaan äänestämällä ja merkityksiä mitataan osallistujaluvuilla, huomautti Mäkinen.

Kolmas Mäkisen tunnistama kasvun kerrostuma on nyky-yhteiskunnan mielikuvien ja markkinoinnin varaan rakentuva kulttuuri, jonka ulkopuolella kirkkokaan ei ole. Tämän kulttuurin keskellä Mäkinen toteaa kuitenkin tuntevansa vierautta ja alakuloa.

– Kirkolle sen olennaisin kysymys ei ole kysymys menestyksestä. Tärkein on kysymys luottamuksesta. Luottamus on siitä erityinen asia, että sitä ei voi ostaa, ei vaatia eikä pakottaa. Sitä voi vain rakentaa, rehellisesti ja kärsivällisesti, asettumalla toisten asemaan. Jumalan edessä kaikki rakennetut mielikuvat murenevat. Jää vain armo.

Lähetyslentäjiä tukenut aloite äänestettiin raukeamaan

Suomen Lähetyslentäjät eli MAF Finland on lähettänyt viime syksynä piispainkokoukselle anomuksen, että järjestö saisi kirkon virallisen lähetysjärjestön aseman. Piispainkokous käsittelee anomuksen joka tapauksessa, mutta kirkolliskokoukselle oli tehty myös aloite tukemaan sitä.

Aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja, vantaalainen seurakuntaneuvos Paula Lehmuskallio puolusti puheenvuorossaan vahvasti aloitetta. Lehmuskallio korosti lähetyslentäjien laittaneen lentokoneet hyvän palvelukseen. Hän muistutti sen innostavan myös lapsia ja nuoria. Kansainvälisen MAF:n lentopalveluita käyttää noin 2000 yhteistyökumppania ja MAF:n kautta saadaan apua niin konfliktialueille kuin sairaankuljetusta tarvitseville ihmisille.

Lehmuskallion lisäksi aloitetta tuettiin monessa puheenvuorossa, mutta sitä myös vastustettiin muun muassa siksi, että asia on jo käsittelyssä. Lisäksi muistutettiin siitä, että kirkolliskokouskäsittelyssä on parhaillaan myös kirkon lähetysjärjestöksi hyväksymisen periaatteiden uudistaminen.

Vaikka kirkolliskokouksen puhemiesneuvosto oli tukenut aloitetta ja esittänyt sen ottamista perustevaliokunnan käsittelyyn, yli puolet edustajista kuitenkin äänesti aloitteen raukeamaan.

Päivän aikana käsiteltiin myös kirkon taloutta, keskushallinnon toimintakertomuksia ja eläkerahastoa. Kuultiin myös sellainenkin ihme, että kirkon palkanlaskentaa, kirjanpitoa ja laskuliikennettä hoitava Kirkon palvelukeskus eli Kipa tuotti ensi kertaa voittoa – peräti 800 000 euroa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.