null Asunnottomuuden kesto voi vaihdella tunneista loppuelämään – asunnottomaksi joutunut tarvitsee apua nopeasti

Filoksenia ry:n pääsihteeri Martta Pietarinen kertoo, että asunnottomuuden taustalta löytyy usein monia epäonnisia elämänkäänteitä, joihin ihminen ei ole itse voinut vaikuttaa.

Filoksenia ry:n pääsihteeri Martta Pietarinen kertoo, että asunnottomuuden taustalta löytyy usein monia epäonnisia elämänkäänteitä, joihin ihminen ei ole itse voinut vaikuttaa.

Ajankohtaista Hyvä elämä

Asunnottomuuden kesto voi vaihdella tunneista loppuelämään – asunnottomaksi joutunut tarvitsee apua nopeasti

Kaikki asunnottomat eivät näy tilastoissa. Etenkin lapsiperheille kynnys hakea apua on korkea. Asunnottomien yötä vietetään 17.10. 

Espoossa suurin osa asunnottomista on vailla asuntoa tilapäisesti. Tällöin henkilö todennäköisesti majailee ystävän tai sukulaisen luona kunnes löytää oman asunnon. Nämä ihmiset eivät yleensä näy asunnottomuutta käsittelevissä tilastoissa.

Tilapäisen asunnottomuuden taustalla on usein perheväkivaltaa tai nopeasti eteen tullut ero, joka heikentää henkilön taloudellista tilannetta.

– Jos ihminen on aktiivinen ja hänellä on työpaikka ja luottotiedot kunnossa, asunto löytyy parhaimmillaan muutamassa tunnissa, Filoksenia ry:n pääsihteeri Martta Pietarinen kertoo.

Pietarinen on nähnyt työssään asunnottomuutta laidasta laitaan.

Filoksenia ry on sosiaali- ja terveysalan järjestö, jonka toimipaikka Trapesa sijaitsee Espoon keskuksessa juna-aseman yläkerrassa. Trapesa tarjoaa tukea haastavissa elämäntilanteissa oleville ihmisille.

Meistä kuka vain voi jonain päivänä joutua asunnottomaksi.

Pietarinen kehottaa asunnottomuudesta kärsivää hakemaan apua mahdollisimman nopeasti. Jos asunnottomuuden taustalla olevat ongelmat jäävät hoitamatta, on todennäköisempää, että asunnottomuus pitkittyy. 

– Asunnottomuus voi kestää jopa koko loppuelämän, jos ihmisellä on päihdeongelma, jos hänen luottotietonsa ovat menneet eikä hänellä ole töitä.

Pitkään kestänyt asunnottomuus kuluttaa sekä fyysisesti että psyykkisesti. Pitkäaikaisesti asunnoton ei välttämättä jaksa hakea apua tai hänellä ei ole halua vastaanottaa sitä.

Pietarisen mielestä etenkin lapsiperheiden asunnottomuutta on vaikea kohdata. Asuntoa vailla olevia lapsiperheitä oli Espoossa viime vuonna 31. Läheskään kaikki lapsiperheet eivät näy tilastoissa, koska avun hakemisen kynnys on korkea. Taustalla vaikuttaa pelko lasten menettämisestä.

Asunnottomuus on sitä kokeville edelleen arka asia, ja se aiheuttaa häpeää. Yhteiskunnassa asunnottomuutta pidetään edelleen yksilön omana vikana, vaikka asunnottomaksi voi joutua täysin itsestä riippumattomista syistä.

– Meistä kuka vain voi jonain päivänä joutua asunnottomaksi, Pietarinen muistuttaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.