null Diakoni Noora Lana näkee työssään, että ihmisten vaikutusmahdollisuudet omaan talouteensa ovat vähentyneet – taloushuolista puhuminen on edelleen tabu

Leppävaaran kirkolla saa tänä syksynä apua talouspulmiin. ”Tarkoituksena on vähentää stigmaa ja häpeää ja kannustaa puhumaan vaikeuksista ajoissa”, diakoni Noora Lana kertoo.

Leppävaaran kirkolla saa tänä syksynä apua talouspulmiin. ”Tarkoituksena on vähentää stigmaa ja häpeää ja kannustaa puhumaan vaikeuksista ajoissa”, diakoni Noora Lana kertoo.

Ajankohtaista Hyvä elämä

Diakoni Noora Lana näkee työssään, että ihmisten vaikutusmahdollisuudet omaan talouteensa ovat vähentyneet – taloushuolista puhuminen on edelleen tabu

Leppävaaran kirkolle avautuu velkaneuvonnan pop up -piste, josta saa apua pieniin ja isoihin taloushuoliin.

Tuntuuko, että omat raha-asiat eivät ole hallinnassa? Laskuista ei selviä, budjetti on miinuksella tai on otettava velkaa pärjätäkseen.

Yksi mahdollisuus lähteä selvittämään tilannetta tarjoutuu velkaneuvonnan pop up -pisteessä Leppävaaran kirkolla. Paikalla on kahtena alkusyksyn arkipäivänä työntekijöitä paitsi seurakunnan diakoniatyöstä, myös velkaneuvonnasta ja ulosotosta. Tiloja on varattu henkilökohtaiseen konsultointiin.

– Suomalaiset kotitaloudet velkaantuvat koko ajan. Tarkoituksena on vähentää stigmaa ja häpeää ja kannustaa puhumaan vaikeuksista ajoissa. Hallinnan tunne on taloudellisen hyvinvoinnin ensimmäinen askel, sanoo diakoni Noora Lana Leppävaaran seurakunnasta.

Ennakoivan talousneuvonnan asiantuntija Johanna Mattila Ulosottolaitoksesta kertoo, että paikalle voi tulla isojen tai pienten pulmien takia – koskivat ne sitten omia tai läheisen raha-asioita.

– Yksittäisen laskunkin kanssa saa tulla, jos tuntuu, ettei siitä selviydy.

Mattilan työhön kuuluu ihmisten auttaminen matalan kynnyksen Talousneuvoloissa. Espoossa sellainen päivystää säännöllisesti perjantaisin Isossa Omenassa.

Elintason sopeuttaminen ei onnistu tarpeeksi nopeasti

Ammattilaiset näkevät työssään, että suomalaisten talous on tiukoilla monin eri tavoin.

Noora Lana on tehnyt diakoniatyötä pian kymmenen vuotta. Hän kokee, että ihmisten vaikutusmahdollisuudet omaan talouteensa ovat vähentyneet.

– Pienituloiset ovat monella tavalla pakkoraossa. Satojen eurojen leikkaukset etuuksiin tuottavat suurta ahdistusta ihmisille, joilla on ollut vaikeaa jo ennestään.

Jos on monta osamaksua, opintolaina ja pieniä lainoja kavereille, ei välttämättä hahmoteta, että kokonaissumma on jo aika suuri.

Toisaalta keskiluokkaan kuuluvia ihmisiäkin joutuu tilanteisiin, joissa omia kuluja ei pystytä maksamaan. Tulee ero ja pitää myydä talo, joka ei ehkä menekään kaupaksi. Elintason sopeuttaminen ei onnistu tarpeeksi nopeasti.

Lana tapaa myös nuoria aikuisia, jotka vasta harjoittelevat taloudenhallintaa. Opiskelujen alkaessa on saatettu ostaa osamaksulla pesukone, sohva ja läppäri.

– Jos on monta osamaksua, opintolaina ja pieniä lainoja kavereille, ei välttämättä hahmoteta, että kokonaissumma on jo aika suuri.

”Suomesta on tullut luottoyhteiskunta”

Talous- ja velkaneuvoja Maarit Salo auttaa Länsi-Uudenmaan oikeusaputoimistossa ihmisiä, joiden talotta kurittavat korot, hintojen nousu tai etuuksien leikkaukset. Hän on nähnyt, miten suomalaisten saamat luotot ovat suurentuneet niiden 14 vuoden aikana, jotka hän on työskennellyt velkaneuvojana.

– Suomesta on tullut luottoyhteiskunta. Ihmiset säästävät vähemmän ja hankkivat enemmän luotolla.

Yhteiskunnan rytminmuutos heijastuu myös taloudenpitoon. Salon mukaan moni ”tarttuu hetkeen”. Saatetaan esimerkiksi tehdä iso hankinta ja jättäytyä pian sen jälkeen opiskelemaan, jolloin maksukyky heikkenee.

Noora Lana on tehnyt diakoniatyötä pian kymmenen vuotta. Hän kokee, että ihmisten vaikutusmahdollisuudet omaan talouteensa ovat vähentyneet.

Noora Lana on tehnyt diakoniatyötä pian kymmenen vuotta. Hän kokee, että ihmisten vaikutusmahdollisuudet omaan talouteensa ovat vähentyneet.

Taloudesta puhuminen on tabu

Talousongelmiin voi saada apua. Sekä seurakunnan diakoniatyössä että oikeusaputoimistossa autetaan suunnittelussa: mietitään yhdessä, voiko jostain karsia tai voiko jotain hankintaa siirtää.

Jos velkaa on syntynyt, käydään läpi vaihtoehtoja, Maarit Salo toteaa. Takuusäätiöltä tai hyvinvointialueelta voi hakea lainajärjestelyä.

– Joskus velat kannattaa päästää ulosottoon, sillä se edesauttaa velkajärjestelyyn pääsemistä, sanoo Salo.

Ammattilaisilta kannattaa kysyä, mitä eri asioista käytännössä seuraa. Salo huomauttaa, että monesti neuvoja haetaan keskustelupalstoilta, ja niillä liikkuu paljon väärää tietoa.

Hänen mielestään kynnys avun hakemiseen on useimmiten liian korkealla. Taloudesta puhuminen on pitkälti tabu, ja tarve pärjätä omillaan kova.

Noora Lana on samaa mieltä. Hänestä olisi tärkeää, että taloushaasteista ja velkaantumisesta pystyttäisiin puhumaan mahdollisimman neutraalisti.

Lana kannustaa juttelemaan talousasioista myös läheisten kesken. Jos tuntuu siltä, että toisella on taloudellisesti hankalaa, asiaa voi lähestyä vaikkapa kysymällä, tuntuuko hänen taloudellinen tilanteensa turvalliselta.

– Vaikka toinen ei haluaisi puhua asiasta heti, prosessi voi lähteä liikkeelle.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.