null Enemmistö helsinkiläisistä ehdokkaista vihkisi kaikki parit – joillakin listoilla ehdokkaat ovat tiukasti toista mieltä

Vaalikoneeseen 12.10. mennessä vastanneiden helsinkiläisehdokkaiden enemmistö olisi valmis siihen, että myös samaa sukupuolta olevat vihittäisiin avioliittoon kirkossa.

Vaalikoneeseen 12.10. mennessä vastanneiden helsinkiläisehdokkaiden enemmistö olisi valmis siihen, että myös samaa sukupuolta olevat vihittäisiin avioliittoon kirkossa.

Ajankohtaista

Enemmistö helsinkiläisistä ehdokkaista vihkisi kaikki parit – joillakin listoilla ehdokkaat ovat tiukasti toista mieltä

Kalliossa ja Pitäjänmäellä samaa sukupuolta olevien parien kirkollinen vihkiminen jakaa ehdokkaat kahdelle eri listalle.

Kysymys samaa sukupuolta olevien parien kirkollisesta vihkimisestä jakaa helsinkiläisiä seurakuntavaaliehdokkaita. Lähes yksimielisiä ollaan toisessa asiassa: valtaosa ehdokkaista haluaa kirkon olevan edelläkävijä ilmastovaikutusten pienentämisessä.

Kirkko ja kaupunki selvitti, mitkä asiat yhdistävät tai erottavat ehdokkaita Helsingissä. Vastausten analyysi perustuu perjantain 12.10. tilanteeseen. Tuolloin kaksi kolmasosaa helsinkiläisistä ehdokkaista oli vastannut seurakuntavaalien vaalikoneeseen.

Helsinkiläiset äänestävät luottamushenkilöt 20 seurakuntaan. Kussakin seurakunnassa on omat, paikalliset vaaliasetelmansa. Silti löytyy myös samannimisiä listoja ja niitä yhdistäviä teemoja yli seurakuntarajojen. Osa listoista on selkeästi uudistusmielisiä. Toiset listat taas yhdistävät opillisissa kysymyksissä konservatiivisia ja usein herätysliiketaustaisia ehdokkaita. Lisäksi on puoluelistoja sekä Lauttasaaressa nuorten lista ja Malmilla partiolaisten lista. Ehdokaslistojen nimistä ei välttämättä pysty päättelemään ehdokaslistan painotuksia.

Vaalikoneeseen vastanneiden helsinkiläisten ehdokkaiden enemmistö, 194 vastaajaa, haluaisi, että kirkko vihkii avioliittoon myös samaa sukupuolta olevat parit. 157 vastaajaa haluaisi, että kirkko pitäisi kiinni miehen ja naisen välisestä avioliitosta.

Jälkimmäiset perustelevat kantaansa Raamatulla tai kirkon tunnustuksella ja perinteellä. Osa on hyvin tiukkoja kannassaan. Vuosaaren seurakunnan Vastuunkantajat -listan ehdokas toteaa samaa sukupuolta olevien vihkimisen olevan kirkolle syvä lankeemus ja Paavalin Elävä seurakunta -listan ehdokas toteaa, ettei kirkon pidä siunata synnin tekemistä. Toiset ovat varovaisempia, kuten Pitäjänmäen Aktiiviseurakuntalaiset -listan ehdokas, joka arvelee vihkioikeuden tulevan, mutta vetoaa siihen, ettei asiasta ole kirkolliskokouksessa vielä päätetty.

Samaa sukupuolta olevien kirkollista avioliittoon vihkimistä puoltavat vetoavat esimerkiksi siihen, että niin homot kuin heterot ovat Jumalan luomia ja kirkon tulisi avata ovensa kaikille jäsenilleen. Tulkaa kaikki -listan ehdokas Vuosaaresta toteaa, että usein samaa sukupuolta olevan parin pyyntö on vakaasti harkittu, kun taas heteropariskuntien kirkollinen vihkiminen on monelle vain tapa.

Kahdeksan kymmenestä haluaisi tukea kaikkia turvapaikanhakijoita uskontokunnasta riippumatta.

Vaalikonevastausten perusteella Helsingin seurakunnissa on kymmenkunta ehdokaslistaa, joissa selvä enemmistö tai jopa kaikki ehdokkaat suhtautuvat kielteisesti samaa sukupuolta olevien vihkimiseen. Myönteisesti suhtautuvia on kuitenkin enemmän: täysin vihkimisen kannalla on 27 listaa. Osalla ehdokaslistoista ei ole yhtenäistä kantaa.

Pitäjänmäellä ja Kalliossa on ainoastaan kaksi ehdokaslistaa. Toisen listan ehdokkaat kannattavat kirkollista vihkimistä ja toisen listan ehdokkaat vastustavat sitä.

Entä mitkä asiat yhdistävät helsinkiläisiä ehdokkaita? Yhdeksän kymmenestä ehdokkaasta on sitä mieltä, että kirkon pitäisi olla edelläkävijä ilmastovaikutusten pienentämisessä. Ehdokkaiden ylivoimainen enemmistö toivoo seurakunnalleen kirkon ympäristödiplomia ja haluaa kirkon pitävän sanomassaan ja vaikuttamistyössään esillä ilmastoa ja ympäristöä. Kaksi kolmesta vastaajasta on myös valmis välttämään lihan tarjoamista seurakuntien ruokaluissa.

Suhtautuminen turvapaikanhakijoihin on seurakuntavaaliehdokkaiden joukossa keskimäärin hyvin myönteistä. Ehdokkaille tehty kysymys kuului: Kirkko on auttanut Suomeen pakolaisena tulleita ja ottanut kantaa turvapaikanhakijoiden inhimillisen kohtelun puolesta. Miten mielestäsi kirkon tulisi jatkossa toimia?

Vain kolme prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että kirkon tulee työssään keskittyä erityisesti kantasuomalaisiin. Kahdeksan kymmenestä haluaisi tukea kaikkia turvapaikanhakijoita uskontokunnasta riippumatta. Kahdeksan prosenttia julistaisi turvapaikanhakijoille evankeliumia ja viisi prosenttia auttaisi erityisesti kristittyjä turvapaikanhakijoita.

Noin puolessa helsinkiläisseurakunnista on käytössä myös paikallisia kysymyksiä. Ne liittyvät seurakuntien määrään, Helsingin seurakuntien isoimpiin haasteisiin ja heikoimmassa asemassa olevien puolustamiseen.

Vaalikoneen vastausaika päättyi ehdokkaiden osalta 19.10. keskiyöllä. Vaalien ennakkoäänestys on 6.–10.11. Varsinainen äänestyspäivä on 18.11.

Kokeile vaalikonetta

Seurakuntavaalien vaalikone voi auttaa sopivan ehdokkaan löytämisessä.

Valtakunnallinen vaalikone löytyy osoitteesta seurakuntavaalit.fi/vaalikone. Valitse pudotusvalikosta oma seurakuntasi.

Jos et tiedä, mihin seurakuntaan kuulut, tarkista tilanne osoitteessa seurakuntavaalit.fi/mihin-seurakuntaan-kuulun- tai tutustu kirjeeseen, jonka kotiseurakuntasi lähettää sinulle.

Nyt voit vastata vaalikoneen kysymyksiin. Kone asettaa ehdokkaat järjestykseen vastausten perusteella. Voit vertailla ehdokkaita, katsoa ehdokkaiden esittelyjä ja tutkia perusteluja, joita he ovat antaneet vastauksiinsa.

Vaalikoneessa voi avata oman seurakunnan ehdokasgallerian. Voit myös hakea kaikki seurakuntasi ehdokkaat tai hakea vain tietyn listan ehdokkaat.

Ehdokkaat ovat järjestäytyneet vaaleissa ehdokaslistoille, joilla on yhteisiä tavoitteita. Katso lisätietoa: helsinginseurakunnat.fi/vaalit.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.