null Espoon seurakuntien yhteistä kirkkovaltuustoa johtaa kokenut kirkkopoliitikko Heikki Sorvari, joka on lastensa mielestä murrosiässä

Heikki Sorvarin mielestä pääkaupunkiseudun seurakunnat voisivat tehdä enemmän asioita yhdessä.

Heikki Sorvarin mielestä pääkaupunkiseudun seurakunnat voisivat tehdä enemmän asioita yhdessä.

Ajankohtaista

Espoon seurakuntien yhteistä kirkkovaltuustoa johtaa kokenut kirkkopoliitikko Heikki Sorvari, joka on lastensa mielestä murrosiässä

Kirkkovaltuuston puheenjohtaja Heikki Sorvari on kirkolliskokouksen ja Kirkkohallituksen täysistunnon jäsen, joka on kritisoinut kirkon kymmeniä miljoonia maksaneita IT-hankkeita.

Espoon seurakuntien yhteinen kirkkovaltuusto valitsi yksimielisesti puheenjohtajakseen seuraavaksi kahdeksi vuodeksi Heikki Sorvarin. Hän on Espoon tuomiokirkkoseurakunnan luottamushenkilö ja arvokonservatiivisen Yhdessä matkalla -ryhmän näkyvä hahmo.

Hän on myös valtakunnan tasolla kokenut kirkkopolitiikko: kirkolliskokouksen ja sen talousvaliokunnan jäsen ja kirkolliskokouksesta Kirkkohallitukseen valittu maallikkojäsen.

Sorvari on 69-vuotias, mutta tuumii olevansa mieleltään nuori.

– Lasten mielestä vielä murrosiässä, hän naurahtaa.

Aion toimia niin, että kaikki sujuisi järjestyksessä ja rakentavasti.
– Heikki Sorvari

Hän on tyytyväinen valintaansa valtuuston puheenjohtajaksi ja siihen, että se tapahtui yksimielisesti. Muuten kymmenen vuotta Espoon yhteisen kirkkoneuvoston varapuheenjohtajana toiminut Sorvari ei olisi tehtävään lähtenyt.

– Puheenjohtajana minulle on tärkeää, että nykyinen hyvä yhteistyö seurakuntien, Espoon seurakuntayhtymän ja luottamushenkilöiden kesken voisi jatkua. Miksei sitä voisi vielä parantaakin. Aion toimia niin, että kaikki sujuisi järjestyksessä ja rakentavasti, hän sanoo.

Mikä sinulle on puheenjohtajan tehtävässä vaikeinta?

– Ihan ensimmäisenä tulee mieleen ruotsin kieli. Sitä olen käyttänyt työssäni 70-luvulta 90-luvulle. Siitä on aikaa ja tässä puheenjohtajan tehtävässä tarvittava sanasto omanlaistaan. Ensimmäinen kokous meni tästä huolimatta ihan hyvin. Ainakin sain positiivista palautetta.

Sorvari on ollut Espoon seurakunnissa erilaisissa luottamustehtävissä jo 90-luvulta lähtien.

– Olin suorastaan kauhistunut, kun ensi kertaa nousin seurakuntaneuvostoon varajäsenen paikalta. En edes muistanut, että olin lupautunut vaaleissa ehdokkaaksi. Hyvin tämä työ on kuitenkin sujunut. Siitä olen tyytyväinen, että olen saanut seurakuntien työntekijöiltä palautetta, että olen pystynyt viemään asioita eteenpäin, kertoo Sorvari.

Sorvari kritisoi kirkon vääriä hankintoja

Sorvari on kirkolliskokouksessa kolmatta kautta ja myös Espoon hiippakuntavaltuuston jäsen. Tuomiokapitulissakin hän istui yhden kauden ajan, vaikka koki, ettei siellä maallikkojäsenen asiantuntemukselle ollut paljonkaan käyttöä.

Viimeiset vuotensa työelämässä Sorvari toimi projektinjohtajana ja alihankintapäällikkönä Nokian verkkopuolella. Hän hallitsee talousasiat ja on ollut tarvittaessa piikkinä lihassa kirkon keskushallinnossa, jos ja ikävä kyllä kun, siellä on tehty virheellisiä ratkaisuja.

Kun kirkolliskokous päätti perustaa kirkolle yhteisen kirjanpidon ja palkanlaskennan järjestelmän Kipan, johon kaikkien seurakuntien oli pakko liittyä, Sorvari vastusti hanketta.

– Olin ainut joka jätti eriävän mielipiteen talousvaliokunnassa. Sanoin siellä, että älkää hankkiko ainakaan SAP-pohjaista järjestelmää. Kun konsultit määrittelivät kilpailutuksen kriteerit, niin kukaan ei muuta tarjonnut. Sen vankina kirkko nyt on, sanoo Sorvari.

Kipaan ja muuhun kirkon tietohallintoon on mennyt ylimääräistä rahaa kymmeniä miljoonia euroa, minkä johdosta – Sorvarin ja kirkolliskokousedustaja Sami Ojalan aloitteesta – asiasta tehtiin selvitys. Nyt Sorvari istuu Kipan johtokunnassa, jonne haluttiin ”rakentava kriitikko”.

Ei Raamatun mukaista opetusta tule pelätä.
– Heikki Sorvari

Espoon seurakunnissa Sorvari iloitsee siitä, että talous on hyvässä kunnossa. Kun seurakuntien verotulot vähenivät, koska yhteisövero muuttui valtionavuksi ja jäsenmäärä laski, Espoon seurakunnat aloitti tiukan säästökuurin. Se vaati lujia päätöksiä ja sitoutumista niiden toteuttamiseen.

– Nyt olemme hyvässä tilanteessa sikälikin, että Espoon kaupunki kasvaa 5000 ihmisellä vuosittain. Vaikka tästä 75 prosenttia on ulkomaalaistaustaisia, niin saamme sen verran uusia jäseniä, että kirkosta eroamisesta huolimatta jäsenmäärä ei laske kovin paljoa.

Pääkaupunkiseudun seurakunnat voisivat tehdä enemmän yhdessä

Sorvari arvioi, että tulevaisuudessa vaikeita aikoja on kuitenkin edessä.

– Seurakunnat ovat joutuneet vähentämään väkeään koko ajan ja tämä jatkuu. Toivottavasti seurakunnissa osataan keskittyä oikeisiin asioihin.

Mitä ne ovat?

– Oikeat asiat liittyvät kirkon perustehtävään eli evankeliumin julistamiseen, lähetystyöhön ja diakoniaan. Kyllä kirkossa on voitava sanoa, että synti on todellisuutta ja siitä pitää tehdä parannusta ja kääntyä. Ei Raamatun mukaista opetusta tule pelätä.

Espoon seurakunnilla on isoja rakennushankkeita, kuten Tapiolan kirkon remontti, jonka arvioidaan maksavan 16 miljoonaa euroa. Tämä on haaste taloudelle. Mietinnässä on myös leirikeskusten määrä. Sorvari olisi valmis luopumaan niistä yhdestä, mutta sanoo asian olevan monelle vaikea. Eli mietittävää uusilla valtuutetuilla riittää.

Pääkaupunkiseudun seurakunnat tekevät keskenään yhteistyötä muun muassa maahanmuutossa ja viestinnässä, josta esimerkkinä on Kirkko ja kaupunki. Tehdäänkö yhteistyötä riittävästi?

– Voisimme tehdä paljon enemmänkin yhdessä. Oppilaitostyön yhdistämistä olisi perusteltua tutkia edelleen. Maahanmuuttajien parissa voidaan tehdä yhdessä enemmän. Kiinteistötoimessa Helsinki on ihan omassa mittaluokassaan, joten siitä en tiedä. Kaikkea kannattaa tutkia. Myös esimerkiksi siirtyminen tilojen lämmityksessä fossiilisista polttoaineista ekologisempiin vaihtoehtoihin kannattaisi suunnitella ja hankkia yhdessä.

Yhteisen kirkkoneuvoston jäsenet

Yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtajaksi vuosiksi 2019–2020 valittiin Espoon tuomiokirkkoseurakunnan Heikki Sorvari Yhdessä matkalla -listalta. Kokoomuksen Paula Viljakainen Espoonlahdesta jatkaa valtuuston varapuheenjohtajana.

Yhteisen kirkkoneuvoston varapuheenjohtajaksi seuraavaksi kaksivuotiskaudeksi valittiin tapiolalainen Outi Krause, joka edustaa Yhdessä matkalla -valitsijayhdistystä. Kirkkoneuvoston puheenjohtajana toimii kirkkoherra Kalervo Salo. Puheenjohtaja on aina yksi seurakuntayhtymän kirkkoherroista ja hänet nimeää tuomiokapituli.

Kirkkoneuvostoon valittiin seuraavat jäsenet: Esbo svenska församlingista Tiina Kujala ja Håkan Nyman, Espoon tuomiokirkkoseurakunnasta Esa Pigg, Iida Rotko ja Risto Sepponen, Espoonlahden seurakunnasta Kari Larjava ja Marja Vuorela, Leppävaaran seurakunnasta Olli Nuosmaa ja Sini Tyvi, Olarin seurakunnasta Kira Järves ja Timo Lankinen sekä Tapiolan seurakunnasta Outi Krause (vpj.) ja Anna Rukko.

Lisäksi valittiin jäsenet henkilöstö- ja kiinteistöjohtokuntaan, vaalilautakuntaan sekä Espoon seurakuntien edustajat Kirkko ja kaupungin yhteisjohtokuntaan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.