null Feministinen queer-kuoro, Pride-hartaus ja paneelikeskusteluja sateenkaarioikeuksista – pääkaupunkiseudun seurakunnat järjestävät Pride-ohjelmaa

Helsinki Pride -kulkue lähtee perinteiseen tapaan Senaatintorilta lauantaina 29.6. Kulkue päättyy Kaivarin puistojuhlaan, jossa myös moni pääkaupunkiseudun seurakunta on mukana. Kuva: Tom Johansson

Helsinki Pride -kulkue lähtee perinteiseen tapaan Senaatintorilta lauantaina 29.6. Kulkue päättyy Kaivarin puistojuhlaan, jossa myös moni pääkaupunkiseudun seurakunta on mukana. Kuva: Tom Johansson

Ajankohtaista

Feministinen queer-kuoro, Pride-hartaus ja paneelikeskusteluja sateenkaarioikeuksista – pääkaupunkiseudun seurakunnat järjestävät Pride-ohjelmaa

Pride-viikolla juhlistetaan tasa-arvoista rakkautta ja ihmisoikeuksia.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksiin, iloon ja rakkauteen keskittyvä Pride-juhla sijoittuu kesäkuun viimeiselle viikolle. Pääkaupunkiseudulla on paljon tekemistä ja myös seurakunnat ovat järjestäneet monenlaista ohjelmaa. Pääsääntöisesti maksuttomat ja avoimet tapahtumat vaihtelevat Pride-viikolla aina yhteisöllisestä tekemisestä hiljentymiseen ja arvopohjaisiin paneelikeskusteluihin.

Espoon ruotsinkielisen seurakunnan diakoni Ani Iivanainen kertoo Espoon seurakuntien uutisessa, että yhdenvertaisuus ja tasa-arvo eivät vielä toteudu kaikkialla kirkon sisällä, ja siksi niiden eteen tarvitaankin aktiivista työtä.

– Jos meidät suljetaan ulos, suljetaan ulos osa Jumalan luomaa siunattua moninaisuutta, Iivanainen sanoo.

Queer-kuorolaulukonsertti ja vähemmistösäveltäjien teoksia

Musiikista pääsee nauttimaan eri tapahtumissa tulevan viikon aikana Helsingin alueella, kun Kampin kappelissa järjestetään kolme Pride-teemaista ja maksutonta matineakonserttia.

Helsingin queer-feministinen kuoro esiintyy Pride-viikon maanantaina 24.6. Kampin kappelissa kello 18–19. Kuorokonsertissa kuullaan kansanlauluja, euroviisuhittejä ja kuoron jäsenten omia sävellyksiä sekä sanoituksia, joissa queer-feministiset arvot pääsevät esille. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Tiistaina 25.6. kello 18 Kampin kappelissa esiintyy kansanmuusikko ja lauluntekijä Paula Raitanen. Konsertti keskittyy sateenkaari-ihmisyyden ja kansanmusiikin solmukohtiin muun muassa leikin, herkkyyden ja yhteisöllisyyden teemojen kautta. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Kampin kappelissa kajahtaa jälleen torstaina 27.6. kello 18–19, kun Pride-henkiset sävelet soivat. Vähemmistösäveltäjien musiikkikonsertti sisältää 1600-luvulta alkaen eläneiden seksuaalivähemmistöön kuuluvien säveltäjien teoksia. Konsertissa kuullaan muun muassa viulu- ja sellomusiikkia. Lisätietoa maksuttomasta ja kaikille avoimesta konsertista täältä.

Sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden teemoihin pääsee syventymään muun muassa tulevalla viikolla järjestettävissä keskustelu- ja paneelitilaisuuksissa. Kuva: iStock

Sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden teemoihin pääsee syventymään muun muassa tulevalla viikolla järjestettävissä keskustelu- ja paneelitilaisuuksissa. Kuva: iStock

Vertaistukitapaamisia ja keskusteluja ihmisoikeuksista sekä rakkaudesta

Pride-kuukauden tavoitteena on avata keskustelua, lisätä tietoisuutta ja kiinnittää huomiota seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksiin sekä hyvinvointiin.

Matteuksenkirkon Snellu-tilassa järjestetään vertaistukitapaaminen sukupuoltaan pohtiville ja sukupuoleltaan moninaisille 15–25-vuotiaille nuorille. Tapaaminen pidetään tiistaina 25.6. kello 17–19. Luottamuksellisessa tilaisuudessa keskustellaan nuorten toivomista aiheista. Itsemäärittelyoikeuden nimissä osallistujat voivat Snellussa jakaa itsestään sen verran kuin kokevat sopivaksi. Lisätietoja tilaisuudesta täältä.

Torstaina 27.6. kello 18–20 Temppelinaukion kirkolla pääsee seuraamaan Jesus loves queers! – paneelikeskustelua. Keskustelussa paneudutaan esimerkiksi seuraaviin teemoihin: sateenkaareva elämä kristittynä, uskonnollisesta yhteisöstä lähteminen arvoristiriitasyistä, sekä identiteetin, uskonnon ja maailmankuvien ristiriidoista. Luvassa siis teemoja, jotka yhdistävät yksilön, identiteetin ja kirkon näkökulmia. Keskustelun lisäksi tapahtuma tarjoaa muun muassa vertaistukea sekä musiikkia. Keskusteluun osallistuvat Ani Iivanainen, Patrick Tiainen, Essi Mutanen, Samuel Jyrinki ja Elisa Oittinen. Sen moderoivat Milla Heinonen ja Malkuksen puheenjohtaja Hanna Kuparinen.

Perjantaina 28.6. kello 17 eteenpäin Paavalinkirkossa järjestetään Stop eheytyshoidoille -keskustelutilaisuus. Keskusteluillan aikana käsitellään eheytyshoitojen kestämätöntä nykytilaa Suomessa, lisätään tietoisuutta ja selvennetään hoitojen vaikutuksia. Tapahtuman tarkoitus on jakaa tiedon lisäksi erilaisia kokemuksia ja lisätä ymmärrystä eheytyshoitojen vaikutuksista Suomessa kokonaisvaltaisesti. Tapahtuma pidetään yhdessä Nuorten Agenda 2030-toimikunnan, Paavalin seurakunnan ja Rikkomaton-kansalaisaloitteen kanssa. Tapahtumassa on puhumassa muun muassa Aaro Angerpuro, Patrick Tiainen, Perttu Jussila, Milla Heinonen ja Petja Kopperoinen. Tapahtumassa on myös tarjoilua, lue lisää ja ilmoittaudu keskustelutilaisuuteen täältä.

Pääkaupunkiseudun seurakunnat järjestävät niin nuorille kuin aikuisillekin suunnattuja Pride-tapahtumia. Kuva: Jani Laukkanen

Pääkaupunkiseudun seurakunnat järjestävät niin nuorille kuin aikuisillekin suunnattuja Pride-tapahtumia. Kuva: Jani Laukkanen

Sateenkaarimessu, hiljentymistä ja Pride-päivän kirkontornikierros

Kallion kirkossa järjestetään perjantaina 28.6. Sateenkaari-messu kello 18. Samalla juhlitaan Kallion seurakunnan 25-vuotista sateenkaarityön taipaletta, joka alkoi vuonna 1999. Messussa kuullaan kuorolaulua, ja sen jälkeen tarjoillaan kirkkokahvit. Lisätietoa messusta täältä.

Kallion kirkon torni on auki Pride-messun 25-juhlavuotispäivänä perjantaina 28.6. Tornin huipulla pääsee nauttimaan Helsingin kesäisistä maisemista yläilmoissa, 94 metrin korkeudessa. Kirkon torniin pääsee perjantaina kello 15–21 välisenä aikana jonottamalla, kierros tornissa maksaa viisi euroa. Torni-vierailun ikäraja on 18 vuotta, lue lisää täältä.

Lauantaina 29.6. on mahdollisuus osallistua Pride-hartauteen Helsingin tuomiokirkossa kello 10. Hartaus striimataan Tuomiokirkon Youtube-kanavalla. Siinä esiintyy Helsingin gaykuoro Out ’n loud. Lisätietoja täältä.

Sunnuntai-iltana 30.6. Mikael Agricolan kirkossa on Pride-viikon Tuomasmessu kello 18. Messu striimataan Youtubessa ja Radio Deillä. Messun tietoja löytyy täältä.

Sateenkaariseurat, Pride-kulkue ja puistojuhlat Kaivarissa

Keskiviikkona 26.6. Matteuksenkirkon edustalla järjestetään sateenkaarikahvila. Lapsille, nuorille ja perheille tarkoitettu kahvila on auki kello 16–19. Kahvittelun ja yhdessäolon lisäksi tapahtumassa voi tehdä itse koruja sekä taiteilla Pride-teemalla katuliitupajassa. Sateenkaarikahvila kuuluu Nuorten Pride-etkot tapahtumaan, joka pidetään Stoan aukiolla.

Espoon seurakunnat järjestävät perjantaina 28.6. nuorten Sateenkaari Siipi-iltapäivän kello 14–17. Tapahtumassa 13–22-vuotiaat sateenkaarevat nuoret voivat ystävineen viettää aikaa yhdessä, pelata ja tutustua uusiin ystäviin. Tapahtuman lisätietoja täältä.

Lauantaina 29.6. Helsingissä järjestetään Helsinki Pride-kulkue, joka lähtee Senaatintorilta kello 12 ja päättyy Helsingin Kaivopuistoon. Kulkueen jälkeen Kaivopuistossa vietetään loppupäivän puistojuhlaa, jossa pääkaupunkiseudun seurakunnilla on yhteinen teltta. Seurakunnan työntekijöitä pääsee tapaamaan teltalle ja keskustelemaan heidän kanssaan.

Pride-viikko huipentuu sunnuntaina 30.6. Helsingin Seuratuvalla, Sateenkaariseurojen merkeissä. Seurat alkavat kello 16 ja niissä muun muassa veisataan virsiä, kuullaan puheita ja vietetään aikaa yhdessä. Tapahtumassa pätevät turvallisen ja syrjimättömän tilan periaatteet, tietoja tilaisuudesta löytyy täältä.


Jesus loves queers -tapahtuman yhteyteen on lisätty lause: Keskustelun moderoivat Milla Heinonen ja Malkuksen puheenjohtaja Hanna Kuparinen. Lisäksi tietoa tapahtuman sisällöstä on päivitetty.
 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.