null Grilli Kallion kirkolle, kirkkobussi Pihlajamäkeen – maantieteen opiskelijat ideoivat tapoja, joilla seurakunnat palvelisivat kaupunkilaisia paremmin

Maantieteen opiskelijat Heikki Paulamäki, Nea Tiainen, Saara Aaltonen ja Milja Mäkinen olivat osa Lauttasaari-ryhmää Kirkko kaupungissa -projektissa. 

Maantieteen opiskelijat Heikki Paulamäki, Nea Tiainen, Saara Aaltonen ja Milja Mäkinen olivat osa Lauttasaari-ryhmää Kirkko kaupungissa -projektissa. 

Ajankohtaista

Grilli Kallion kirkolle, kirkkobussi Pihlajamäkeen – maantieteen opiskelijat ideoivat tapoja, joilla seurakunnat palvelisivat kaupunkilaisia paremmin

Maantieteen opinnoissa kaupunkitilan oikeudenmukaisuus on keskeinen teema. Siksi seurakunnat olivat luonteva tutkimuskohde ja yhteistyökumppani.

Mikä on kirkon paikka urbaanissa yhteisössä ja miljöössä? Tätä selvittivät Helsingin yliopiston maantieteen opiskelijat yhteistyössä kolmen helsinkiläisen seurakunnan kanssa. Opiskelijat keskittyivät neljän kirkon, Lauttasaaren, Kallion sekä Malmin seurakuntaan kuuluvien Jakomäen ja Pihlajamäen kirkkojen toimintaan. He kokosivat tilastotietoa alueen asukkaista, kirkkojen sijainnista, seurakuntien toiminnasta sekä viestinnästä ja haastattelivat kaupunkilaisia.

Tulokset esiteltiin Lauttasaaren kirkolla 5. toukokuuta. Kuuntelemassa olleet kirkkoherrat saivat mukaan viemisiksi monia konkreettisia ideoita ja parannusehdotuksia.

Idea yhteistyöhön lähti yliopistolta. Mediassa on käsitelty Helsingin seurakuntien laskevaa jäsenmäärää ja sitä, että monet kirkot kaipaavat korjausta. Se sai pohtimaan kirkon roolia laajemminkin.

– Maantieteen opinnoissa kaupunkitilan oikeudenmukaisuus on keskeinen kysymys. Kirkko on vaikutusvaltainen toimija, jolla on iso rooli kaupunkitilassa, kurssin opettaja, yliopistonlehtori Juho Luukkonen sanoo.

Maantiede jakautuu kahteen suuntaan: luonnonmaantieteeseen ja ihmismaantieteeseen. Jälkimmäiseen yhteistyö seurakuntien kanssa sopi hyvin.

– Kirkon työntekijät ovat hyvin yhteisön pulssilla ja tietävät, miten ihmiset voivat, Luukkonen toteaa.

Ruokaa, musiikkia ja papit pelaamaan jalkapalloa

Kallion seurakunnalta opiskelijat ja heidän haastattelemansa kalliolaiset toivoivat esimerkiksi kirkon piha-alueeen parempaa hyödyntämistä. Alueella asutaan ahtaasti, joten kirkon takana voisi olla grillipaikka ja kirkolta voisi lainata piknik-vilttejä. Yhdenvertaisuus voitaisiin huomioida paremmin esimerkiksi tarjoamalla peseytymismahdollisuus asunnottomille ja päihdeongelmaisille. Myös musiikkitapahtumia ulkona ja elokuvailtaa kirkossa visioitiin.

Toivon, että kirkon pihalla olisi nuoria grillaamassa perjantai-iltana ja joku pelaisi siellä mölkkyä.

Jakomäen kirkko on ollut pitkään suljettuna sisäilmaongelmien vuoksi, mikä vaikuttaa seurakunnan toimintaan alueella. Opiskelijoiden mielestä se ei kuitenkaan ole mikään este. He ideoivat Jakomäkeen lisää ulkotapahtumia: ne voisivat liittyä vaikka urheiluun, sillä monikulttuurisella alueella yhdessä liikkuessa edes kieli- ja kulttuurierot eivät haittaa. Alueen asukkaiden haastattelujen pohjalta opiskelijat ideoivat myös kirkkobussin, joka veisi varsinkin talvella alueen asukkaita kirkon toimintaan muualle, miksei retkillekin.

Pihlajamäen kirkolle opiskelijat ideoivat ruoka- ja musiikkitapahtumia, esimerkiksi alueen aloittelevia muusikoita ja bändejä voisi pyytää esiintymään. Myös liikuntatapahtumia voisi olla, esimerkiksi papit vastaan diakoniatyöntekijät -jalkapallo-ottelu.

Ympäristöasioista kiinnostuneille lauttasaarelaiselle opiskelijat suunnittelivat muun muassa Lauttasaaren kirkon piha-alueella toteuttavia tapahtumia, kirpputoria ja hävikkiruokapiknikiä.

Maantieteen opiskelijat esittelivät tutkimustyönsä tuloksia Lauttasaaren kirkolla. Vuorossa Pihlajamäen kirkon toimintaan keskittynyt ryhmä.

Maantieteen opiskelijat esittelivät tutkimustyönsä tuloksia Lauttasaaren kirkolla. Vuorossa Pihlajamäen kirkon toimintaan keskittynyt ryhmä.

Lauttasaarelaiset puhuivat kirkosta mielellään

Lauttasaaren seurakuntaan keskittyneet opiskelijat kuvasivat yhteistyöprojektia seurakuntien kanssa haastavaksi, mutta mielenkiintoiseksi.

– Aihe oli hirvittävän laaja ja piti miettiä, mistä sitä lähtee purkamaan, Nea Tiainen sanoo.

Ryhmää kiinnostivat erityisesti nuorten aikuisten mielipiteet, sillä heitä asuu Lauttasaaressa paljon.

– Haastatteluja tehtiin kaduilla ja kauppakeskus Lauttiksessa ja myös kyselyn avulla some-kanavissa. Jaoimme myös esitteitä, joissa oli QR-koodi, Heikki Paulamäki kertoo.

Lauttasaarelaiset kertoivat kirkkoon liittyvistä ajatuksistaan mielellään ja ideoivat seurakuntaan monenlaista. Ideoita piti jopa vähän karsia.

Entä mitä opiskelijat odottavat näkevänsä Lauttasaaren kirkolla kymmenen vuoden päästä?

– Toivon, että kirkon pihalla olisi nuoria grillaamassa perjantai-iltana ja joku pelaisi siellä mölkkyä. Nykyään täällä ei näy ihmisiä viettämässä aikaa kirkon lähellä, Saara Aaltonen sanoo.

– Toivomme, että ihmiset löytäisivät myös kirkon sisätilat ja tilojen varaamisen netistä. Kirkolla olisi elämää, jotkut korjaisivat pyörää ja jotkut tulisivat hiljentymään, Nea Tiainen jatkaa.

Milja Mäkinen korostaa viestinnän roolia, nyt ja tulevaisuudessa. Pappien ja muiden seurakunnan työntekijöiden pitää olla Instagramissa, TikTokissa ja muissa kanavissa, kertoa työstään ja seurakunnan toiminnasta. Siellä pitäisi olla läsnä ja keskustella, ei vain tiedottaa.

– Nykyinen someviestintä ei paljon kipinöitä synnyttänyt.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.