null Jeesus-lapsen syntymätarinaa voi seurata kotieläintilalla lampaiden ja heinäpaalien keskellä

– Täällä lampolassa voi tosiaan eläytyä siihen, miten Jeesus syntyi Marialle ja Joosefille tallissa eläinten keskellä, sanoo Mirka Räsänen. Hänellä on mukanaan pieni poikansa Mikael.

– Täällä lampolassa voi tosiaan eläytyä siihen, miten Jeesus syntyi Marialle ja Joosefille tallissa eläinten keskellä, sanoo Mirka Räsänen. Hänellä on mukanaan pieni poikansa Mikael.

Ajankohtaista

Jeesus-lapsen syntymätarinaa voi seurata kotieläintilalla lampaiden ja heinäpaalien keskellä

Haltialan joulunäytelmän paimenet rapsuttavat oikeita lampaita.

Kun astuu Pakilassa sijaitsevan Haltialan kotieläintilan lampolaan, alkaa kovaääninen määkinä. Äänet kuitenkin vaimenevat lampaiden saatua syötävää.

Täällä lampaiden keskellä esitetään jälleen kerran joulukuvaelma. Miten se mahtaa onnistua?

– Eläimillä on oma päivärytminsä, ja välillä ne tietysti pitävät meteliä ja nakertavat näyttämöllä olevia heinäpaaleja. Joulunäytelmän paimenet rapsuttavat ja paimentavat lampaita esityksen aikana. Ja iltaa myöten ne alkavat muutenkin rauhoittua, kertoo Haltialan joulukuvaelman käsikirjoittaja ja ohjaaja ­Mirka Räsänen.

Pienetkin lapset jaksavat katsoa esitystä eläimien takia.

- Ohjaaja Mirka Räsänen

Pakilan seurakunnan joulukuvaelman jo kymmenen vuotta ohjannut Räsänen on halunnut pitää sen perinteisenä Jeesus-lapsen tarinana. Hän on kuitenkin uudistanut näytelmää vuosittain esimerkiksi yhdistämällä eri evankeliumeja.

Näytelmää on esitetty Haltialan ­tilan lampolassa 1990-luvulta läh­tien.

– Tätä aidompaa ympäristöä jouluevankeliumin tapahtumille on vaikea löytää. Täällä voi tosiaankin eläytyä siihen, miten Jeesus syntyi Marialle ja Joosefille tallissa eläinten keskellä, Räsänen sanoo.

Toista video

Yhteen ääneen joululauluja

Joulukuvaelmassa esiintyy 15 lasta ja nuorta Pakilan seurakunnan alueelta. Mukana on myös seurakunnan bändi, joka säestää yhteislauluna laulettavia joululauluja. Näitä ovat muun muassa Enkeli taivaan, Heinillä härkien kaukalon, Sydämeeni joulun teen ja Kolmen kuninkaan marssi.

Näytelmän harjoitukset pidetään Pakilan kirkolla. Ennen varsinaista esityspäivää sitä harjoitellaan kerran Haltialan tilalla. Se on tärkeää jo senkin vuoksi, että tekijätiimistä kaikki eivät ole käyneet tilalla aiemmin, ja lampolassa esiintyminen on vaativaa muun muassa äänentoiston kannalta.

Joulukuvaelmaa esitetään saman päivän aikana seitsemän kertaa. Mirka Räsäsen mukaan ensimmäisissä näytöksissä on ollut yleensä erityisen paljon lapsiperheitä. Ruuhkan välttämiseksi kannattaa tulla myöhempiin näytöksiin.

– Pienetkin lapset jaksavat katsoa esitystä eläimien takia. Pyrimme myös siihen, että lapset voivat jotenkin osallistua esitykseen, ohjaaja kertoo.

Tärkeä jouluperinne ohjaajallekin

Mirka Räsänen on ollut mukana Haltialan joulukuvaelmassa ala-asteikäisestä lähtien. Kuvaelmia tehtiin vielä silloin muutaman perheen voimin. Esitykset kiehtoivat teatterin tekemisestä kiinnostunutta tyttöä niin, että hän pyysi päästä mukaan.

24-vuotias Räsänen on monen vuoden ajan ohjannut joulukuvaelman lisäksi muun muassa Pakilan seurakunnan pääsiäisnäytelmän.

– Nautin näiden esitysten tekemisestä. Lasten ja nuorten kanssa on kiva touhuta vailla paineita.

Räsänen ehti ohjata joulukuvaelman myös tänä vuonna, vaikka hän opiskelee teologiaa, ja hänellä on nyt pieni Mikael-poika.

– Jos jonain vuonna en ohjaisikaan esitystä, tulisin varmasti silti katsomaan sitä. Se on ollut minulle niin tärkeä jouluperinne pienestä pitäen.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.