null Hämeenkylän ja Korson hautausmaille rakennetaan lisää hautapaikkoja

Korson kirkon hautausmaa.

Korson kirkon hautausmaa.

Ajankohtaista

Hämeenkylän ja Korson hautausmaille rakennetaan lisää hautapaikkoja

Kirkkojen yhteydessä sijaitsevat pienet hautausmaat ovat täyttymässä.

Vantaan seurakunnat uudistaa Hämeenkylän ja Korson kirkkojen hautausmaita kesän ja alkusyksyn aikana. Tarkoituksena on saada hautausmaille lisää paikkoja noin 30 vuodeksi.

– Tällä varmistetaan, että hautaukset voivat jatkua Hämeenkylässä ja Korsossa vielä pitkään, Vantaan seurakuntien hautaustoimen päällikkö Minna Aho kertoo.

Tällä hetkellä kaikki Hämeenkylän kirkon hautausmaan uurnahautapaikat ovat jo käytössä ja muistolehdossa on tilaa enää sadalle vainajalle. Heinä–lokakuun aikana rakennettavalle sirottelualueelle ja holvihautaan on arvioitu mahtuvan 2 400 vainajan tuhka.

Hämeenkylän kirkon hautausmaalle on haudattu vuosittain noin 80 vainajaa. Hautausmaan pinta-ala on 2 250 neliötä, josta nyt uudistettava ala on 350 neliötä. Uudistustyöt tehdään nykyisen hautausmaa-alueen sisällä.

Yksittäisten hautakivien sijaan vapaana olevalle alueelle tehdään alue, jossa vainajan nimi kaiverretaan kasvin lehteä muistuttavaan metalliseen nimilaattaan kaikille haudatuille yhteiseen muistomerkkiin.

Hautausmaalle rakennetaan myös sirottelualue, holvihauta ja kulkuväyliä.

Holvihaudassa vainajan tuhka haudataan ilman uurnaa maanalaiseen holviin. Holvihaudan maanpäällisessä osassa on lukittava kansi, jonka alla on aukko tuhkan hautaukselle.

Uudistustöiden aikana hautaukset hoidetaan normaalisti.

Sirottelualueella tuhka haudataan maan pinnalle kivilouhikkoon, josta tuhka valuu maahan.

Uudistustöiden aikana hautaukset hoidetaan normaalisti. Rakennustyöt keskeytetään hautajaisten ja hautausten ajaksi.

Vanhoihin uurnasukuhautoihin hautaaminen jatkuu Hämeenkylässä, ja niihin voidaan myös jatkossa haudata uurnassa. Uusia uurnahautoja ei enää ole tulossa.

Hämeenkylän hautausmaan uudistussuunnitelman on tehnyt Maisemasuunnittelu Hemgård ja urakan toteuttaa YPR Yleinen pohjarakennus Oy. Hautausmaalle suunnitellut muistomerkit toimittaa Suomen Kivivalmiste Oy.

Hämeenkylän kirkon vuonna 1993 käyttöön otetun hautausmaan on suunnittellut maisema-arkkitehti Gretel Hemgård.

Myös Korson kirkon hautausmaan hautasijat ovat loppumaisillaan. Hautausmaan muistolehdossa on hautasijoja enää noin kahdeksi vuodeksi, ja muistopuutarhan hautapaikat ovat käyneet vähiin.

Korson hautausmaalle rakennetaan 2.8.–8.10. neljä holvihautaa ja niiden yhteyteen yhteismuistomerkit. Holvihautojen avulla hautausmaan käyttöikää voidaan jatkaa noin 30 vuotta. Korson kirkon hautausmaalle haudataan nyt vuosittain noin 20–30 vainajaa.

Ihmiset arvostavat kaunista lähihautausmaata ja haluavat omaiselleen sieltä hautapaikan.

Hautausmaan uudistuksen on suunnitellut Absentus Oy:stä arkkitehti SAFA Peter Westerlund. Urakan toteuttaa YPR Yleinen pohjarakennus Oy. Uudet holvihaudat sijoittuvat kirkon seinustan luo ja hautausmaan pääsisäänkäynnin läheisyyteen.

Myös Korson hautausmaalla voidaan järjestää hautauksia normaalisti urakan aikana. Korson hautausmaa on perustettu vuonna 2002, ja sen runsaasta 700 hautapaikasta on jäljellä paikkoja enää parin vuoden tarpeeseen. Holvihaudat tuovat tähän ison parannuksen.

– Korson hautausmaan suosio liittyy paikallisuuteen. Ihmiset arvostavat kaunista lähihautausmaata ja haluavat omaiselleen sieltä hautapaikan. Hämeenkylä kiinnostaa muitakin, mutta nyt sinne on voitu haudata vain vantaalaisia, Aho sanoo.

Hämeenkylän ja Korson kirkkojen yhteydessä olevien pienten hautausmaiden lisäksi Vantaan seurakuntayhtymällä on käytössä isommat Helsingin pitäjän kirkon hautausmaa ja Ruskeasannan hautausmaa.

Ruskeasannassa on yhteensä lähes 9 500 hautapaikkaa, Pyhän Laurin kirkon vieressä sijaitsevalla Pitäjän kirkon hautausmaalla niitä on nyt 15 156.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.