null Harras hetki: Helena Hallenbergin pää tyhjenee aivo-qigongilla

Tähän vuodenaikaan Helena Hallenberg tekee mielellään Versot kiertyvät kohti aurinkoa -liikesarjaa.

Tähän vuodenaikaan Helena Hallenberg tekee mielellään Versot kiertyvät kohti aurinkoa -liikesarjaa.

Hengellisyys

Harras hetki: Helena Hallenbergin pää tyhjenee aivo-qigongilla

Qigong on vanha kiinalainen harjoitusmuoto, jossa tehdään lempeitä liikkeitä.

Aivo-qigong on Helena Hallenbergille jokapäiväinen aamurutiini samoin kuin rukoushetkikin. Mutta ne ovat eri asioita ja niillä on Hallenbergin aamussa omat paikkansa.

Qigong (lausutaan ’tšigung’) on yli 2000 vuotta vanha kiinalainen harjoitusmuoto. Hallenbergin kehittämä aivo-qigong perustuu siihen. Hän on muokannut vanhoja liikkeitä ja luonut uusia.

Liikesarjoilla on kauniita, runollisia kiinalaisesta perinteestä nousevia luontoon liittyviä nimiä, kuten Aallot hyökyvät ikuisesti.

Harjoitteet ovat hitaita, lempeitä ja nivelille ystävällisiä. Niistä tulee mieleen suomalaisille tutumpi taiji, joka on syntynyt 1500-luvulla qigongiin pohjalta.

Aikoinaan Hallenberg löysikin ensin taijin. Siitä hänen kiinnostuksensa laajeni kiinan kieleen ja kulttuuriin sekä kiinalaiseen terveydenhoitoperinteeseen. Hallenberg opiskeli Kiinassa yliopistossa akupunktuuria.

Nykyisin hän antaa akupunktiohoitoja ja vetää qigong-kursseja. Hallenberg on myös ohjannut pappien kanssa seurakuntien järjestämiä kehollisia retriittejä, joissa hän on käyttänyt qigong-liikkeitä.

Harjoituksissa ei pyritä mihinkään, ei käytetä välineitä eikä kilpailla edes itsen kanssa.

Talviaikaan Helena Hallenberg tekee aivo-qigongia olohuoneessaan. Harjoitukset eivät vaadi paljon tilaa, koska ne tehdään seisten eikä niissä liikuta paljon edestakaisin. Hengitysharjoitukset kuuluvat olennaisesti qigongiin.

Kesäaamuina Hallenberg menee lähipuistoon koivujen katveeseen. Koiranulkoiluttajat ovat jo tottuneet näkemään hänet siellä liikkumassa.

Aivo-qigong-harjoitus on Hallenbergille sisäinen, hiljainen tila. Harjoituksissa ei pyritä mihinkään, ei käytetä välineitä eikä kilpailla edes itsen kanssa. Hallenberg kokee yksin tehtävien, sisäänpäin kääntyneiden harjoitusten rauhoittavan hänen toimeliaan mielensä. Siksi ne ovat juuri hänelle sopivaa liikuntaa. Qigongia tehdessä pää tyhjenee.

Hallenberg ei ole sen tyyppinen, että hän vain istuisi pitkään meditaatiossa. Hänelle qigong on tapa meditoida liikkeessä. Siinä hänelle tulee syvä hetkessä olemisen ja rentoutumisen tunne riippumatta siitä, missä hän sitä tekee.

Helena Hallenberg on harjoittanut qigongia 30 vuotta joka päivä. Viisi viimeisintä vuotta hän on keskittynyt nimenomaan aivo-qigongiin. Hallenberg on sitä mieltä, että harjoittaminen on tehnyt hänestä kärsivällisemmän, keskittyneemmän ja terveemmän. Aivotutkimuksissa on todettu, että Hallenbergillä on ikäistään nuoremman aivot.

 

Filosofian tohtori, tietokirjailija Helena Hallenberg, 63, asuu Helsingissä kissansa kanssa.

Hallenberg on myös kiinalaisen terveydenhoidon terapeutti ja aivo-qigong-menetelmän kehittäjä sekä retriittiohjaaja.

Käytännön ohjeita harjoitusten tekemiseen löytyy Hallenbergin kirjasta Aivo-qigong. Harjoita mielesi toimintaa ja terveyttä (Bazar 2019).

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.