null Hautakynttilät ovat kesäkuumalla maastopaloriski – hautausmaille suositellaan kynttiläkieltoa 

candle lights illuminate the path in the darkness of life and give hope

candle lights illuminate the path in the darkness of life and give hope

Ajankohtaista

Hautakynttilät ovat kesäkuumalla maastopaloriski – hautausmaille suositellaan kynttiläkieltoa 

Vantaan seurakuntien hautaustoimi sekä Uudenmaan alueen pelastuslaitokset neuvovat välttämään avotulen tekoa ja kynttilöiden sytyttämistä hautausmailla kuivuuden takia.

Uudellamaalla on annettu maastopalovaroitus, sillä sään lämpenemisen vuoksi maasto on nyt erityisen kuivaa. Maastopalovaroituksen aikana avotulen teko on yleisesti lain mukaan kielletty. Toisin kuin usein luullaan, kyseessä ei siis ole suositus.

Myös hautausmailla on huomioitu kuivuuden ja kynttilöiden aiheuttamat riskit. Esimerkiksi Vantaan seurakuntien hautaustoimi on ottanut kantaa hautausmaiden kynttiläkäytäntöihin ja pyytänyt, etteivät hautausmaiden kävijät sytyttäisi helteisillä ja kuivilla kesäsäillä kynttilöitä tai avotulta.

– Vainajien muistaminen on arvokasta ja tärkeää. Hautausmaalle haudattua läheistä kannattaa muistaa kukkasilla ja ajatuksilla, jos maastopalovaroitus on voimassa, sanoo hautaustoimen päällikkö Minna Aho Vantaan seurakuntayhtymästä.

Vantaan hautausmailla on vältytty palotapauksilta, mutta avotulikieltoa pidetään silti kesän aikana tarpeellisena varotoimena. Pelastuslaki määrittää avotulen nuotioksi tai muuksi vastaavaksi tuleksi, jonka kautta tulen on mahdollista päästä irti maapohjan kautta tai kipinöinnin vuoksi. Maastopalovaroitus on voimassa pelastuslain mukaan tilanteissa, joissa maastopalon tai muun tulipalon vaara on ilmeinen; tällainen tilanne voi johtua esimerkiksi kuivuudesta tai tuulesta.

Tulen tekemisen siirtämistä suositellaan turvallisempiin olosuhteisiin ja ajankohtaan, mikäli alueellasi on voimassa maastopalovaroitus tai muita varoituksia.

Vantaan seurakuntayhtymällä on neljä hautausmaata: Helsingin pitäjän kirkon hautausmaa, Ruskeasannan hautausmaa, Hämeenkylän kirkon hautausmaa ja Korson kirkon hautausmaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.