null Hautausmaalla ei tarvitse pelätä, sanoo lasten pyhäinpäivätapahtumaa järjestävä Ride Koivisto – mutta kyllä Wallinheimon tyttöjä, 3 ja 10, vähän pelottaa

Castor (takana vasemmalla), Jussi (takana keskellä), Miisa (oikealla), Carolina (edessä vasemmalla) ja Camilla Wallinheimo (edessä keskellä) ovat varustautuneet pimeälle hautausmaalle taskulampuin ja lyhdyin.

Castor (takana vasemmalla), Jussi (takana keskellä), Miisa (oikealla), Carolina (edessä vasemmalla) ja Camilla Wallinheimo (edessä keskellä) ovat varustautuneet pimeälle hautausmaalle taskulampuin ja lyhdyin.

Ajankohtaista

Hautausmaalla ei tarvitse pelätä, sanoo lasten pyhäinpäivätapahtumaa järjestävä Ride Koivisto – mutta kyllä Wallinheimon tyttöjä, 3 ja 10, vähän pelottaa

Malmin seurakunta järjestää pyhäinpäivän iltana lapsiperheille ohjelmaa hautausmaalla. Nuorisotyöntekijä Ride Koivisto toivoo, että perheet ottaisivat pyhäinpäivän taas omakseen.

Malmin seurakunnan nuorisotyönohjaaja ­Ride ­Koivisto toivoo kahta asiaa. Ensimmäinen on se, että ihmiset ajattelisivat hautausmaiden olevan hyviä paikkoja, joissa ei tarvitse pelätä.

Toinen on se, että suomalaiset – etenkin lapsiperheet – voisivat ottaa pyhäinpäivän uudestaan omakseen.

– Pyhäinpäivän merkitys on jäänyt ohueksi, Koivisto sanoo.

Malmin seurakunta järjestää pyhäinpäivän iltana tapahtuman lapsille ja perheille. Latokartanon torilla esiintyy tulitaiteilijoita. Alikulkutunnelia pitkin kuljetaan Malmin hautausmaalle, jossa on rastirata pienimmille ja enkeliteltta kaiken ikäisille. Teltassa voi piirtää tai kirjoittaa terveiset niille, joita ­ikävöi.

Seurakunnan viesti pyhäinpäivänä on, että ihmisten ei tarvitse pelätä.

– Pyhäinpäivässä ei ole kyse pelkästään kuolemasta vaan myös taivaasta ja toivosta. Me liitymme sukupolvien ketjuun, joka kulkee tässä maailmassa. Toiset ovat jo menneet ja toiset ovat vasta tulossa. On tärkeää, että lapsi myös tietää, että meillä on Taivaallinen Isä, jonka huolenpidossa saamme kohdata pelottavia asioita, Koivisto sanoo.

Nuorisotyönohjaaja Ride Koiviston mielestä pyhäinpäivää ja halloweenia ei kannata ajatella kilpailijoina.

Nuorisotyönohjaaja Ride Koiviston mielestä pyhäinpäivää ja halloweenia ei kannata ajatella kilpailijoina.

Hautausmaat ovat pelottavia – ja niin ovat hämähäkit ja lepakotkin

Kyllä, kolmevuotiaan Carolina Wallinheimon mielestä hautausmaa on pelottava paikka.

– Joo, Carolina sanoo.

Kymmenenvuotias isosisko Camilla Wallinheimo on vähän samaa mieltä.

– Ehkä. Vähän.

Äiti Miisa Wallinheimoa sen sijaan ei pelota. Hän tykkää hautausmaista.

– Olemme aika paljonkin käyneet kävelyllä Malmin hautausmaalla. Siellä on helppo liikkua lasten kanssa, kun ei tarvitse varoa autoja. Syksyisin siellä on paljon tammenterhoja, hän sanoo.

Wallinheimon perheessä pyhäinpäivää juhlitaan kunnolla. Koko perhe kokkaa, leipoo ja syö hyvin. Koti koristellaan, ja seinille ripustetaan hämähäkkejä ja lepakoita.

Lasten pitää ymmärtää aika nuoresta, että kuolema on oikeasti lopullinen asia.
– Wallinheimon perheen isä Jussi

– Ne ovat vähän pelottavia yöllä, Camilla sanoo.

– Minua ei pelota, pikkusisko sanoo.

Wallinheimon perheessä pyhäinpäivä ja halloween menevät iloisesti sekaisin. Nuorisotyönohjaaja Ride Koiviston mielestä juhlia on turha ajatella kilpailijoina.

– Ei halloweenissa ole mitään pahaa. Halloweenin vietto voi olla pelottavien asioiden haltuunottoa.

Alun alkaen halloween ja pyhäinpäivä ovat olleet yksi ja sama juhla. Yhdysvalloissa kehittynyt halloween on kerännyt ympärilleen samanlaista kaupallista lastenjuhlaperinnettä kuin joulu ja pääsiäinen.

– Mulle on ostettu halloween-asu! kertoo Carolina.

Wallinheimon perheessä pyhäinpäivää juhlitaan kunnolla. Koko perhe kokkaa, leipoo ja syö hyvin.

Wallinheimon perheessä pyhäinpäivää juhlitaan kunnolla. Koko perhe kokkaa, leipoo ja syö hyvin.

Lasten kanssa on hyvä puhua kuolemasta – vaikka silloin, kun hamsteri kuolee

Jos suomalaisilla joitain pyhäinpäiväperinteitä on, ne liittyvät yleensä kuolleiden muisteluun. Moni käy läheistensä haudoilla.

Wallinheimon perheellä ei ole tapana käydä haudoilla, mutta isä ­Jussi Wallinheimon mielestä lapsille on tärkeää puhua kuolemasta.

– Lasten pitää ymmärtää aika nuoresta, että kuolema on oikeasti lopullinen asia. Se ei ole leikin asia, mutta kyllä siitä saa laskea leikkiä.

Wallinheimon perheen lähipiiristä ei ole hetkeen kuollut ketään. Isovanhemmistakin on elossa koko suora. Useampi lemmikkieläin sen sijaan on päättänyt päivänsä.

– Niistä on sitten puhuttu, että nyt kävi näin ja että hamsteria ei enää ole. Lapset ovat kyllä ymmärtäneet sen, äiti Miisa kertoo.

Miltä se sitten tuntuu, kun hamsteri kuolee?

– Ei se ole niin kauhean iso homma, kun hamsteri oli sellainen, ettei sitä uskaltanut ottaa käteen, kun se koko ajan puri, Camilla vastaa.

Lapsiperheiden pyhäinpäivän­ tapahtumaa vietetään lauantaina 31.10. kello 16–19. Tapahtuma alkaa Viikissä Latokartanon torilta, jossa tulitaitelijat esiintyvät tasatunnein ja viitoittavat tietä kohti Malmin hautausmaata. Ota mukaan taskulamppu, lyhty tai hautakynttilä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.