null Hävikkiruokaa, juttuseuraa, työharjoittelua, talousneuvontaa – Helsingin seurakuntien kolme Varustamoa ovat uudenlaisia auttamis- ja toimintakeskuksia

– Matteuksenkirkon Varustamo palvelee kaikkia kaupunkilaisia, sanoo toiminnanjohtaja Anne Maria Maunuksela.  Waste&Feast -ravintola tarjoaa nuorille työtä ja harjoittelupaikkoja. Tiskin takana keittiöapulainen Jouka Mäenpää.

– Matteuksenkirkon Varustamo palvelee kaikkia kaupunkilaisia, sanoo toiminnanjohtaja Anne Maria Maunuksela. Waste&Feast -ravintola tarjoaa nuorille työtä ja harjoittelupaikkoja. Tiskin takana keittiöapulainen Jouka Mäenpää.

Ajankohtaista

Hävikkiruokaa, juttuseuraa, työharjoittelua, talousneuvontaa – Helsingin seurakuntien kolme Varustamoa ovat uudenlaisia auttamis- ja toimintakeskuksia

Itäkeskuksen, Malmin ja Hermannin Varustamoissa etsitään uusia auttamisen tapoja.

Virittämö. Sillä sanalla toiminnan­johtaja Anne Maria Maunuksela kuvaa Matteuksenkirkon Varustamoon rakentuvaa kokonaisuutta, joka on vielä keskeneräinen. Monia ideoita ei ole vielä päästy toteuttamaan koronatilanteen vuoksi. Silti Itäkeskuksessa sijaitseva Varustamo on voinut tarjota ruokaa, vaatteita ja keskusteluapua.

– Ensimmäisenä työpäivänäni työlistalle kuului lattian tilaaminen ja imaamin tapaaminen, kertoo tammikuussa työt aloittanut Maunuksela.

Muita palkattuja työntekijöitä ovat vahtimestari ja pappi, joka työskentelee päivän viikossa eri Varustamoissa.

Helsingin seurakunnissa on avattu kolme matalan kynnyksen kohtaamispaikkaa, joita kutsutaan Varustamoiksi.

– Idea Varustamoista syntyi, kun lähdimme kehittämään seurakuntien diakoniatyön taloudellista toimintaa. Halusimme irti perinteisestä mallista, jossa seurakunta järjestää jotain, jonne ihmiset tulevat. Ei meillä seurakunnan työntekijöillä ole kaikkia ideoita ja osaamista, vaan tarvitaan kaupunkilaisten panosta ja ehdotuksia!

– Ihmiset voivat tulla mukaan jo suunnittelemaan ja toimimaan kokemusasiantuntijoina auttamistyössä, Maunuksela kutsuu.

Kirkolla puhutaan neljää kieltä

Matteuksenkirkolle voi tulla ihan vain tapaamaan toisia, syömään ja viettämään aikaa yhdessä. Kirkolta löytyy jopa kaksi takkaa.

Varustamoita rakennetaan yhteiskehittelyn avulla alueen muiden toimijoiden ja kävijöitten kanssa. Mukana ovat jo Helsingin kaupungin jalkautuva sosiaalityö, aikuissosiaalityö ja ulosottovirasto. Luontevia kumppaneita ovat myös Metropolia, Diak ja lähinaapurissa sijaitseva Stoa.

Nyt perhetyöryhmä miettii parhaillaan, millaisia palveluita alueella tarvitaan perheiden auttamiseen.

– Toinen painopisteemme täällä idässä on monikulttuurisuus. Talossa toimivat jo ruotsin-, venäjän- ja englanninkieliset seurakunnat. Olemme kirkko, ja tarjoamme myös hengellistä ravintoa, Anne Maria Maunuksela tähdentää.

Hävikkiruokaa ja keskusteluapua

Konkreettisiakin palveluita Varustamosta jo löytyy. Kaiken kansan lounaspaikka Waste&Feast tarjoaa arkipäivisin laadukasta hävikkiruokaa. Vartiokylän seurakunnan vaatejako toimii kahtena päivänä viikossa. Verkkovarustamon kautta saa luottamuksellista keskusteluapua, ja paikan päällä on pappi tavattavissa tiistaisin klo 10–14.

Varustamoissa halutaan myös valmentaa nuoria työelämään. Stadin ammattiopiston työpaja sijaitsee Malmin Varustamon yhteydessä.

 

Juttua päivitetty 25.10. klo 13.30. Poistettu maininta talousneuvoloista.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.