Tuska ja kärsimys vähenivät, kun Helen Partti purki tunteitaan erosta vertaistukiryhmässä
Eron jälkeen Helen Partin elämään on tullut uusia harrastuksia, ihmisiä ja erilaista toimintaa. Myös eroryhmästä jäi käteen tärkeitä ihmissuhteita.

Kirkon perheneuvonnan eroryhmässä puhuttiin surusta, vihasta, taloudesta ja paljosta muusta. Toisten kokemusten kuuleminen ja empatia auttoivat.

Tuska ja kärsimys. Niillä sanoilla Helen Partti kuvaa eronsa herättämiä tunteita. Suhteen päättyminen käynnisti pitkän prosessin, joka söi arjessa valtavasti energiaa. Partti alkoi etsiä apua eron synnyttämään pahaan oloon kirkosta ja löysi kirkon perheneuvonnan eroryhmän.

− Soitin kirkon perheneuvontaan, ja sieltä tarjottiin joko yksilö- tai ryhmäterapiaa. Ryhmä kuulosti paremmalta, Partti kertoo.

Hän haki ryhmän jäseneksi ja pääsi haastattelun jälkeen mukaan. Ryhmä kokoontui kymmenen kertaa kahden terapeutin johdolla. Jokaisella kokoontumiskerralla oli etukäteen mietitty aihe, esimerkiksi suru, talous, viha tai häpeä. Partin mukaan ryhmässä ei ollut vaikeaa puhua omista asioista.

− Terapeutit loivat turvallisen ilmapiirin, ja osallistujat olivat sitoutuneita ryhmätyöskentelyyn.

Eroryhmään tarvittaisiin miesnäkökulmaa

Eroryhmä tarjosi Helen Partille mahdollisuuden jäsennellä omia ajatuksiaan ja ymmärtää paremmin omia tunteitaan muiden ryhmäläisten kanssa.

− Kun kuuntelin muiden puheenvuoroja, alkoi tuntua siltä, että oma tarina asettui osaksi suurempaa kertomusta.

Partti toivoo, etteivät ihmiset jäisi eronsa herättämien tunteiden kanssa yksin. Hän olisi kaivannut eroryhmään etenkin miehiä, joita ryhmissä kuulemma käy vain vähän.

− Olisin halunnut kuulla myös miesnäkökulman eroon. Tuntuu siltä, että eri sukupuolet käsittelevät eroa omissa piireissään eivätkä kohtaa, vaikka juuri ajatusten vaihto olisi tärkeää.

Partti toivoo, ettei kukaan kavahtaisi kirkon järjestämiä eroryhmiä. Ryhmässä oli turvallinen olo eikä uskonnollisuus korostunut. Siellä ei tuomittu ketään, vaan ihmisten auttamisen halu korostui.

− Voin suositella ryhmää kenelle tahansa hengellisestä taustasta riippumatta.

Hirveät asiat voi sanoa ääneen

Kirkon perheneuvonnan järjestämä eroterapia on maksutonta. Se on iso asia monelle. Kaikilla ei ole varaa kalliiseen terapiaan, tai oma taloudellinen tilanne on eron vuoksi saattanut muuttua epävarmaksi.

Helen Partin mielestä vaikeinta eroamisessa on, että se kestää kauan. Eikä parisuhteen päättymisestä toivu hetkessä.

− Selviäminen alkaa siitä, että tekee aktiivisesti jotakin. Eroryhmässä sitouduttiin käymään säännöllisesti ryhmässä ja kuuntelemaan myös muiden tarinoita.

Partti kannustaa kaikkia puhumaan omista eroon liittyvistä kokemuksistaan:

− Kun hirveiltä tuntuvat asiat sanotaan ääneen, ne menettävät pahimman kärkensä. Sitä huomaa, etteivät ne niin hirveitä olleetkaan.

− Tuntui myös hyvältä, kun toiset osoittivat empatiaa.