null Herttoniemen kirkkoa vaivaavat vakavat kosteusongelmat – ongelman laajuus varmistuu parin viikon sisällä

Herttoniemen kirkko on rakennettu vuonna 1958.

Herttoniemen kirkko on rakennettu vuonna 1958.

Ajankohtaista

Herttoniemen kirkkoa vaivaavat vakavat kosteusongelmat – ongelman laajuus varmistuu parin viikon sisällä

Sisäilmaongelmat paljastuivat aluksi kellarikerroksesta. Nyt tutkitaan myös yläkertaa, jossa sijaitsevat kirkkosali ja jumppasali.

Herttoniemen kirkossa on vaikea kosteusongelma, jonka vuoksi ainakin osasta kirkkoa joudutaan kevään aikana tilapäisesti luopumaan. Seurakunnalle on löydetty edessä olevan remontin ajaksi 350 neliön väistötilat Hitsaajankadulta. Ne toimivat toimistotilana ja sinne on tarkoitus siirtää myös diakoniatyötekijöiden vastaanotto.

Kirkon kellaritilojen kuntoa alettiin tutkia viime vuoden keväällä, kun siellä työskennelleet työntekijät alkoivat oireilla sisäilman vuoksi. Tiloista löydettiin vaikea kosteusongelma.

Helsingin seurakuntayhtymän kiinteistöosastolla oltiin jo suunnittelemassa korjaustöitä kun ilmeni, että myös rakennuksen yläkerrassa oireillaan. Työntekijöille järjestettiin sisäilmakysely ja marraskuussa katselmuskäynti, jossa olivat mukana työterveyslääkäri ja työsuojelupäällikkö.

– Osa työntekijöistä on tässä jo matkan varrella saanut lääkäriltä suosituksen, etteivät he voi työskennellä myöskään kirkon yläkerrassa. Meiltä hupenee työvoima, joka pystyy olemaan Herttoniemen kirkossa, selvittää kirkkoherra Markku Rautiainen.

Väistötiloissa ei voi järjestää messuja

Yläkerrassa ovat kirkko- ja seurakuntasalit ja ahkerassa käytössä oleva jumppasali. Seurakuntalaisilta ei ole tullut palautetta sisäilmasta. Nyt odotetaan vielä tutkimustuloksia yläkerran kuntokartoituksesta.

– Kun saamme tarkemman kuvan tilanteesta, pystymme tiedottamaan paremmin.

Oma kirkko on paikallisidentiteetin kannalta tärkeä, joten ikävä tilanne tämä on. – Kirkkoherra Markku Rautiainen

Rautiainen toivoo, että kirkon yläkertaa voitaisiin käyttää ainakin kevään ajan, vaikka koko kirkon lopulta todettaisiinkin olevan korjausten tarpeessa.

– Väistötilat saataneen käyttöön kuukauden sisään, toivon mukaan. Niissä ei voida järjestää messuja. Jos Herttoniemessä ei kesästä tai syksystä alkaen voida messuja järjestää, eikä korvaavia tiloja alueelta löydy, seurakunnan on pakko keskittää jumalanpalvelukset Myllypuron ja Kulosaaren kirkkoihin.

– Oma kirkko on paikallisidentiteetin kannalta tärkeä, joten ikävä tilanne tämä on. Parhaamme mukaan yritämme jatkossakin seurakuntalaisia palvella, sanoo Rautiainen.

Kosteus nousee perustuksiin kalliosta

Ongelma juontaa juurensa kirkon rakentamisajoilta. Kirkko on valmistunut vuonna 1958 ja se on tehty oman aikansa rakennusmääräyksiä noudattaen. Tästä on seurannut ongelma, joka on kehittynyt vuosikymmenien kuluessa.

Rakennuksen tontti on kalteva. Kirkko on rakennettu kalliolle. Kun kalliota louhitaan, sen pintaan jää painaumia, joihin jää helposti vettä. Rakentamisaikaan kallioperustusten päälle on laskettu hienoa hiekkaa, jolla pinta on tasattu. Kapillaari-ilmiö nostaa vettä alapohjan betonirakenteisiin. Se reagoi betonisen alapohjan päällä olevan maton liiman kanssa.

Alapohjan sekä ulko- ja väliseinärakenteiden kautta voi kulkeutua epäpuhtauksia huoneilmaan. Nämä voivat tulla joko maaperästä tai vaurioituneista lämmöneristeistä. Jos ongelma koskee vain alakertaa, remontti on pienempi. Jos ongelmia on myös yläkerrassa, korjausurakka on iso.

Seurakuntayhtymä on tilannut Herttoniemen kirkkoon ulkopuolisen kuntokartoituksen, josta selviää, kuinka isoja korjauksia kirkko lopulta tarvitsee. Kartoitus valmistuu parin viikon päästä.

Väistötiloja on tarkoitus käyttää ainakin kahden vuoden ajan.

Korjauksiin sisältyy myös rakennuksen ulkopuolella olevien pintavesien ohjaaminen pois rakennuksesta ja sokkelin kosteudeneristyksen parantaminen. Myös erillinen kellotorni korjataan.

Herttoniemen seurakunta luopui osana toimintakulttuurin muutosta ja Helsingin seurakuntien säästöohjelmaa Herttoniemen ja Kulosaaren seurakuntataloista ja Herttoniemen kirkon asuntotiloista. Silloin ei tiedetty, että Herttoniemen kirkossa on näin vaikeita ongelmia.

Herttoniemen kirkko on hieman vanhempi kuin samantapaisten ongelmien vuoksi vuonna 2016 käytöstä poistettu Haagan seurakunnan Hakavuoren kirkko.

Rakennuksen alaosassa näkyy kosteuden jälkiä.

Rakennuksen alaosassa näkyy kosteuden jälkiä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.