null Hindunationalismi on ajanut Intian kristityt ja muslimit ahtaalle – teot vaihtelevat ilkivallasta joukkomurhakehotuksiin

Kristittyjä joulumessussa Saint Mary -kirkossa Noidassa, New Delhin alueella. Kuva: Altaf Qadri / AFP / Lehtikuva

Kristittyjä joulumessussa Saint Mary -kirkossa Noidassa, New Delhin alueella. Kuva: Altaf Qadri / AFP / Lehtikuva

Ajankohtaista

Hindunationalismi on ajanut Intian kristityt ja muslimit ahtaalle – teot vaihtelevat ilkivallasta joukkomurhakehotuksiin

Tuoreet uutiset Intiasta kertovat hindunationalismin noususta. Ilmiön juuret ulottuvat kauas kolonialismin aikaan.

Häiriköintiä jumalanpalveluksissa ja ikivaltaa kristittyjen kokoontumispaikoissaJeesus-patsaan tuhoaminen. Joulupukkihahmojen polttamista, sillä perusteella, että ne houkuttelevat kristilliseen jouluviettoon. Äiti Teresan perustaman hyväntekeväisyysjärjestön toiminnan rajoittamista kieltämällä sen rahoittaminen ulkomailta. Muslimeiden häiriköintiä, nöyryyttämistä, pahoinpitelyitä. Salaliittoteorioita, joiden mukaan juuri muslimit levittävät koronavirusta.

Viimeaikaiset uutiset kertovat siitä, kuinka hindunationalismi on tehnyt vähemmistöuskontoihin kuuluvien elämästä vaikeaa aiemmin uskonnollisesti suvaitsevana pidetyssä Intiassa. Vuodesta 2014 pääministerinä toiminut hindunationalistinen Narendra Modi ja hänen puolueensa Bharatyiya Janata Party (BJP) ovat onnistuneet levittämään ajatusta siitä, että intialaisuus ja hindulaisuus kulkevat käsi kädessä. Mahatma Gandhin väkivallattomuuden ihanteesta on tultu kauas.

– Pääministeri Modi on poliitikko, jonka ajattelussa yhdistyvät populismi ja hindunationalismi, toteaa Jyri Komulainen, joka on asiantuntijana Kirkon tutkimus ja koulutus -yksikössä, mutta myös Intiaan perehtynyt dosentti Helsingin yliopistosta.

Eniten tulilinjalla on ollut Intian suurin uskonnollinen vähemmistö eli muslimit, joita arvioidaan olevan noin 14 prosenttia väestöstä. Uhattuna ovat myös kristityt, joita on noin kaksi prosenttia väestöstä. Vaikka prosentuaaliset osuudet ovat pieniä, 1,38 miljardin asukkaan valtiossa kyse on suurista ihmisjoukoista. Kristittyjäkin on noin 30 miljoonaa.

Mies syö aamiaista Kalkutassa Äiti Teresaa esittävän taulun edessä. Äiti Terasan hyväntekeväisyysjärjestön toimintaa on pyritty rajoittamaan kieltämättä ulkomailta tulevat varat. Perusteluna on ollut se, että järjestö ei noudata kaikkia paikallisia lakeja. Kuva: Bikas Das / AP / Lehtikuva.

Mies syö aamiaista Kalkutassa Äiti Teresaa esittävän taulun edessä. Äiti Terasan hyväntekeväisyysjärjestön toimintaa on pyritty rajoittamaan kieltämättä ulkomailta tulevat varat. Perusteluna on ollut se, että järjestö ei noudata kaikkia paikallisia lakeja. Kuva: Bikas Das / AP / Lehtikuva.

Käännyttämiskieltoa tulkitaan laveasti

Hindunationalismin juuret Intiassa ulottuvat kolonialismin aikaan, jolloin Intia oli osa brittiläistä imperiumia. Kun Intia itsenäistyi vuonna 1947, Pakistan irtaantui omaksi muslimivaltiokseen. Modernista Intiasta tuli moniuskontoinen sekulaari valtio, jonka perustuslaki takasi kaikille uskonnoille yhtäläisen aseman.

Osa kansasta on kuitenkin nähnyt Lähi-idässä syntyneen kristinuskon sekä islamin tuontitavaroina, jotka eivät kuulu Intiaan. Kristinuskolla on Intiassa rasitteenaan kolonialistinen leima, vaikka perimätiedon mukaan kristinusko saapui Intiaan jo ensimmäisellä vuosisadalla apostoli Tuomaksen mukana.

Kansaa yhdistäville asioille on monikielisessä ja -uskontoisessa jättivaltiossa selvä tilaus. Hindunationalismi vastaa joidenkin silmissä tähän tarpeeseen.

– Ei ole mitään liimaa, joka pitäisi Intian kasassa. Erilaisia separatistiliikkeitä on ollut kauan. Maassa ei ole yhä kieltä, joka yhdistäisi kaikkia, eivätkä kaikki osaa englantiakaan. Hindulaisuuskin jakaantuu moniin eri suuntauksiin, Jyri Komulainen sanoo.

Modin tultua valtaan vuonna 2014 hindunationalistipartiot alkoivat aktivoitua.

Viime vuosikymmeninä Intiassa on tapahtunut poliittisia muutoksia, jotka ovat luoneet pohjaa hindunationalismin vahvistumiselle. Aiemmin vahvan kongressipuolueen (Indian National Congress)  maine on kärsinyt korruption vuoksi ja se on heikentynyt, kun taas BJP on kasvattanut suosiotaan.

Hindunationalistinen politiikka ei miellytä kaikkia eikä pääministerin puolue ole voittanut kaikkia alueellisia vaaleja, mutta valtaa on riittävästi, ja se on alkanut näkyä myös lainsäädännössä.

Periaatteessa Intiassa on yhä uskonnonvapaus, mutta esimerkiksi käännyttäminen on kielletty joissakin osavaltioissa. Tähän vedoten, ja pykäliä laveasti tulkiten, uskonnolliset vähemmistöt voidaan ajaa nurkkaan. Samaan aikaan hindunationalistit ovat toteuttaneet ”kotiinpaluukampanjoita” (ghar wapsi), joiden päämääränä on käännyttää kristittyjä ja muslimeja takaisin hindulaisuuteen.

Narendra Modi nousi pääministeriksi 2014. Kuva: Prakash Singh / AFP /Lehtikuva.

Narendra Modi nousi pääministeriksi 2014. Kuva: Prakash Singh / AFP /Lehtikuva.

Kastijärjestelmä tuottaa väliinputoajia

Pääministerin aatteet ulottuvat ruohonjuuritasolle monin tavoin.

– Modin tultua valtaan vuonna 2014 hindunationalistipartiot alkoivat aktivoitua. Ne valvovat muun muassa sitä, ettei lehmiä teurasteta, Jyri Komulainen kertoo.

Jyri Komulainen pitää uskottavana ajatusta siitä, että Modin ja BJP:n politiikka synnyttää vastakaikua erityisesti heissä, jotka kokevat olevansa jollakin tavalla väliinputoajia. Taustalla vaikuttaa myös kastijärjestelmä.

– Kaikki eivät ole hyötyneet positiivisen diskriminaation politiikasta. Sen ajatus on, että kastittomat ja tiettyihin kasteihin kuuluvat saavat tietyn kiintiön opiskelupaikoista ja valtion viroista. Osa on kuitenkin jäänyt ilman.

BJP-puolueen lisäksi hindunationalismia vahvistaa vanha järjestö, RSS (Rashtriya Swayamsevak Sangh). Sitä voisi luonnehtia puolisotilaalliseksi kulttuurijärjestöksi, jolla on myös muun muassa omia kouluja. Myös Mahatma Gandhin murhannut Nathuram Godse oli hindunationalisti ja entinen RSS:n jäsen.

– RSS ajaa tietynlaista taaksepäin katsovaa, patrioottista ja patriarkaalista yhteiskuntaihannetta.

Kovista, halventavista ja jopa väkivaltaan kannustavista puheista on tullut yleisiä. Esimerkiksi joulukuussa yksittäiset hinduekstremistit Uttarakhandissa kehottivat muslimeiden joukkomurhaan. Tapausta käsitellään myöhemmin korkeimmassa oikeudessa. Pääministeri Modia on kritisoitu siitä, ettei hän tuomitse väkivaltaan yllyttämistä. Naapurimaan Pakistanin pääministeri Imran Khan twiittasi 10. tammikuuta, että Modin hiljaisuus nostaa esiin kysymyksen siitä, tukeeko BJP tällaisia puheita.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.