null Hirmumyrsky iski Myanmariin alueelle, jolla vallitsi jo entuudestaan hätätila – Kirkon Ulkomaanavulta 100 000 euroa hätäaputyöhön

Rohingya-nainen seisoo tuhoutuneen kotinsa vieressä Basaran pakolaisleirillä 16.5.2023. 

Rohingya-nainen seisoo tuhoutuneen kotinsa vieressä Basaran pakolaisleirillä 16.5.2023. 

Ajankohtaista

Hirmumyrsky iski Myanmariin alueelle, jolla vallitsi jo entuudestaan hätätila – Kirkon Ulkomaanavulta 100 000 euroa hätäaputyöhön

Jättiläissykloni Mocha aiheutti eniten tuhoja Rakhinen osavaltiossa, jossa poliittinen tilanne vaikeuttaa avustustöitä.

Bengalinlahdelta alkanut jättisykloni Mocha saapui Myanmarin ja Bangladeshin rannikolle äitienpäivän aamuna. Mochan tekemien tuhojen arviointi on käynnissä Myanmarin Rakhinen osavaltiossa. Paikan päällä katastrofiin reagointi on aloitettu erityisesti pääkaupunki Sittwen alueella.

– Myrsky on vaikuttanut kaikkiin Rakhinen osavaltiossa. Myös avustustyöntekijät ovat menettäneet kotejaan, mikä vaikeuttaa toimintaa, toteaa Kirkon Ulkomaanavun Myanmarin maajohtaja Henry Braun.

Myrskytuulet ovat vaurioittaneet Rakhinen alueen infrastruktuuria vakavasti: moni on menettänyt kotinsa ja tarvitsee akuutisti suojaa. Braunin mukaan ihmiset tarvitsevat suojan lisäksi ainakin ruokaa, vettä, psykologista apua ja rahaa lääkkeisiin.

Yhteydet pääkaupunkialueen ulkopuolelle ovat tällä hetkellä huonot muun muassa teille kaatuneiden puiden ja menetettyjen televiestintäyhteyksien vuoksi. Braun toteaa kuitenkin, että Rakhinessa vuosia jatkuneen hätätilan vuoksi avustustyölle on olemassa toimivia rakenteita, mikä on helpottanut luonnonkatastrofiin valmistautumista ja reagoimista.

– Myrskyvaroitukset tavoittivat ihmiset laajasti ja alueella toteutettiin evakuointeja, minkä vuoksi uhriluvun arvioidaan olevan matala, Braun kertoo.

BBC kertoo tiistaisessa uutisessaan paikallisten asukkaiden arvioivan kuolonuhrien määräksi noin 40. Määrän ennakoidaan kasvavan. Myrskytuulen voima oli uutisen mukaan 209 kilometriä tunnissa.

Tämä video on kuvattu Sittwessä, joka on Rakhinen osavaltion pääkaupunki:

Syklonin arvioidaan vaikuttaneen yhteensä noin kahdeksan miljoonan ihmisen elämään. Heistä noin kaksi miljoonaa on ollut jo entuudestaan hyvin haavoittuvassa asemassa. Rakhinen alueella on jo useamman vuoden ajan vallinnut humanitaarinen hätätila johtuen vuoden 2021 sotilasvallankaappauksesta ja sitä edeltäneestä konfliktista. Poliittisen tilanteen arvioidaan vaikeuttavan avustustöitä merkittävästi.

Erityisen haavoittuvaksi ryhmäksi katastrofin keskellä Braun mainitsee leireillä asuvat ihmiset, joista suurin osa on rohingyoja. He ovat Rakhinen osavaltion alueella elävä ryhmä, joka on joutunut etnisten vainojen kohteeksi useita kertoja maan historiassa. He ovat tälläkin hetkellä heikossa yhteiskunnallisessa asemassa Myanmarissa.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan noin miljoona rohingyaa on paennut etnistä vainoa Bangladeshiin.

Ulkomaanapu on myöntänyt katastrofirahastostaan satatuhatta euroa hätäaputyöhön. KUA suunnittelee erilaisia keinoja auttaa ihmisiä hätäapuvaiheessa. Niihin kuuluvat esimerkiksi käteisavustusten jakaminen ja lasten koulunkäynnin jatkumisen turvaaminen.

– Kotinsa, elantonsa, karjansa tai läheisensä menettäneitä pyritään tukemaan selviämisessä eri tavoin, Braun sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.