null Honkanummelle avataan metsähauta-alue, jonka maamerkkinä ovat jättimäiset siirtolohkareet

Ylipuutarhuri Marko Laakso metsähauta-alueen pääsisäänkäynnin luona.

Ylipuutarhuri Marko Laakso metsähauta-alueen pääsisäänkäynnin luona.

Ajankohtaista

Honkanummelle avataan metsähauta-alue, jonka maamerkkinä ovat jättimäiset siirtolohkareet

Metsähauta-alue halutaan säilyttää luonnontilaisena. Siksi uurnahautauksia ei tehdä talvella.

Muutaman sadan metrin päässä Honkanummen kappelin takana on metsäalue, jonka reunalla on jättimäisiä siirtolohkareita matalalla kukkulalla. Sen vieressä on kangasmetsää mäntyineen.

Aluetta ei ole aiemmin otettu hautausmaakäyttöön siirtolohkareiden vuoksi. Nyt juuri ne tekevät uudentyyppisestä metsähautausmaasta vaikuttavan.

Alueelle haudattavat ihmiset saavat joko muistolaatan kauniisti ruostuneesta teräksestä tehtyyn seinämään tai, jos he lepäävät sukuhaudassa, nimensä kuutionmuotoiseen pieneen hautakiveen. Osa haluaa, että heidän nimeään ei näy missään. Siirtolohkareet ovat kaikkien yhteinen muistomerkki.

Lisäksi täällä on sukuhauta-alue, jossa yhteen sukuhautaan voi haudata kuusi vainajaa.
– Marko Laakso

Ylipuutarhuri Marko Laakso esittelee perjantaina virallisesti käyttöön otettavan uuden metsähautausmaan aluetta. Kokoa alueella on kokoa 1,45 hehtaaria. Tässä vaiheessa käyttöön otetaan vasta noin neljännes. Silti tilaa on tuhansille vainajille, sillä kyseessä on uurnahautausmaa.

– Alueen maapohja on haluttu säilyttää metsäisenä ja tunnelmaltaan luonnontilaisena, siksi tänne ei voida haudata talvella. Uurnahautojen kaivaminen vaatisi maapohjan sulattamista ja se vaurioittaisi sitä. Tuhkauurnaa voidaan siunaustilaisuuden jälkeen säilyttää Honkanummen kappelissa ja laskea uurna tai tuhkat hautaan sulan maan aikana, Laakso selvittää.

Omaiset eivät saa sirotella tuhkia itse

Metsähautausmaan pääsisäänkäynti ohjaa kävijän ylös portaita suurten kivien reunustamalle muistelupaikalle. Siellä on kaksi penkkiä ja pöytä kynttilöille. Muistelupaikan lähellä on syvä kuoppa, joka on täytetty luonnonkivillä. Se on sirottelualue, jonne vainajan tuhkat voidaan sirotella kivien välistä.

– Näitä sirottelupaikkoja alueella on nyt kaksi. Helsingin hautausmailla vainajan omaiset eivät voi sirotella tuhkaa, vaan sen tekee hautausmaan henkilökunta. Kun merihautaukset yleistyvät ja niissä omaiset ovat mukana, niin käytännön muuttaminen hautausmailla on harkinnassa. Siitä pitää tehdä yhteinen päätös, joten tällä hetkellä toimitaan näin, kertoo Laakso.

Tällä muistelupaikalla voi sytyttää pöydälle kynttilän läheisensä muistoksi ja hiljentyä hetkeksi, esittelee ylipuutarhuri Marko Laakso.

Tällä muistelupaikalla voi sytyttää pöydälle kynttilän läheisensä muistoksi ja hiljentyä hetkeksi, esittelee ylipuutarhuri Marko Laakso.

Alueen maanmuotoja seuraava polku mutkittelee alaspäin kohti teräksistä muistoseinää. Sen luona Laakso esittelee kaksi muuta tapaa haudata alueelle. Ensinnäkin hautausmaalla on muistolehto, jonne voidaan haudata vainajan tuhkat tai tuhkauurna nimettömään ja merkitsemättömään hautaan. Nimet tulevat haluttaessa muuriin. Sinne haudattaessa omaiset saavat olla mukana uurnanlaskussa.

– Lisäksi täällä on sukuhauta-alue, jossa yhteen sukuhautaan voi haudata kuusi vainajaa. Sen hautakiveksi on alueella valittu nopan mallinen kivi, joita on eri värisiä ja joihon saa vainajien nimet. Sukuhaudalle ei voi istuttaa perennoja, sillä täälläkin maapohja halutaan pitää metsämaana. Haudalle voi toki tuoda leikkokukkia, selvittää Laakso.

Sija 2000:lle vainajalle

Sukuhautoja alueella on 180 ja niistä kuhunkin voi haudata kuusi uurnaa. Muistolehdossa on sija 2000 vainajalle. Kahdelle sirottelualueelle voidaan haudata yhteensä 5000 ihmistä.

Metsähautausmaan suunnittelu alkoi vuonna 2014 ja rakentaminen vuotta myöhemmin. Alueen on suunnitellut Maisema-arkkitehdit Byman & Ruokonen Oy. Sen rakentamisesta ovat suurelta osin vastanneet hautausmaan omat työntekijät.

– Minusta tämä on kaunis paikka. Saa nähdä, miten ihmiset tähän suhtautuvat. Uskomme kyllä, että moni helsinkiläinen valitsee tämän läheisensä viimeiseksi leposijaksi, sanoo Laakso.

Sirottelualue on tehty luonnonkivistä.

Sirottelualue on tehty luonnonkivistä.

Kolme neljästä vainajasta tuhkataan

Vantaan Itä-Hakkilassa sijaitsevalla Helsingin seurakuntien Honkanummen hautausmaalle haudattiin viime vuonna 888 vainajaa. Tuhkahautauksia oli lähes kolme neljästä.

Viime vuoden hautauksista neljä kymmenestä eli 354 tehtiin uusiin hautoihin, loput olivat vanhoja sukuhautoja.

Suvun haltuun luovutetuista uusista hautapaikoista uurna- tai arkkuhautoja oli 156. Muistolehtojen, joita Honkanummella on entuudestaan kaksi, ja sirottelupaikkojen, joita on aiemmin yksi, suosio kasvaa. Siitä kertoo se, että 198 uutta hautapaikkaa luovutettiin niistä.

Honkanummen hautausmaan pinta-ala on 76 hehtaaria.

Honkanummen krematoriossa tuhkattiin viime vuonna yhteensä 2 758 vainajaa. Krematoriossa tuhkataan sekä helsinkiläisiä että vantaalaisia vainajia.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.