null Hätää kärsivät saavat ruokaa ja lääkkeitä – Vantaan seurakunnat ja kaupunki yhdistävät voimansa poikkeusoloissa

Tikkurilan seurakunnan diakoniatyöntekijät Kaisa Aalto, Mikko Pihlgren ja Hanna Raunu pakkaavat hätäruoka-apua kasseihin.

Tikkurilan seurakunnan diakoniatyöntekijät Kaisa Aalto, Mikko Pihlgren ja Hanna Raunu pakkaavat hätäruoka-apua kasseihin.

Ajankohtaista

Hätää kärsivät saavat ruokaa ja lääkkeitä – Vantaan seurakunnat ja kaupunki yhdistävät voimansa poikkeusoloissa

Vantaan seurakunnat ja Vantaan kaupunki aloittavat yhteistyössä yli 70-vuotiaiden kaupunkilaisten tavoittamisen puhelimitse ja tekstiviestien avulla. Kaupunki antaa työvoimaa seurakunnille.

Koronaviruksen riskiryhmään kuuluvat 70–79-vuotiaat Vantaan seurakuntien jäsenet saavat seurakunnalta tekstiviestin, jossa ilmoitetaan avun kanavat, joista saa tarvittaessa juttuseuraa, asiointi- ja ruoka-apua. Seurakunnista myös soitetaan yli 80-vuotiaille jäsenille. Heiltä kysellään kuulumiset ja kartoitetaan avuntarpeet.

Yhteyttä otetaan niihin seurakuntien jäseniin, joiden numerot seurakunnilla on saatavissa.

Kaupunki puolestaan haluaa tavoittaa kaikki yli 85-vuotiaat vantaalaiset puhelimitse. Heitä on Vantaalla yli 3 500. Vanhusten auttamisessa kaupunki tekee kaupunginjohtaja Ritva Viljasen mukaan yhteistyötä seurakuntien kanssa. Ikäihmisille aletaan soitella Vantaalla ensi viikon alussa.

Ruokakasseja jaetaan hätäapuna tarpeen mukaan

Kaupunki ja seurakunnat ovat jo aiemmin virittäneet Vantaalla annettavan ruoka-avun koronaepidemian oloissa toimivaksi. Tässä on kyse hätäavusta, jonka tarve arvioidaan aina erikseen.

–  Hätäapu on tarkoitettu vähävaraisille, kenties riskiryhmään kuuluville tai muuten haastavassa elämäntilanteessa oleville, jotka eivät pääse koronan takia liikkumaan. Taloudellinen ahdinko on näistä tärkein kriteeri, Vantaan yhteisen pöydän palveluesimies Hanna Kuisma kertoo.

Yhteisen pöydän avaamaan puhelimeen tuli ensimmäisen päivän aikana noin 750 puhelua kolmen tunnin aikana. Niistä pystyttiin vastaamaan hieman yli sataan puheluun, ja akuuttikasseja jaettiin 84. Puhelumäärät ovat sittemmin laskeneet, ja kasseja on toimitettu 70–120 päivässä. Yhteinen pöytä toimittaa kassit kotioven taakse niille, joiden katsotaan apua tarvitsevan.

– Hävikkiterminaalimme palvelee edelleen myös seurakuntien kassijakoja ja noin kolmeakymmentä Yhteisen pöydän verkoston paikkaa, Kuisma sanoo.

Ensimmäisen viikon aikana meille on tullut satoja pyyntöjä. - Katri Valve

Yhteisen pöydän lisäksi Vantaan seurakunnat ovat alkaneet kuljettaa ruokakasseja vähävaraisille, jotka ovat karanteenissa ja kuuluvat riskiryhmään. Ruoka on pääosin Yhteisen pöydän kautta saatavaa hävikkiruokaa. Seurakunnat ovat avanneet tätä varten puhelimen ja chatin, joissa selvitetään avun tarve ja se, pystyykö soittaja noutamaan ruokakassin itse vai tuodaanko ruoka kotiovelle.

– Seurakuntien apu on lähtenyt vauhdilla liikkeelle, vaikka ongelmiakin on ollut muun muassa puhelimen ruuhkautumisen vuoksi. Ensimmäisen viikon aikana meille on tullut satoja pyyntöjä. Ennen kuin palvelu lähti edes virallisesti käyntiin, jonossa oli 25 ihmistä, Vantaan seurakuntien johtava diakonia- ja yhteiskuntatyön asiantuntija Katri Valve kertoo.

Hätäruokakassijakelun lisäksi seurakuntien diakoniatyö auttaa normaalisti. Koronaepidemian aikana yhteyden saa puhelimitse. Myös päivystävälle papille voi soittaa, jos tilanne ahdistaa ja haluaa keskustella.

Kaupunki puolestaan järjestää kouluruoan noutopisteitä eri puolille Vantaata, sillä kaikilla perheillä ei ole mahdollisuutta järjestää lounasta kotona etäopetuksessa oleville lapsille.

Asiointiapua ikäihmisille, joilla ei ole auttajia lähipiirissä

Seurakunnat ja kaupunki aloittavat hätäapukassijakelun lisäksi nyt yhdessä asiointiavun. Tätä annetaan niille yli 70-vuotiaille vantaalaisille, joilla ei ole sukulaisia tai muita läheisiä, jotka voisivat käydä heidän puolestaan kaupassa tai apteekissa ja jotka eivät osaa itse käyttää sähköisiä palveluja.

 Asiointiavun kautta saa apua ja neuvoja akuuttien ruoka- ja lääkeostosten tilaamiseen. Sen lisäksi ikäihmisiä palvellaan myös konkreettisesti käymällä heidän puolestaan kaupassa tai apteekissa. Rahaa tai pankkitietoja ei tässä palvelussa käsitellä lainkaan, vaan tilaukset hoidetaan muulla tavoin. Asiointiapu käynnistyy täydellä teholla 6.4. alkavalla viikolla.

Tällaisen avun ja tuen organisointi on iso operaatio, eivätkä seurakuntien rahkeet riitä siihen yksin. Toisaalta Vantaan kaupungilla on nyt resurssipankissaan satoja työntekijöitä, jotka eivät koronaepidemian aikana pysty tekemään normaaleja töitään. Apulaiskaupunginjohtaja Riikka Åströmin mukaan tätä henkilöstöä siirretään nyt tarpeen mukaan seurakuntien avuksi.

Katri Valve kertoo, että ensimmäisistä kaupungin työntekijöistä on jo sovittu. Asiointiapuun käytetään ainoastaan heitä ja seurakuntien omia työntekijöitä.

Hätäruokakassia voi kysyä Vantaan seurakuntien chatissa sekä puhelinnumerossa 09 8306 677 arkisin kello 10–13. Samassa numerossa aletaan 6.4. alkaen ottaa vastaan myös ikäihmisten asiointiapuun liittyviä soittoja.

Vantaan seurakunnat avaa 6.4. alkaen myös uuden numeron, josta vantaalaiset voivat saada keskusteluapua. Numero 09 830 6699 on käytössä koronapandemiasta johtuvan poikkeustilan ajan kello 13–18. Siihen vastaavat seurakunnan työntekijät.

Yhteisen pöydän hätäapunumero on 09 839 50450 arkipäivisin kello 9–12.

 

Juttua päivitetty 30.3. klo 12.05. Lisätty tieto, että seurakunnat soittavat seurakuntien jäsenille sekä mm. keskusteluavun puhelinnumero.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.