null IPCC:n ilmastoraportin antama toivo yllätti kirkon asiantuntijan

– Ihmiskunnan tilanne on hyvin vakava. Nettopäästöt pitää saada nopeasti nollaan, Ilkka Sipiläinen sanoo.

– Ihmiskunnan tilanne on hyvin vakava. Nettopäästöt pitää saada nopeasti nollaan, Ilkka Sipiläinen sanoo.

Ajankohtaista

IPCC:n ilmastoraportin antama toivo yllätti kirkon asiantuntijan

Ilmastopakolaiset eivät voi hakeutua naapurimaihin, koska niissä kärsitään täsmälleen samoista ongelmista, muistuttaa kirkkohallituksen asiantuntija Ilkka Sipiläinen.

Kirkkohallituksen johtava asiantuntija, ekorovasti Ilkka Sipiläinen tutustui hallitustenvälisen ilmastopaneelin (IPCC) tuoreen raportin sisältöön Puolassa, missä hän osallistui Euroopan kristillisen ympäristöverkoston (ECEN) kokoukseen.

Yhteiskuntaan ja kestävään kehitykseen liittyvien kysymysten asiantuntijana työskentelevä Sipiläinen löytää IPCC:n raportista jopa yllättävän paljon toivoa.

– Yllätyin siitä, että mahdollisuus rajoittaa ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna on vielä käsissämme ja sitä pitää yrittää. Olin ehtinyt ajatella, että 1,5 asteen tavoittelemisen juna meni jo. Pidin kahdenkin asteen tavoitetta vaikeana saavuttaa, Sipiläinen sanoo.

Sipiläinen nostaa esiin myös maanantaina julkistetun ilmastoraportin kuvauksen siitä, miten dramaattisesti lämpenemisen aiheuttamat tuhot ja haittavaikutukset kasvavat, jos maapallo lämpenee kaksi astetta.

Olin ehtinyt ajatella, että 1,5 asteen tavoittelemisen juna meni jo.

Euroopan kristillisen ympäristöverkoston (ECEN) kokous järjestettiin Puolan Katowicessa. Marras-joulukuun vaihteessa maailman poliitikot kokoontuvat samaan kaupunkiin sopimaan Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanosäännöistä.

Sipiläisen mukaan kirkot pyrkivät osaltaan luomaan painetta, jonka avulla poliittiset päättäjät pystyisivät tekemään vaikeita päätöksiä.

– Kirkot ovat tuoneet esiin erityisesti ilmasto-oikeudenmukaisuuteen liittyviä näkökulmia. Ne nousevat kristinuskon perusrakenteesta, johon sisältyy pyrkimys ihmisten väliseen tasa-arvoon ja ajatus kaiken luodun arvokkuudesta.

Kymmeniä tai jopa satoja miljoonia ihmisiä saattaa joutua ilmastopakolaisiksi, jotka joutuvat etsimään uusia asuinalueita. Afrikassa lämpenemisen aiheuttama kuivuus voi johtaa valtioiden sortumisiin.

– Vastaanottavat maat myös Euroopassa joutuvat tulevina vuosikymmeninä suuren haasteen eteen. Aikaisemmin suurin osa maailman pakolaisista on hakeutunut lähellä oleviin maihin, mutta se ei ole enää mahdollista, jos naapurimaat kärsivät täsmälleen samasta ongelmasta, Sipiläinen sanoo.

Suomesta kristillisen ympäristöverkoston kokoukseen osallistuivat muun muassa YK:n ilmastoteknologiakeskuksen johtaja Jukka Uosukainen, Euroopan kirkkojen konferenssin pääsihteeri, isä Heikki Huttunen ja evoluutiopaleontologian professori Mikael Fortelius.

Fakta: IPCC asetti tiukan tavoitteen

Hallitustenvälinen ilmastopaneeli (IPCC) julkisti maanantaina 8.10. raportin, jonka mukaan maapallon keskilämpötilan nouseminen voidaan vielä rajoittaa 1,5 asteeseen.

IPPC:n mukaan 1,5 asteen tavoite vaatii ihmiskunnan nettopäästöjen pudottamista nollaan vuoteen 2050 mennessä. Nettopäästöjen nollaaminen tarkoittaa sitä, että ihmiskunta tuottaa vain sen verran hiilidioksidipäästöjä kuin meret, maaperä ja metsät kykenevät sitomaan.

Lähes kaikki maailman maat ovat sitoutuneet joulukuussa 2015 solmittuun Pariisin ilmastosopimukseen, jonka tavoitteena on pitää maapallon keskilämpötilan nousu selvästi alle kahdessa asteessa. Samalla luvattiin pyrkiä toimiin, joilla lämpeneminen saataisiin rajattua alle 1,5 asteen vuoteen 2100 mennessä.

IPCC:n mukaan on todennäköistä, että kahden asteen lämpeneminen vaikuttaisi dramaattisesti muun muassa maailman ruoantuotantoon ja puhtaan veden saatavuuteen.

Tyytyminen tähän mennessä tehtyihin vähennyssitoumuksiin nostaisi maapallon keskilämpötilaa kolme astetta vuosisadan loppuun mennessä. Lämpenemisen vertailukohtana pidetään esiteollista aikaa ennen vuotta 1850.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.