Joulukonsertit vetävät kirkot täyteen, mutta seurakunnat eivät niillä rikastu
Suurimman osan joulun ajan kirkkokonserteista järjestää jokin muu taho kuin seurakunta itse, mutta seurakunnat pitävät huolta siitä, että musiikkikattaus pysyy monipuolisena.
Joulun ajan konsertit vetävät pääkaupunkiseudun kirkot yhä lähes poikkeuksetta täyteen. Pääsymaksukäytännöt kirkkokonserteissa aiheuttavat kuitenkin joskus hämmennystä: miksi joihinkin kirkkokonsertteihin on ostettava lippu, joihinkin ei? Osassa maksuttomia konsertteja on myynnissä käsiohjelma, jonka hankkiminen on kuitenkin vapaaehtoista.
Kirkko ja kaupunki kysyi muutaman suositun konserttikirkon tapahtumien parissa työskentelevältä, miten konserttien lippukäytännöt määrittyvät ja millainen kirkkojen joulusesonki ylipäätään on.
Joulukonsertit tuovat iloa ja kulttuuria lähelle
Suuren osan joulun ajan kirkkokonserteista järjestää jokin muu taho kuin seurakunta. Kirkkokonsertit eivät siis ole seurakunnille rahanansaintakeino, vaan lipputuloista saatavat rahat menevät järjestäjälle, joka puolestaan maksaa seurakunnalle tilan käytöstä. Järjestäjä myös päättää lippukäytännöstä.
– Kirkkokonsertit eivät ole seurakunnille tulonlähde, vaan kunkin seurakunnan budjetti tulee kirkollisverovaroista, Vantaan Pyhän Laurin kirkon tapahtumakoordinaattori Susanna Lönnqvist kertoo.
Osuutensa konsertin tuotosta saavat itse artistin lisäksi myös muut tahot kuten lipunmyyntiorganisaatio sekä valo- ja ääniteknikot. Kun vaikkapa tunnettu artisti konsertoi kirkossa, seurakunnan työntekijöistä paikalla on vain suntio.
– Kun huomioi työntekijä- ja muut kulut, niin tämä ei ole sellainen sarka, jolla tehtäisiin voittoa. Enemmän joulukonserttien arvo on tarjota kulttuuria ja musiikin iloa kaupunkilaisille, Temppeliaukion kirkon konserttien parissa työskentelevä palvelukoordinaattori Anna Tilli sanoo.
Esiintyjät kokevat Temppeliaukion kirkon hienoksi ja ainutlaatuiseksi esiintymispaikaksi, jonne he myös mielellään palaavat.
Joskus seurakunta voi myös tarjota tapahtumanjärjestäjälle tilan ilmaiseksi käyttöön. Tällöin kyseessä on ikään kuin vaihtokauppa: esimerkiksi kuoro järjestää joulukonserttinsa kirkossa ilmaiseksi, mutta tulee myöhemmin laulamaan vaikkapa messuun. Tämä käytäntö ei kuitenkaan ole käytössä kaikkialla, esimerkiksi Temppeliaukion kirkossa kaikki maksavat tilan käytöstä.
– Töölön seurakunnalla on yhteistyökumppaneita, mutta meillä hekin maksavat vuokraa, jolla pystymme kattamaan henkilöstö- ja muita kuluja, Anna Tilli kertoo.
Kun konserttiin on vapaa pääsy, mutta myynnissä on käsiohjelma, esiintyjällä on mahdollisuus koota varoja pakollisiin kuluihin.
– Joulukonsertti voi olla kuorolle niitä harvoja tilaisuuksia saada edes vähän rahaa. Monille laulajille kuoro on harrastus, mutta heidän pitää saada maksettua esimerkiksi kuoronjohtajan palkka, Espoon tuomiokirkkoseurakunnan kanttori Sheldon Ylioja kertoo.
Kirkkoon esiintymään tahtovia on runsaasti
Pääkaupunkiseudun suosituissa kirkoissa joulukauden konsertteja on soviteltu kalenteriin jo alkuvuodesta.
– Otamme kaikki tarjoukset ja toiveet vastaan helmikuussa ja pyrimme saamaan aikaan hyvän kokonaisuuden. Ensin kalenteriin pannaan seurakuntien omat tilaisuudet ja sitten katsotaan, mitä muuta voimme sinne ottaa, Sheldon Ylioja kertoo.
Espoon tuomiokirkossa on joulusesongin aikana täyttä, sillä tunnelmallista keskiaikaista kirkkoa käyttävät omiin tilaisuuksiinsa sekä Espoon tuomiokirkkoseurakunta että Esbo svenska församling. Konserttien lisäksi kirkossa on paljon Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksia.
Myös Temppeliaukion kirkon ja Pyhän Laurin kirkon konsertit on suunniteltu jo alkuvuodesta.
– Tarjokkaita on paljon. Yritämme ottaa huomioon kaikkien toiveet ja sovittaa ne kalenteriin niin, että saisimme aikaiseksi mahdollisimman hyvän kokonaisuuden, Anna Tilli sanoo.
– Esiintymään tahtovat jättävät toiveensa helmikuun aikana, ja maaliskuussa toiveet käsitellään. Sitten ilmoitamme, minkä päivämäärän kukin saa, Susanna Lönnqvist kertoo.
Pyhän Laurin kirkon joulusesonkia Lönnqvist luonnehtii monipuoliseksi.
– Konsertteja on luvassa noin viisikymmentä, kuten aiempinakin vuosina on ollut.
Niin artistit, yhtyeet kuin kuorotkin tulevat yleensä kirkkoon esiintymään mielellään. Kirkoissa on omanlaisensa tunnelma, ja paikalle tulleet todella keskittyvät itse musiikkiin.
– Olemme saaneet tosi paljon positiivista palautetta. Esiintyjät kokevat Temppeliaukion kirkon hienoksi ja ainutlaatuiseksi esiintymispaikaksi, jonne he myös mielellään palaavat, Anna Tilli sanoo.
Joulu, musiikki ja kirkko on yhdistelmä, joka tuntuu toimivan, vaikka maailma muuttuu.
– Kaikkiin joulunajan tilaisuuksiin riittää tulijoita. Kirkko tulee täyteen jopa jouluyön messussa ja jouluaaton hartauksissa, joita on tunnin välein pitkin päivää aamuyhdeksästä alkaen, Sheldon Ylioja Espoon tuomiokirkkoseurakunnasta kertoo.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
”Mennään laulamaan Hoosiannaa” – Ruotsin kuninkaan hovimuusikon marssista tuli hitti, jonka suosiota voi verrata vain Suvivirteen
HengellisyysHoosiannasta tuli jo 1800-luvulla niin suosittu, että osa kuulijoista poistui kirkosta, kun se oli laulettu. Virsikirjaan se päätyi vasta 1986.