null Kansanedustaja Päivi Räsänen astuu oikeuden eteen tammikuussa

Kansanedustaja Päivi Räsänen ei mielestään ole sanonut mitään rikollista. Hän uskoo oikeuslaitoksen päätyvän samaan lopputulokseen.

Kansanedustaja Päivi Räsänen ei mielestään ole sanonut mitään rikollista. Hän uskoo oikeuslaitoksen päätyvän samaan lopputulokseen.

Ajankohtaista

Kansanedustaja Päivi Räsänen astuu oikeuden eteen tammikuussa

Kansanedustaja Päivi Räsänen vastaa 24. tammikuuta Helsingin käräjäoikeudessa syytteeseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Hän kiistää syyllisyytensä.

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd) on odottanut pitkään tietoa siitä, milloin hänen saamaansa syytettä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan aletaan oikeudessa käsitellä. Tiistai-iltana hän sai asianajajaltaan sähköpostia, jossa kerrottiin Helsingin käräjäoikeuden vahvistaneen oikeuskäsittelyn alkavan 24. tammikuuta.

Tänään asiasta kerrottiin jo ADF Internationalin lähettämässä mediatiedotteessa. ADF on kansainvälinen konservatiivikristillinen järjestö, joka on keskittynyt puolustamaan kristittyjen perusoikeuksia eri puolilla maailmaa. Järjestö, jolla on oman ilmoituksensa mukaan yhteistyökumppaneinaan tuhansia juristeja, on nostanut Räsäsen tapauksen esille nettisivuillaan ja seuraa aktiivisesti hänen tilannettaan.

Räsänen vahvistaa Kirkko ja kaupungille, että ADF:n tieto pitää paikkansa.

– Odotan käräjäoikeuden istuntoa ihan rauhallisella mielellä, vaikka olen saanut odottaa jo aika pitkään. Oletin, että asiaa oltaisiin alettu käsitellä käräjäoikeudessa jo syksyllä, marraskuussa, Räsänen kertoo.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen nosti tämän vuoden huhtikuussa Räsästä vastaan syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Räsänen on valtakunnansyyttäjän mukaan esittänyt Luther-säätiön julkaisemassa pamfletissa, sosiaalisessa mediassa ja radio-ohjelmassa mielipiteitä, jotka halventavat ja syrjivät homoseksuaaleja. Räsänen itse kiistää toimineensa niin.

– Olen ehdottomasti sitä mieltä, että en ole syyllistynyt kiihottamiseen kansanryhmää vastaan. Olen jo tämän prosessin alkuvaiheessa käynyt huolellisesti läpi, mitä olen sanonut ja kirjoittanut. Esittämäni näkemykset ovat kirkkokuntien perinteisiä näkemyksiä avioliitosta ja seksuaalisuudesta, Räsänen sanoo.

Tässä mennään uskonnonvapauden kuumimmalle alueelle.

Hän nostaa esille sen, että kun poliisi aiemmin tutki hänen jo vuonna 2004 julkaisemaansa pamflettia, se totesi, ettei ole syytä epäillä Räsäsen syyllistyneen rikokseen.

– Poliisi totesi tuolloin, että jos tekstini todettaisiin laittomaksi, pitäisi myös Raamattujen esillä pitäminen ja levittäminen kieltää. Tässä mennään uskonnonvapauden kuumimmalle alueelle eli siihen, voiko olla niin, että oikeuslaitos päättää kirkkojen ja kristittyjen raamatuntulkinnasta.

Räsäsen mukaan iso joukko suomalaisia lukee Raamattua samoin kuin hän.

– Myös esimerkiksi katolisen kirkon Katekismuksessa sanotaan suunnilleen samat asiat. Eli en suinkaan ole yksin näkemysteni kanssa.

Olen luottavaisella mielellä, sillä Suomi on oikeusvaltio.

Oikeuskäsittelyä Räsänen kertoo odottavansa mielenkiinnolla.

– Olen luottavaisella mielellä, sillä Suomi on oikeusvaltio. Toki olen valmis seisomaan vakaumukseni takana ja puolustamaan sanan- ja uskonnonvapautta myös ylemmissä oikeusasteissa, niin pitkälle kuin tarvitaan.

Räsänen uskoo, että jos käräjäoikeus päätyy siihen, että hän ei ole syyllistynyt rikokseen, syyttäjä valittaa päätöksestä.

Mahdollista on, että asiaa käsitellään vielä Suomen rajojen ulkopuolella eli Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa. Useassa Euroopan maassa on käsitelty vastaavia tapauksia eri oikeusistuimissa.

Räsäsen lisäksi syytteessä on pamfletin julkaisseen Luther-säätiön silloinen asiamies ja nykyinen Suomen evankelis-luterilaisen lähetyshiippakunnan piispa Juhana Pohjola. Kyseessä on itsenäinen pieni kirkkokunta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.