null Suviseurat vaihtuivat minisuviseuroihin kotipihoilla, herättäjäjuhlista tuli etäherättäjäjuhlat – hengellisiä tapahtumia järjestetään nyt luovasti

Monet Suviseuroja kaipaavat seurasivat etälähetyksiä perheensä tai ystäviensä kanssa. Moni matkasi läheistensä pihoille “kotisuviseuroihin”.

Monet Suviseuroja kaipaavat seurasivat etälähetyksiä perheensä tai ystäviensä kanssa. Moni matkasi läheistensä pihoille “kotisuviseuroihin”.

Ajankohtaista

Suviseurat vaihtuivat minisuviseuroihin kotipihoilla, herättäjäjuhlista tuli etäherättäjäjuhlat – hengellisiä tapahtumia järjestetään nyt luovasti

Herätysliikkeisiin kuuluville hengelliset kesäjuhlat kuuluvat vuoden kohokohtiin. Juhlia ei peruttu kokonaan, vaikka massatapahtumia ei voikaan järjestää.

Kesä on suurten hengellisten tapahtumien aikaa, mutta kokoontumisrajoitukset yllättivät herätysliikkeiden tapahtumavastaavat. Vaikka suoratoistaminen verkossa ei ole uusi ilmiö suuria hengellisiä kesäjuhlia järjestettäessä, nopea aikataulu valtakunnan laajuisen etätapahtuman järjestämisessä toi mukanaan haasteita.  

Lestadiolaisten järjestämissä Suviseuroissa voi olla vilkkaimpana päivänä 90 000 kävijää. Muita tuhansien kävijoiden tapahtumia ovat esimerkiksi evankelisen herätysliikkeen Evankeliumijuhlat ja herännäisten eli körttien Herättäjäjuhlat.

Etätapahtumien osallistujamäärän mittaaminen voi olla perinteisiä tapahtumia hankalampaa, sillä samaa sisältöä voi olla katsomassa useampia ihmisiä samalta laitteelta. Suurimmillaan esimerkiksi juuri päättyneiden Suviseurojen YouTube-videoita on katsottu yli 20 000 kertaa.

Etäsuviseuroissa pääsi myös jäätelöostoksille. Kuva: Valde Palola / Kuvapalvelu / Suviseurat.

Etäsuviseuroissa pääsi myös jäätelöostoksille. Kuva: Valde Palola / Kuvapalvelu / Suviseurat.

Algoritmit keskeyttivät live-lähetyksen

Evankeliumijuhlien tiedottajan Martti Pyykösen mukaan koronatilanne rajoituksineen tuli yllätyksenä, mutta kokemus suoratoistolähetyksistä helpotti tilannetta.

Evankeliumijuhlien ohjelmassa 26.-28.6. oli muun muassa keskusteluohjelmia, dialogiraamattuopetusta, konsertteja ja perinteiset seurat Siionin kanteleen lauluineen.

– Kansainvälistä näkökulmaa edusti kaikkialle maailmaan lähetetty lähetysjuhla, jossa kuulimme videotervehdyksiä useilta lähetysyhdistyskentiltämme. Mukana oli myös yhteistyökirkkojen tervehdyksiä Japanista ja Keniasta, Pyykönen sanoo.

Minisuviseuroja on saattanut olla tuhansia. - SRK:n viestintäpäällikkö Olli Lohi

Pyykönen kertoo yllättävästä teknisestä ongelmasta: YouTuben sopimatonta sisältöä haravoivat algoritmit tekivät virheen, ja suora lähetys katkaistiin kaksi kertaa viikonlopun aikana. Lähetys siirrettiin hetkellisesti Facebookiin, ja palautettiin pian YouTubeen.

– Myöhemmin saimme sähköpostin, jossa YouTube ilmoitti tarkastaneensa sisällöt: niissä ei ollut ongelmia ja ne palautettiin pahoittelujen kera. Sama ongelma on ollut yleinen ympäri maailmaa kuluneen kevään aikana.

Suviseurat olivat paikalliset ja kansainväliset

Lestadiolaisten Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen (SRK) viestintäpäällikkö Olli Lohen mukaan Suviseurat 26.–29.6. onnistuivat mukavasti ja palaute on ollut myönteistä. Radion ja suoratoiston lisäksi suviseuraviestinnässä käytettiin sosiaalisen median kanavia, kuten Instagramia, Facebookia ja Twitteriä. 

Vuoden 2020 etäsuviseurat olivat samaan aikaan kansainväliset ja paikalliset. Sisältöjä tekstitettiin yhdeksällä eri kielellä, ja SRK sai esimerkiksi terveisiä eri puolilta maailmaa. 

Uusi ilmiö on ollut kotisuviseurat: niissä perhekunnat, sukulaiset ja tuttavapiirit ovat kokoontuneet omatoimisesti pihoilleen kuuntelemaan sisältöä suoratoistona tai radion kautta.

– Olemme saaneet kuvia ja viestejä pihapiireistä, joissa ihmiset ovat kokoontuneet kuuntelemaan Suviseuroja. Tällaisia minisuviseuroja on saattanut olla tuhansia, Lohi kertoo.

Jumalanpalveluksiin kuuluu osa-alueita, joita on hankala järjestää etänä. Tällainen on esimerkiksi ehtoollisen nauttiminen. Kun ehtoollista ei voi nauttia paikan päällä, pystyi tunnelmaa hakemaan kuuntelemalla Oulun tuomiokirkossa järjestettyä ehtoollislaulujen iltaa, jossa laulettiin ehtoollisen viettoon liitettyjä Siionin lauluja.

Herättäjäjuhlien runko on perinteinen

Herättäjäjuhlat lähetetään verkkoradion kautta 3.-5.7. Mukana on haastatteluja ja konsertteja, osa livenä, osa tallenteena.

– Tilanne on ollut kokonaan uusi. Olemme lähettäneet aiemminkin ohjelmaa Körttiradion kautta. Nyt juhlat eivät tule vain yhdeltä paikkakunnalta vaan ympäri Suomea, kertoo Herättäjä-Yhdistyksen toiminnanjohtaja Simo Juntunen.

– Ohjelmarunko noudattaa perinteisiä Herättäjäjuhlia. Pääohjelmassa on seurat, ja mukana on raamattutunti ja jumalanpalvelus. Haluamme kokemuksen olevan sama kuin normaaleilla herättäjäjuhlilla, Juntunen jatkaa.

Herättäjuhlilla on suuri merkitys yhdistyksen taloudelle, kuten Kirkko ja kaupunki uutisoi tänä keväänä. Hengellisten julkaisujen myyminen ja kolehtien kerääminen tapahtumissa ovat olleet osa herätysliikkeiden kassavirtaa – nyt myös myynti ja lahjoitukset ovat siirtyneet verkkoon.

– Nyt emme saa perinteistä kolehtia, ja toivon, että ihmiset löytäisivät muut lahjoituskanavat. Nyt ei ole myöskään perinteistä juhlatoria julkaisuille, vaan käytössä on verkkokauppa, Juntunen kertoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.