null Kirkko ja kaupunki jatkaa pääkaupunkiseudun seurakuntien yhteisenä mediana – uusi sopimus hyväksyttiin myös Helsingissä

Ajankohtaista

Kirkko ja kaupunki jatkaa pääkaupunkiseudun seurakuntien yhteisenä mediana – uusi sopimus hyväksyttiin myös Helsingissä

Päätoimittaja Jaakko Heinimäki on tyytyväinen siihen, että Helsingissä, Espoossa, Kauniaisissa ja Vantaalla halutaan edelleen tehdä seurakuntien yhteistä mediaa. Leikkaukset kuitenkin vaikeuttavat tavoitteiden saavuttamista.

Helsingin yhteinen kirkkovaltuusto hyväksyi Espoon, Kauniaisten ja Vantaan tapaan pääkaupunkiseudun seurakuntien yhteisen Kirkko ja kaupunki -median uuden sopimuksen.

Talvella 2019–20 käydyt sopimusneuvottelut tulivat ajankohtaisiksi, kun Vantaan seurakuntayhtymä irtisanoi viime kesänä nykyisen sopimuksen. Neuvottelujen jälkeen aikaansaatu uusi sopimus astuu voimaan vuoden 2021 alusta.

Uudessa sopimuksessa lehden ilmestymistiheydeksi määritellään nykyisen 22 numeron sijasta 20 numeroa vuodessa. Sopimuksen osapuolet voivat jatkossa myös itse vähentää lehtien määrää ja saada tästä koituvat paino- ja jakelukulujen säästöt itselleen.

Median ja mediatoimituksen tehtäviin tuli muutamia lisäyksiä ja muutoksia. Seurakuntayhtymien maksuosuuksia eli kustannusten niin sanottuja jyvityksiä päivitetään vuodesta 2022 alkaen, minkä arvellaan pienentävän Helsingin kuluja, kerrotaan Helsingin seurantayhtymän tiedotteessa.

Sopimuksessa määritellään mittava säästöohjelma vuosiksi 2021–24 ja varaudutaan lisäsäästöihin vuosikymmenen loppuun mennessä. Osa säästöistä saavutetaan lehden ilmestymistiheydestä leikkaamalla. Median digitaalisuutta pitäisi säästöistä huolimatta kehittää ja tarjota lukijoille painetun lehden sijasta mahdollisuutta vastaanottaa pelkästään digitaalinen versio lehdestä.

– Olen tyytyväinen siihen, että Helsingissä, Espoossa, Kauniaisissa ja Vantaalla halutaan edelleen tehdä seurakuntien yhteistä mediaa sillä korkeatasoisella journalistisella otteella, josta Kirkko ja kaupunki on tullut tunnetuksi. Samalla olen pahoillani siitä, että ylijäämäisiä tilinpäätöksiä tehneet seurakuntayhtymät leikkaavat merkittävästi toimituksen resursseja, päätoimittaja Jaakko Heinimäki sanoo.

Teemme tätä mediaa ennen kaikkea sille suurelle seurakuntalaisten enemmistölle, joka ei viihdy kirkollisissa sisäpiireissä.
– Päätoimittaja Jaakko Heinimäki

Kirkko ja kaupunki on median oman johtokunnan mukaan onnistunut tehtävässään ja täyttänyt sille asetetut tavoitteet. Tuoreen lukemistutkimuksen mukaan Kirkko ja kaupunki on kolmannekselle lukijoistaan ainoa tai lähes ainoa side seurakuntaan.

– Teemme tätä mediaa ennen kaikkea sille suurelle seurakuntalaisten enemmistölle, joka ei viihdy kirkollisissa sisäpiireissä ja jota perinteinen seurakuntatyö ei oikein tavoita. Itse ajattelen, että juuri tällaiseen kirkon näinä aikoina kannattaakin satsata, Heinimäki sanoo.

– Kirkko ja kaupunki on oleellinen väline pidettäessä kiinni seurakuntien jäsenistä ja jopa houkuteltaessa eronneita takaisin. Siksi sen pitäisi olla strategisesti tärkeä, sanoo johtokunnan puheenjohtaja Heikki Saraste.

Helsingin seurakuntien viime vuoden tilinpäätös oli 10,2 miljoonaa euroa ylijäämäinen ja Vantaan noin 2,7 miljoonaa. Espoossa vuoden 2019 tilinpäätös oli noin 13 000 euroa alijäämäinen. Koronapandemian vuoksi seurakuntien kuluvan vuoden tuloksen ennakoidaan heikkenevän. Rakennusinvestoinnit, kuten eilen Helsingissä hyväksytty Lauttasaaren kirkon peruskorjaus, Tikkurilan kirkon rakentaminen ja Tapiolan kirkon korjaus vievät paljon rahaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.