null Kirkoissa soi sittenkin: kesällä pääsee Urkukesän maksuttomiin päiväkonsertteihin

Urkuri Olli Pyylampi soittaa itsekin Urkukesän konsertissa 2.7. Kallion kirkossa on kahdet erinomaiset urut, ranskalais-romanttistyyliset pääurut ja barokkityyliset urut alttarin luona.

Urkuri Olli Pyylampi soittaa itsekin Urkukesän konsertissa 2.7. Kallion kirkossa on kahdet erinomaiset urut, ranskalais-romanttistyyliset pääurut ja barokkityyliset urut alttarin luona.

Ajankohtaista

Kirkoissa soi sittenkin: kesällä pääsee Urkukesän maksuttomiin päiväkonsertteihin

Keskustan suurissa kirkoissa on helppo pitää turvavälit. 

Helsingin Urkukesä toteutuu sittenkin koronakevään jälkeen. Tuo sadan konsertin ja yli 10 000 kävijän perinteinen festivaali muuttaa toki muotoaan koronakesänä. Mutta lyhyitä, maksuttomia päiväkonsertteja on tarjolla kaiken kesää Tuomiokirkossa, Johanneksenkirkossa ja Vanhassakirkossa sekä Kallion ja Suomenlinnan kirkoissa.

– Päiväkonsertit pyörivät kuten ennenkin maanantaista perjantaihin. Iltakonsertit jouduimme siirtämään ensi vuoteen, kertoo Kallion kirkon torstaisarjasta vastaava urkuri Olli Pyylampi. Sarja toteutuu yhteistyössä ruotsinkielisen Johanneksen seurakunnan kanssa.

Kunkin kirkon vastaava urkuri tai kanttori kokoaa oman kirkkonsa konserttisarjaa.

– Poikkeustilanteessakin pyrimme tarjoamaan ihmisille musiikkia. Se on meille sydämenasia. Suomenlinnan kirkossa kuullaan kamarimusiikkia, muissa kirkoissa urkumusiikkia.

Helsingin Urkukesä tarjoaa runsaat 60 päiväkonserttia koronaepidemiasta toipuvassa kaupungissa.

Helsingin Urkukesä tarjoaa runsaat 60 päiväkonserttia koronaepidemiasta toipuvassa kaupungissa.

Jokainen soittaja valitsee itse musiikkinsa

Koronakriisin tuomaa 50 hengen yleisörajoitusta höllennettiin viime viikolla. Niinpä konsertteja pääsee kuuntelemaan yli 50 ihmistä kerrallaan. Ohjeet tarkentuvat vielä.

Turvavälit on helppo pitää suurissa kirkoissa. Esimerkiksi Kallion kirkkoon mahtuu istumapaikoille virallisesti 900 ihmistä ja Johanneksenkirkkoon istuma- ja seisomapaikoille yhteensä jopa 2 600, eikä Suomenlinnan kirkossakaan tarvitse ­istua kylki kyljessä.

– Seuraamme kesän mittaan tarkoin valtiovallan ja kirkon johdon ohjeistuksia, Olli Pyylampi vakuuttaa.

Päivämusiikeissa esiintyy paikallisia kirkkomuusikoita, urkutaiteilijoita muualta Suomesta sekä pitkälle edistyneitä opiskelijoita. Urkukesässä on aina vieraillut myös ulkomaalaisia urkutaiteilijoita, mutta tänä kesänä se on mahdotonta.

Ohjelmistoon kuuluu Pyylammen mukaan musiikkia laidasta laitaan: vanhaa ja uutta, vakavaa ja kevyttä urkumusiikkia.

Oman värinsä tarjontaan tuo se, että jokainen soittaja saa vapaasti itse suunnitella, mitä soittaa, kunhan pysyy aikarajassa: Tuomiokirkossa noin vartti, muissa kirkoissa hieman pidempi. Kallion kirkossa voi vielä valita barokki- tai romanttistyyliset urut.

Iltakonsertit oli pakko perua

Kevät oli Urkukesän järjestäjille jännittävä. Urkukesän ohjelma oli valmiina jo tammikuussa ja ulkomaalaisten vierailut sovittuna.

– Seurasimme tilannetta ja lähettelimme viestejä, että odottakaa vielä hetki. Vapun jälkeen oli pakko tehdä ikävä päätös ja siirtää iltakonsertit ensi vuoteen. Sitten peruttiin myös Taiteiden yö, johon on kuulunut Urkukesän urkumaraton, Olli Pyylampi kertoo.

Urkukesän päiväkonsertit ovat kiinnostaneet ulkomaalaisia turisteja etenkin Tuomiokirkossa. Heiltä vapautuu nyt paikkoja esimerkiksi kotimaan turisteille.

– Ja jos kaupunkilainen ei ole koskaan tullut käyneeksi näissä keskustan kirkoissa, on kaksi hyvää syytä piipahtaa päiväkonserttiin vaikkapa lounastauolla: arkkitehtuuri ja musiikki, Pyylampi ­rohkaisee.

Helsingin Urkukesän päiväkonsertit

Ma klo 12 Suomenlinnan kirkko (juhannuksesta koulujen alkuun).

Ti klo 12 Vanhakirkko koko kesän. 2.6. Matti Vaakanainen.

Ti klo 17 Johanneksenkirkko ­Five o’Clock Organ (juhannuksesta elokuun loppuun).

Ke klo 12 Tuomiokirkko koko kesän. 3.6. Harri Viitanen.

To klo 12 Kallion kirkko (juhannuksesta elokuun loppuun).

Pe klo 12 Tuomiokirkko koko ­kesän. 5.6. Hiski Wallenius.

Konsertteihin on vapaa pääsy. Tietoja kesäkuun konserteista täällä.

Toinen perinteinen kesäkonserttisarja Helsingin kirkoissa, Metrolla musiikkiin, on siirretty vuoteen 2021.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.