Kirkon diakoniatyön asiakkaiden avun tarve kasvaa, osoittaa tuore kysely
Sosiaaliturvan leikkaukset ja elinkustannusten nousu ovat heikentävät pienituloisten tilannetta.
Sosiaaliturvaan tänä vuonna tehdyt leikkaukset ja elinkustannusten nousu ovat heikentäneet kirkon diakoniatyön asiakkaiden toimeentuloa. Tämä selviää Kirkkohallituksen, SOSTE Suomen sosiaali- ja terveys ry:n ja Talentian tuoreesta kyselystä. Kyselyyn vastasi lähes tuhat sosiaalialan työntekijää, diakoniatyöntekijää sekä sosiaali- ja terveysjärjestöä. Diakoniatyöntekijöistä kyselyyn osallistui 161.
Diakoniatyöntekijät tuovat vastauksissaan esiin syvän huolensa siitä, miten sosiaaliturvaleikkaukset vaikuttavat ihmisten elämään. Leikkaukset iskevät erityisesti niihin, jotka ovat jo valmiiksi heikossa asemassa: vähävaraisiin, sairaisiin, eläkeläisiin, työttömiin ja lapsiperheisiin. Diakoniatyöntekijöiden mukaan toimeentulon heikkeneminen tuli esille paljon tai melko paljon noin yhdeksässä kymmenestä asiakastapaamisessa.
Diakoniatyöntekijät painottavat, että heidän asiakkaansa ovat usein jo äärirajoilla toimeentulon kanssa, ja leikkaukset pahentavat heidän tilannettaan entisestään.
Sosiaaliturvaleikkauksista erityisesti asumistuen pieneneminen tai loppuminen sekä työttömyysturvan supistuminen kurjistavat pienituloisten tilannetta. Myös lääkkeiden omavastuuosuuden nousu sekä sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen kallistuminen tuntuvat vähävaraisten elämässä. Tämän vuoksi ruuasta ja lääkkeistä saatetaan tinkiä, otetaan lainaa sekä käännytään diakonian ja ruoka-avun puoleen.
– Poliitikkojen pitäisi ymmärtää leikkausten pitkäaikaiset vaikutukset ja ryhtyä toimiin vähävaraisten ja heikossa asemassa olevien tilanteen parantamiseksi, asiantuntija Tiina Saarela Kirkkohallituksesta sanoo.
Ylivelkaantuminen ja maksuvaikeudet, vuokrarästit ja häädöt sekä ruoka-avun tarve tulivat diakonian kohtaamisissa erityisesti esille. Yllättävistä menoista selviytyminen on hankalaa. Huoli, ahdistus ja stressi ovat lisääntyneet. Diakonia-avun tarve on lisääntynyt selvästi.
Diakoniatyöntekijät korostivat, että jokaisen tilanne on yksilöllinen. Usein taustalla on monimutkainen ongelmavyyhti, jossa taloudelliset vaikeudet, sosiaaliturvan puutteet ja henkinen pahoinvointi kietoutuvat yhteen.
– Diakoniavastaanotoille hakeutuu yhä enemmän erilaisia lapsiperheitä. Yksinhuoltajaperheiden vanhemmat miettivät lisätöiden tekemistä, pienemmän asunnon etsimistä tai pienemmälle paikkakunnalle muuttamista, jotta selviävät arjesta leikkauksien ja alati kohoavien kustannusten keskellä, Siilinjärven seurakunnan johtava diakoniatyöntekijä Liisa Tiilikainen kertoo.
Marraskuun alussa ruotsinkielisen Porvoon hiippakunnan edustajat piispa Bo-Göran Åstrandin johdolla luovuttivat sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson erityisavustajalle vetoomuksen, jossa nostettiin esiin sama huoli kuin edellä mainitussa kyselyssä, diakonia-asiakkaiden kasvava avun tarve.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Asiakkaat ovat tyytyväisiä kirkon diakoniatyöhön Espoossa – kuuntelu ja keskustelutuki koetaan tärkeiksi avun muodoiksi
AjankohtaistaDiakoniatyöntekijät kohtasivat Espoossa henkilökohtaisesti 607 ihmistä viime syyskuun aikana. Kävijöille tarjottiin mahdollisuus vastata diakonian asiakaskyselyyn, joka järjestettiin Espoossa nyt ensimmäisen kerran täydellä laajuudella.