null Kohtaa sisäinen levottomuutesi – mystikot neuvovat miten

– Kristilliset mystikot eivät esiinny guruina, vaan viittaavat aina pois itsestään Jeesukseen ja ohjaavat oppilaitaan kuuntelemaan häntä, Lauri Maarala sanoo.

– Kristilliset mystikot eivät esiinny guruina, vaan viittaavat aina pois itsestään Jeesukseen ja ohjaavat oppilaitaan kuuntelemaan häntä, Lauri Maarala sanoo.

Ajankohtaista

Kohtaa sisäinen levottomuutesi – mystikot neuvovat miten

Kristillisten mystikkojen harjoituksiin perustuvat torstai-illat johdattavat oman sisimmän tutkimiseen.

Kun Jumalan valo valaisee ihmistä, hän herää katsomaan omaa elämäänsä sellaisena kuin se on. Kyse on eräänlaisesta havahtumisesta, sanoo pastori ja retriitinohjaaja Lauri Maarala.

– Jos haluamme katsoa elämäämme oikeasti silmästä silmään, se tapahtuu Jumalassa. Jumalassa on meidän oikea kotimme, ja sieltä löytyy syvin minämme, hän sanoo.

Maarala kirjoittaa Kirkko ja kaupungille Gurun opissa -juttusarjaa, jossa alkaa nyt neljäs vuosi. Sarja esittelee kristillisen perinteen hengellisiä mestareita.

Tänä keväänä mestarit jalkautuvat Helsingin keskustaan, kun Maarala ja Pekka Y. Hiltunen vetävät Vanhassakirkossa kristillisiä mystikkoja esitteleviä iltoja. Illat koostuvat lyhyestä alustuksesta ja ohjatusta rukousmeditaation harjoituksesta.

– Kristilliset mystikot eivät esiinny guruina, vaan viittaavat aina pois itsestään Jeesukseen ja ohjaavat oppilaitaan kuuntelemaan häntä, Maarala sanoo.

Mystiikka tarkoittaa välitöntä sisäistä jumalayhteyttä. Mystiikan harjoittaminen voi tuntua kaukaiselta, mutta Maaralan mukaan kyse on pohjimmiltaan yksinkertaisesta asiasta.

– Pitää konkreettisesti pysähtyä ja asettua aloilleen. Siitä se alkaa.

Meidän on vaikeaa pysähtyä ja kohdata sisäistä levottomuuttamme. Siksi juoksemme itseämme pakoon.

Pastori Lauri Maarala

Maaralan kiinnostus mystikkoja kohtaan heräsi 1980-luvulla Lapin vaelluksilla, joita hän veti muun muassa vantaalaisten rippikouluryhmien kanssa. Erämaan jälkeen maantie, kahvilan hälinä ja uutiset tuntuivat täysin eri maailmalta.

Maarala alkoi pohtia, miten hän voisi tuoda erämaassa koettua rauhaa arkiseen elämäänsä ja työhönsä.

Yksinkertaisuus ei tee pysähtymisestä helppoa. Maarala toteaa, että kiireinen työelämä, mielen täyttävä media ja ennen kaikkea oma sisimpämme vastustavat pysähtymistä.

– Meidän on vaikeaa pysähtyä ja kohdata sisäistä levottomuuttamme. Siksi juoksemme itseämme pakoon.

Lauri Maarala.

Lauri Maarala.

Kiireisen hiljentyjän kannattaa varautua siihen, että mystikkojen tie ei ole lyhyt. Kyse on polusta, jonka kulkeminen kysyy kärsivällisyyttä.

Maarala lisää, että yksikään kristillinen mystikko tai aasialaisten uskontojen guru ei lupaa helppoa elämää. Elämään voi kuitenkin avautua toisenlainen näkökulma. 1000-luvun taitteessa eläneen Simeon Uusteologin sanoin ”joka on nähnyt Jumalan, löytää hänet kaikesta”.

– Mitä syvemmin opit tuntemaan Jumalan, sitä syvemmin olet yhteydessä itseesi, toisiin ihmisiin ja koko kosmokseen.

Oman sisimmän kohtaaminen voi olla rankka kokemus. Ihminen alkaa tulla tietoiseksi heikkoudestaan, kivuistaan, puutteenalaisuudestaan ja synneistään. Paradoksaalisesti oman raadollisuuden näkeminen kertoo siitä, että ihminen on saanut kokea jotakin Jumalan hyvyydestä ja rakkaudesta.

– Vähitellen ihminen alkaa nähdä, miten kaukana hän on siitä hyvästä, mitä Jumala tarjoaa meille joka tuutista koko ajan, Maarala sanoo.

Maaralan mukaan mystikot neuvovat meitä oman levottomuuden kohtaamiseen, vaikka se tuntuu pelottavalta ja vaikka emme saa sisintämme rauhoittumaan omin voimin. He nimittäin tietävät, että katumuksen kyyneleet voivat olla samaan aikaan myös ilon ja myötäelämisen kyyneliä.

– Se, mitä tapahtuu, on alusta loppuun Jumalan työtä, ei ihmisen omaa työtä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.